‘CUMA NAMAZI VE ADABI’
Kocasinan ilçesi Sahabiye Mahallesi’nde bulunan Hacı Mehmet Küçükçalık Camii, her cuma olduğu gibi bu cuma vakti de doldu, taştı. Cami’de yer bulamayan vatandaşlar cami avlusu ve bahçesinde namaz kılarken, Cuma hutbesinde ‘Cuma namazı ve adabı’ başlıklı konu işlendi.
“CUMA NAMAZINI ÜÇ DEFA TERK EDERSE KALBİ MÜHÜRLENİR”
Hutbede, geçerli bir mazereti olmadığı halde Cuma namazını ihmal etmenin büyük bir vebal, büyük bir günah olduğunun altı çizilirken, “Allah Resûlü (s.a.s) bu konuda bizi şöyle ikaz eder: “Her kim önemsemediğinden dolayı Cuma namazını üç defa terk ederse kalbi mühürlenir.” Cumanın bereketinden istifade etmeyi murad eden her mümin, Peygamberimizin sünnetine uyarak Cuma namazına hazırlanır. Güzelce abdestini alır, bedenini temizler. Kıyafetinin hem temiz hem de namazın şartlarından olan setr-i avrete uygun olmasına özen gösterir. Nahoş kokan yiyecekler yiyip camiye gelmenin sünnete aykırı olduğunu bilir. Güzel kokular sürünür. İbadetin ruhuna, cemaatin huşûuna uygun davranır. Safların sık ve düzgün olmasına riayet eder. Cuma namazına hürmet göstererek gürültü yapmaktan ve yanı başında huzura duranları rahatsız etmekten kaçınır” ifadelerine yer verildi.
“SÖZ KONUSU DAVRANIŞLAR CEMAATİMİZ ARASINDA GİTTİKÇE YAYGINLAŞMAKTADIR”
Tıpkı namaz gibi hutbenin de ibaret olduğu vurgu yapılırken, “Bu mübarek günde, dikkat etmemiz gereken diğer bir husus ise Cuma hutbesidir. Hutbe, minberden ümmete sesleniştir. Müminlere nasihat, hatırlatma ve uyarıdır. İmana, irfana, ahlaka davet; hakikate çağrıdır. Hutbe aynı zamanda Cuma namazının bir şartıdır. Tıpkı namaz gibi hutbe de bir ibadettir. Hutbe okunurken huşû içinde, sessizce ve can kulağıyla hatibi dinlemek dini bir gerekliliktir. Hutbe esnasında yanındakiyle konuşmak ya da cep telefonuyla uğraşmak, hutbenin özünden uzaklaşmaya, sevabından mahrum kalmaya sebep olur. Üzülerek ifade etmek gerekir ki ibadetin ruhuna aykırı söz konusu davranışlar cemaatimiz arasında gittikçe yaygınlaşmaktadır. Hâlbuki Resul-i Ekrem (s.a.s) hutbe esnasında yanında konuşan arkadaşını ikaz etmeyi dahi hoş karşılamamış ve bu konuda ümmetini şöyle uyarmıştır: “Cuma günü imam hutbe okurken konuşan arkadaşına ‘Sus!’ bile desen, hatalı bir iş yapmış olursun.” Üzerine güneş doğan en hayırlı gün olan Cuma gününün feyiz ve bereketinden istifade etmeye gayret edelim. Bugünü birbirimizle tanışmaya, kaynaşmaya, kardeşlik bağlarımızı güçlendirmeye vesile kılalım” diye cemaate uyarılarda bulunuldu.