Hızlı tren projesi yılan hikayesine dönen Kayseri’de projenin gecikmesi bu kez pahalıya patladı. Dünyanın bir çok ülkesine ticareti geliştirecek olan Kalkınma Yolu projesinde Türkiye’nin sanayide önde gelen şehirleri arasında yer alan Kayseri’den geçmeyecek olması hayal kırıklığı oluşturdu.
Yaklaşık çeyrek asırdır hızlı tren projesi hem ulaşım hemde ticaret alanında Kayseri’ye büyük katkı sağlaması bekleniyordu ancak projenin sürekli askıya alınması ve yavaş ilerlemesi bu kez pahalıya patladı.
Kayseri Bu Projeninde Dışında Kaldı
Her geçen gün ticaret hacmini artıran Kayseri’nin firmaları hem Avrupa hem Asya hemde Arap yarımadasında bulunan ülkelere ticaretini daha kolay sağlayacak projede Kayseri’nin güzergahından uzak kalması ‘Kayseri yine saf dışı kaldı…’ ‘Kayseri’ye demir yolunu çok gördüler…’, ‘Kayseri’ye hak ettiği değer verilmedi verilmeyecek…’ gibi yorumların yapılmasına sebep oldu.
Ulukışla ve Sivas'tan Geçecek Güzergah
Yaklaşık çeyrek asırdır hızlı tren projesi hem ulaşım hemde ticaret alanında Kayseri’ye büyük katkı sağlaması bekleniyordu ancak projenin sürekli askıya alınması ve yavaş ilerlemesi bu kez pahalıya patladı. Projenin bir ayağı Arap Yarımadasından gelip Avrupa’ya Kayseri’ye en yakın olan Niğde’nin Ulukışla İlçesinden geçerken Asya kıtasından uzanan güzergah ise Sivas üzerinden geçecek.
'Avrupa’nın Her Ülkesine Kesintisiz Ulaşım Sağlanacak'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde Irak, Katar, BAE Ulaştırma Bakanları ile Kalkınma Yolu Projesi Mutabakat Zaptı’nı imzalayarak tarihi bir adımı attıklarını ifade eden Uraloğlu, “Dünyada gelişen ve büyüyen ticaret hacmi ile Türkiye'nin stratejik konumunu temel alarak yürüttüğümüz ‘Kalkınma Yolu Projesi’ ile artık FAV Limanı'ndan Londra'ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşımı sağlayacağız.” dedi.
'Küresel Anlamda Önemli Bir Ticari Koridor Oluşturmayı Amaçlanıyor'
Kalkınma Yolu Projesi kapsamında söz konusu ülkeler ile sürdürmekte olunan iş birliği çerçevesinde, düzenli olarak teknik heyetlerin bir araya geldiğini açıklayan Uraloğlu, "Kalkınma Yolu Projesi, Basra Körfez’inden kara ve demir yollarıyla Türkiye’ye ve Avrupa’ya uzanıyor. Irak ve Türkiye’yi birbirine bağlarken, küresel anlamda da önemli bir ticari koridor oluşturmayı amaçlıyoruz. Proje ülkemizin ve bölgemizin ekonomik ve jeopolitik statüsünü de güçlendirecek.” dedi.
Bakan Uraloğlu'nun konu ile ilgili paylaşımı Hem Arapça hemde ingilizce olarak sosyal medyasından paylaşması hem Türkiye hemde bir çok ülke adına ne denli önemli bir proje olduğunu ortaya koydu.