İç Anadolu Bölgesi’nin birinci, Türkiye’nin 2. büyük dağı olan Erciyes Dağı, hem kış turizmi, hem dağ tırmanışı, hem de yayla turizmi bakımından yılın her döneminde önemini korumakta ve ziyaretçileri her geçen yılda artırıyor. Peki, volkanik bir dağ olan Erciyes dağının patlama riskinde ne olur?

Volkanik Bir Dağ Olduğunu Nasıl Anlarız? 

Kayserili vekilin masasındaki 3 dosya dikkat çekti! Kayserili vekilin masasındaki 3 dosya dikkat çekti!

Hala etkin olan ya da sönmüş olan volkanik dağlar genel olarak koni şeklinde bir görüntüye sahip olan dağlardır. Bu koni şeklide ki volkanik dağlarının şeklini volkanik lavların patlaması ve ardından soğuması ile bıraktığı şekil değişiklikleri sağlamaktadır. Bu koni şekli volkan konisi olarak isimlendirilmiştir. Aktif volkan dağları son 10 yıl içerisinde püskürüldüğü bilinen volkanlar olarak düşünülürken bu süre bir volkanın altındaki magmanın katılaşmadan kalması ve tekrar püskürmeye başlaması için yeterli bilinmektedir. Uzmanlar, ‘Türkiye’nin volkanik bir yapıya sahip olduğunu bunu Doğu Anadolu’ya bakarak anlayabiliriz.’ diye görüş belirtirken, Doğu Anadolu’nun yaklaşık üçte ikisi yani bu değer 43 bin kilometre kadar kaya demek olduğunu, Doğu Anadolu bu değer kadar volkanik kayalarla kaplı ve Anadolu’nun bir zamanlar ”cehennem gibi” tabiriyle bir yapıya sahip olduğunu ifade ettiler.

Erciyes2-2

Erciyes Dağı Hala Aktif mi?

Erciyes Dağı'nın, çok büyük patlamalı püskürmeler içeren uzun püskürme geçmişi ve gerçekleşen patlamalar, Erciyes Dağı'nın muhtemelen aktif bir sistem olarak kabul edilmesi gerektiğini gösterdiği belirtilirken, Volkanik tehlikeler açısından bakıldığında, gelecekte olabilecek faaliyetlere ilişkin en olası senaryolar, Karagüllü, Perikartın ve Dikkartın domları ile ilişkilendirilen,  riyodasitik patlamalı-ekstrüzif püskürmelerle ilintili olabileceği söyleniliyor. Lav akıntıları, geniş bölgelere yayılabilecek tefra yağışları, piroklastik akıntılar ve laharlar olası volkanik tehlike senaryoları içinde olduğu belirtiliyor.

Erciyes3

Kayseri’ye Yakın Volkanik Dağların Patlama Riski Nedir?

Türkiye’de 10 aktif yanardağı mevcuttur bunlar; Divlit (Manisa),Hasandağı (Aksaray),Göllüdağ (Niğde), Erciyes (Kayseri),Ağrı (Ağrı),Tendürek (Ağrı),Nemrut (Bitlis),Süphan (Bitlis), Karacadağ (Diyarbakır-Şanlıurfa), Melendiz (Niğde)yanardağı olarak geçmektedir.  Bu aktif yanar dağların 3 tanesi Kayseri’ye yakın bölgelerde bulunmaktadırlar. Bir tanesi de hepimizin bildiği üzere Kayseri de bulunan Erciyes dağıdır. Erciyes ve Hasan Dağı'nın patlama riskinin düşük olduğunu belirten uzmanlar, ‘Gaz çıkışı olabilir ama iki yanardağın en son patlama aralıklar 6 bin ile 10 bin yıl arası. Onun için yeniden patlama ihtimali çok düşük. Ama herhangi bir depremle bacalarının yeniden açılmasıyla ve basıncın açılmasıyla yeniden patlayabilir.’ diyerek görüş belirttiler.

Kaynak: Haber Merkezi