Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi, kalp cerrahisinde önemli bir başarıya daha imza attı. ERÜ Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rifat Özmen tarafından gerçekleştirilen özellikli bir operasyonla, ileri düzey mitral kapak yetmezliği teşhisi konan 9 yaşındaki bir çocuk hasta sağlığına kavuştu.

Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı tarafından konsülte edilen küçük hasta, daha önce geçirilmiş bir enfeksiyon nedeniyle mitral kapağında ciddi bir bozulma yaşıyordu. Durumu değerlendiren uzman ekip, kapağın tamamen değiştirilmesi yerine, özel bir cerrahi teknikle mitral kapak tamiri yapılmasına karar verdi.

Üçlü teknikle başarı sağlandı
Ameliyat süreci hakkında bilgi veren Doç. Dr. Rifat Özmen, “Toprak Mina isimli 9 yaşındaki hastamız bize Erciyes Üniversitesi çocuk kardiyoloji bilim dalı tarafından konsülte edildi. Hastamızın mitral kapağında geçirilmiş enfeksiyona ve kapak prolapsusuna bağlı ileri mitral kapak yetmezliğinin olması üzerine ameliyat kararı verdik. İlerleyen süreçte hastamız ameliyat hazırlıkları için yatırıldı. Mitral kapak yetmezliği için öncelikli olarak kapağın tamir edilmesi planlandı” şeklinde ifadelere yer verdi.

Doktor Özmen, “Ameliyat sırasında mitral kapağın arka yaprakçığında enfeksiyona bağlı perforasyon olarak adlandırılan delinmiş olan bir alan olduğu tespit edildi ve bu alan trianguler rezeksiyonla çıkarıldı. Kesilmiş olan bölüm karşılıklı olarak dikildi. Kapaktaki prolapsusa sebep olan bölüme kapağın asıcı elamanı olan korda yapılarının fonksiyonunu gören özel bir malzeme ile neokord implantasyonu yapıldı. Son olarak da kapağın annulus bölgesinin sabitlemek için ring annüloplasti uygulaması yapıldı. Kalp kaçağının su testi ile kontrolünde kaçağının tamamen ortadan kalktığının görülmesi üzerine cerrahi işlem sonlandırıldı” ifadeleriyle ameliyatın detaylarına ilişkin bilgiler verdi.

Erü Mitral Kapak Tamiri (2)

Mitral kalp yetmezliğinde, operasyon için uygun olan hastalarda öncelikli tedavinin kapağın tamir edilmesi olduğunu belirten Doç. Dr. Rıfat Özmen, “Bu amaçla çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Tamir sayesinde hastaların sadece 3 ay gibi kısa bir süre varfarin kullanılası sonrası ilacın kesilmesi ile ömür boyu ilaç kullanılmasının önüne geçilmektedir. Yine bu hastaların varfarin kullanımına bağlı kanama problemleri de ortadan kaldırılmış olmaktadır."

"Bu sayılan katlılarından daha önemlisi kalbin kasılma gücü korunmakta, uzun dönem hasta sağ kalıma olumlu katkıları olmakta, enfeksiyon gelişimine karşı kapak yapısı da korunmaktadır. Hastanın doğal kapağı korunduğu için kapakta pıhtı oluşma ihtimali ise oldukça azalmış oranlardadır. Mitral kapak tamiri her yaş ve cinsiyette tamire uygun hastalara önerilen öncelikli tedavi yöntemidir. Tıbbi kılavuzlar, eğer hastalar onarım için uygun özelliklere sahipse öncelikli olarak kapağın tamir edilmesini önermektedir" şeklinde ifadelere yer verdi.

Şehit polis Ahmet Cemil Kinci dualarla anıldı Şehit polis Ahmet Cemil Kinci dualarla anıldı

Detaylı ve özellikli bir işlem olması nedeniyle mitral kapak tamirinin ülkemizde sadece belirli merkezlerde ve bu operasyon için özel eğitim almış donanımlı ekipler tarafından yapıldığını söyleyen Do. Dr. Özmen, “Bu anlamda da üniversite hastanemiz ülkemizde mitral kapak tamirinin rutin olarak yapıldığı belirli sayıdaki birkaç merkezden birisi konumundadır. Mitral kapağın tamir edilebilmesi ile hastamız varfarin kullanımına bağlı yan etkilerden korunmuş olacak, ilerleyen süreçte daha konforlu bir hayat geçirecektir" sözlerini kullanarak Erciyes Üniversite’nin bu operasyon için önemine değindi.

Doç Dr. Rıfat Özmen, rutin mitral kapak tamiri uygulamalarında kendisine yardımcı ve destek olan üniversite kardiyoloji anabilim dalına, çocuk kardiyoloji bilim dalına, Kalp ve Damar Cerrahisi ana bilim dal çalışma arkadaşlarına ve hastane yönetimine teşekkürlerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.

Kaynak: İHA