Erciyes Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen akademik yıl açılış törenine; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Vali Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Murat Cahid Cıngı, Şaban Çopuroğlu ve Bayar Özsoy, Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Fazıl Özsoylu,  ilçe belediye başkanları, il müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, davetliler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Klasik Türk Müziği Topluluğu’nun konser verdiği etkinlikte, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun konuşma yaptı.

Bakan Tekin Kayserili isme konuştu: Öğrencilerimiz işaretlemişse Kürtçe sınıflar açıyoruz! Bakan Tekin Kayserili isme konuştu: Öğrencilerimiz işaretlemişse Kürtçe sınıflar açıyoruz!

Rektör Prof. Dr. Altun, konuşmasında üniversitede yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Öğrenci odaklı yürütülen çalışmalar hakkında da bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Altun, “Öğrenci yaşam merkezi olarak bizim bir projemiz ve bizim bir felsefemiz var. Burada öğrencilerimiz derslerin dışında üniversitede kampüste olmalı. Sosyal yönüyle çalışmalarını arkadaşlarıyla diyaloglarını geliştirmeli diye düşünüyoruz. Bunu yaparken de eğer kampüsten ayrılıyorsa, tek bir nedeni olmalı o da konaklama amaçlı kampüsten ayrılır diye düşünüyoruz. Bununla da yetinmiyoruz. Öğrenci araştırma merkezi inşa ediyoruz. Burada öğrencilerimize belirli laboratuvar alanları kapalı kamera sistemi ile tahsis edeceğiz ve onların yaptığı bu projelerle bundan sonra başta Cumhurbaşkanımızın ortaya koymuş olduğu Türkiye Yüzyılı’nda onların ne kadar güçlü bir şekilde ayağa kalkmasını güçlü bir şekilde bu topluma katkı sağlaması gerektiğini kanıtlamış olacağımızı düşünüyorum” dedi.

Erciyes Üniversitesi’nin Ar-Ge faaliyetlerinin yanından üretim geliştirme faaliyetlerinde de emin adımlar ile ilerlediğinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Altun, “Üretim geliştirme faaliyetlerinin ben artık toplumda çok önemli olduğunu düşünüyorum. Artık üniversitelerin Ür-Ge faaliyetleri ile ekonomiye katkı sağlaması, katma değeri yüksek ürünleri ortaya koymasının kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bu doğrultuda da elimizden gelen çabalar üretim geliştirme için. Mühendislik Fakültemiz başta olmak üzere Tıp Fakültesi ile Araştırma Merkezleri,  Ziraat Fakültemiz ve sosyal bölümlerimizle biz onları da çok önemsiyoruz ve bundan sonraki süreçlerde hakikaten Türkiye Yüzyılı’na yakışır bir çalışma faaliyetleri içerisinde olmak istiyoruz” diye konuştu.

Konuşmasında yeni hayata geçirilecek projeler hakkında da bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Altun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim acil projemiz mart nisan aylarında tamamlanacak o da elektriğini üreten bir proje olacak. Diş Hekimliği Fakültesi ek binamız yine mayıs nisan gibi programının tamamlanacağı düşündüğümüz çok kıymetli projeler ve buralardan biz şunu anlamaya çalışıyoruz akıllı binalar oluşturmak istiyoruz. Çünkü bundan sonraki süreçlerde sıfır atık projesi ve dönüşümde daha etkin olarak ortaya koyacağımız değerlendirmeleri de kıymetli buluyorum. Teknoparkımız bizim en güçlü araştırma merkezileriyle beraber yönümüzdür. Teknoparkımızda özellikle Tekno Geliştirme Bölgesi iki ile inşaatımız devam etmekte. Çok değerli bir proje. Sadece enerjisini üreten değil, yağmur sularının sulama amaçlı kullanacağı çok akıllı bir proje. Ayrıca bu projemizde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafında da çok takdire layık görülmüş bir projedir. O projemizin ihalesi yapıldı. Temel atma çalışmaları tamamlandı.”

Konuşmasında güçlü olmanın tek yolunun daha çok çalışmak olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Altun, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Cumhuriyetimizin ilelebet var olmasını ve hep birlikte daha güçlü yarınlar için daha güçlü çalışmalarla biz üniversite mensupları olarak üzerimize düşeni yapma gayreti içerisinde olacağız” şeklinde konuştu.

Vali Gökmen Çiçek de konuşmasında Erciyes Üniversitesi’nin Kayseri’ye layık olmak için yoğun çaba içerisinde olduğunu belirterek, Erciyes Üniversitesi ile her zaman gurur duyduklarını söyledi.

Vali Gökmen Çiçek’in konuşmasının ardından Rektör Prof. Dr. Fatih Altun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye fahri doktora tevcihine ilişkin senato kararını okuyarak, Bakan Özhasekiye “Çevre, Sürdürülebilirlik ve Yerel Yönetimler” alanında fahri doktora unvanı belgesi takdim etti ve cübbe giydirdi.

Belge takdimin ardından  “Çevre ve Sürdürülebilirlik” konulu 2023-2024 açılış dersini veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, fahri doktora unvanı takdimlerinden dolayı Rektör Prof. Dr. Fatih Altun ve Senato Üyelerine teşekkür etti.

Konuşmasında hayatından bahseden Bakan Özhaseki, “Hayata şöyle bakıyorum. Hayat, zıtlıklar üzeri kaim. Hayat böyle kurgulanmış. Yüce yaratan böyle yaratmış. Aklık varsa karalık var. İyilik varsa kötülük var. Uzunluk varsa kısalık var. Her şey zıddıyla kaim. Ve hayat bir mücadele. O mücadelenin neticesinde de bir imtihan var. Siz bu mücadelede iyilerden yana olmak, iyilerle beraber olmak, iyilik yapmak gibi bir vazifeyi üstlenip hayata devam etmeniz icap ediyor” dedi.

Dünyanın bir denge üzerine yaratıldığını ve onun bozulduğunda zaten felaketler ile karşılaşıldığına dikkat çeken Bakan Özhaseki şunları kaydetti: “ Bilimsel araştırmalara göre dünyanın ısısı son yüz elli yıl içerisinde bir nokta bir derece artmış. Diyorlar ki bunu buralarda tutmak lazım. Eğer iki dereceye çıkarsa işte o zaman gıda krizi başlar. Gıda krizi başladığında haliyle göçler başlar ve savaşlar başlar. Hele hele dünyanın ısısı 3 dereceye çıkarsa işte o zaman dünya yaşanmaz bir hale gelir. Bazen şunu sordukları oluyor anlattığımda. Ya ne olur ki bir derece ısınsa? 26 derece sıcaklık varsa 27 olmuş oluyor. Hayır öyle değil. Kendinizi düşünün vücut ısısı belli bir derece arttığında ne oluyor bir düşünün. 2 derece vücudunuzun ısısı arttığında ne oluyor? Bir düşünün. Böyle bir kriz. Ve bundan dolayıdır ki felaket de dinmek bilmiyor. Birleşmiş Milletler'in yeni yayınladığı bir rapor var diyor ki; geçtiğimiz yıl içerisinde tam 560 tane felaketi yaşadık. Sel gibi, kuraklık gibi, fırtına gibi, yangın gibi, müsilaj gibi aklınıza gelebilecek bir sürü felaketler yaşadık. Her yılda, neredeyse, her güne bir veya iki tane bir felaket, iklim felaketi düşüyor. Niye böyle oluyor? Basit bir sebebi var. Sanayi devrimiyle birlikte büyük şehircilik başlıyor. Büyükşehirlere insanlar toplanıyorlar. Kalabalıklar. Aşırı bir üretim var. Bu üretimden istifade eden insanlar aşırı tüketmeye başlıyorlar. Biraz daha geri yükseldikçe daha çok tüketiyoruz. Daha çok tükettikçe dışarıya daha çok atık atıyoruz. Ve daha çok kirletiyoruz. Daha çok kirlettiğimizde de karşımıza felaketler geliyor. Yani dünyanın dengesini bozuyoruz. Dünya bir denge üzerine yaratılmış. Ne eksik ne fazla bir şey var. Siz onu bozduğunuzda zaten felaketler sizin karşınıza dönüp geliyor”

Konuşmasında “2053 net sıfır emisyon hedefimiz var” diyen Bakan Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü: “2053 net sıfır emisyon hedefimiz var. Onun için de gayret ediyoruz. Ve bu mücadele içerisinde bütün dünya ülkelerinden farklı olarak bir şey daha yaptık biz. O da sizleri de epeyce duyuyorsunuzdur veya rastlıyorsunuzdur. Sıfır Atık konusu. 7 sene kadar önce başlattık. O günlerde feci itirazlar vardı. Benim bakanlığım dönemiydi. Ne demek, nerden çıktı bu Sıfır Atık diye başlıyordu. Birçok insan. Hatta bizim en çok güvendiğimiz akademisyen arkadaşlarımız vardı. Onlarla başlattığımız önceki mücadelede kendi görüşlerimiz doğrultusunda biz devam ettik, yol aldık. Amacımız şuydu atıklarımızı önce ayrıştırmalıyız. Sonra bunları değerlendirmeliyiz. Ekonomiye katkı olarak geri dönmeli bunlar. En son kalan organik atıkları da gübre haline dönüştürebilmemiz mümkün.

Tören, Öğr. Gör. Dr. Onur Toprak’ın sürdürülebilirlik temalı sergisinin gezilmesinin ardından sona erdi.

Tören sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ayrıca ERÜ kampüsünde yer alan Doğal Alıç ve Ahlat Gen Bahçesi’ni ziyaret etti. Burada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ve Erciyes Üniversitesi işbirliği ile Ar-Ge projesi hakkında yetkililerden bilgi aldı.