Kulübün kuruluşundan ve genel kapsamda kulüpten bahseder misiniz?
Kulübümüzün kuruluş aşaması 3 yıl önce bizler tarafından başlatıldı. Bizzat kuruluşunda emek verdim. Ben ve arkadaşlarım birçok çalışma yaparak bu günlere getirdik kulübümüzü. 3 yıldır emek veriliyor bu kulübe. Daha da emek vermeye devam edeceğiz. Ayrıca Bilinçli Gençler Kulübü; Milli Eğitim Bakanlığı, Spor ve Kültür Bakanlığı, Hürriyet Gazetesi, Bilinçli Gençler Derneği ve YÖK’ün ortak protokolüyle tüm üniversitelerde kuruluş aşamasına gelmiştir. Yani Türkiye’de ki bütün üniversitelerin Bilinçli Gençler Kulübü olacak. Durumun böyle olması bizi daha da mutlu ediyor. Bu şekilde daha da iyi koordine olabileceğiz. Sonuç olarak her üniversitede böyle kulübün olması bizim işimize gelecek. Onlarla birlikte daha güzel projelerde yer alabileceğiz. Bu da bizi çok mutlu eder.
Kulübün amacını tanımlayacak olursanız. Kısa ve öz bir şekilde neler söyleyebilirsiniz?
Sosyal sorunların çözümünde rol almayı amaçlıyoruz. Yani yardıma muhtaç olan insanlara, kurumlara yardımlar yapıyoruz. Sıkıntısı olan insanlara ya da okullara yardım ediyoruz. Sosyal sorumluluk adına bir şeyler yapmayı amaçlıyoruz. Bununla birlikte genç beyinleri olumlu yönde birleştirerek ortak amaç doğrultusunda çalışmalara sevk etmek. Yine aynı yere çıktık. Sosyal sorumluluk adına bir şeyler yapmayı amaçlıyoruz. Her kesimden destek alarak insanlara yardım etmek en önemli amacımız.
Bu amaç doğrultusunda ne tür faaliyetlerde bulunuyorsunuz? Daha önce yaptığınız
faaliyetlerden bahsetseniz?
Kütüphanesi olmayan köy okullarına düzenli olarak kütüphane kuruyoruz. Orada okuyan öğrencilere kitaplar ulaştırıyoruz. Onların okumalarında, kendilerini geliştirmelerinde ve bilinçlenmelerinde tol oynuyoruz. Aynı zamanda okulların duvarlarının boyanmasında yardımcı oluyoruz. Duvarlara çeşitli şekiller çizerek öğrencilerin okulu sevmesini ve okula daha fazla meyil etmesini sağlıyoruz. Bunun dışında Lösemili hastalara, kanser hastalarına yaptığımız organizasyonlarla destek olmaya çalışıyoruz. Onlar için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Üniversitenin bahar şenliklerinde stantlar açarak bir gelir elde ediyoruz. Bu gelir ile de ihtiyaç sahibi öğrencilere yardım ediyoruz. Onların eğitiminde kullanıyoruz. Elimizden geldiği kadar yardım etmeye çalışıyoruz.
Yaptığınız faaliyetlere destek geliyor mu, katılım ne durumda? Öğrenciler etkinliklerinize ilgi gösterip katılım yapıyor mu?
Tabii ki desteğimiz var. Hem de ciddiye alınacak bir desteğimiz var. Fiziksel olarak özellikle hocalarımız ve öğrenci arkadaşlarımız oldukça ilgi gösteriyor. Kulübümüzün danışman hocası Uzm. Nimet Susam bize her konuda destek veriyor. Nimet hocam desteğini esirgemiyor ve elinden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyor. Kendisine buradan da çok teşekkür ediyorum. Şimdiye kadar projelerimizde üniversite rektörlüğümüzde desteğini esirgemedi. Bu desteklere bakarak katılım da oldukça iyi durumda. Yani yaptığımız bir etkinlikte hocalar ve çevredekiler çok fazla katılıyor. Fakat üniversiteden öğrenci arkadaşlar bizi oldukça mutlu ediyor. Çok iyi bir şekilde aktif oluyorlar. Sonuç olarak bir etkinlik düzenliyorsunuz ve bu etkinlikte birilerine bir şeyler vermek istiyorsunuz. Bunun çevredekiler tarafından desteklenmesi, görülmesi çok güzel bir şey. Onlar bu çalışmalarımıza katılıp görüyor. Daha sonra gelip bize katılmak istiyorlar. Neticede Erciyes Üniversitesi öğrencileri çok duyarlı bu konuda. Ellerinden geleni yaptıkları için onlara da çok teşekkür ediyorum.
Maddi ve Manevi olarak Destek aldığınız bir kurum, kuruluş var mı? Yâda bir Şahıstan para desteği alıyor musunuz?
Maddi olarak bir desteğimiz yok. Maalesef Kayseri’de sponsorluk konusunda sıkıntı çekiyoruz. Kayseri için Zenginler ve Hayırseverler şehri deniyor. Nedense biz hiç görmedik o hayırseverleri. O kadar hayır işi yapıyoruz ama yanımızda bir tane hayırseveri göremiyoruz. Bu konudan yakınıyorum. Gerçek anlamda hayırseverler var ise gerçek anlamda hayır yapan kurumlara destek vermeliler. Ancak manevi anlamda desteğimiz oldukça fazla. Zaten başta belirttiğim gibi Bakanlıkların, YÖK’ün ve Basının gücünü desteğini yanımızda hissetmek bizlere de güç veriyor. Öğrenciler, Üniversite hocaları ve Rektörlük manevi desteğini hiç eksiltmiyor üzerimizden.
Yaptığınız son faaliyeti anlatır mısınız?
Köy okulunun duvarlarının boyanması projesini yapmıştık. Duvarlara çizdiğimiz estetik resimlerle öğrencilerin zihinsel düşüncelerini ve hayal dünyasını geliştirmek adına okul duvarlarını dekoratif bir biçimde boyamaya çalıştık. Bu çalışma ile birçok öğrenci okulu daha güzel görerek okuldan kaçmak istemedi. İlkokula yeni başlayan öğrenciler okulu daha kolay sevdi. Son projemizde çevreden tepkiler de çok iyiydi. Yine birçok öğrenci arkadaş katılım yaptı. Onların desteği olmasa zaten iyi şeyler ortaya çıkarmamız çok zor.
Önümüzdeki zamanlarda yapacağınız bir faaliyet var mı?
Tabii ki bir proje hazırlığımız var. Fakat bu projede yalnız değiliz. Emniyet Genel Müdürlüğü ile beraber yapacağımız proje oldukça etkili olacak. Madde bağımlılığına hayır kampanyası düzenleyeceğiz. Proje iki adımda gerçekleşecek. Öncelikle konuyu özetleyen kısa metrajlı bir film çekmeyi düşünüyoruz. Projenin birinci ayağı bu olacak. İkinci ayağı ise Üniversitemiz içerisinde ve orta öğretim kurumlarında yapacağımız faaliyetlerle madde bağımlılığı oranını düşürmek. Amacımız bu. Bu yönde çalışacağız.
Kulüp olarak yaptığınız çalışmaların amacına ulaştığını düşünüyor musunuz?
Gözlemlediğimiz kadarıyla evet. Katılım çok fazla oluyor. Çevreden de çok güzel tepkiler alıyoruz. Takdir ediyorlar yaptığımız çalışmaları. Zaten uygulamaya başlandıktan sonra da takip ediyoruz. İyi sonuçlar veriyor. Son yaptığımız etkinlikte mesela. Öğrenciler çok sevdi. Duvarların öyle figürler ile kaplı olduğunu gören minikler çok sevindi. Bizimle birlikte çalışmak istediler. Yukarıda da belirttim. Okuldan kaçmak istemediler. Ufak öğrenciler okuldan korkmaktan vazgeçti. Bu bağlamda Sağlam, disiplinli ve organize olarak çalıştığımız takdirde projelerimizin amacına ulaşacağından şüphemiz yok.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Ülke sorunlarında herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Bu durumun önemli bir faktör olduğunu belirtmek isterim. Birlik beraberlik içerisinde şuurlu olarak hareket edersek millet olarak altından kalkamayacağımız hiçbir güçlük yok. Bizim hep birlikte tek bilen olmamız gerekiyor.
Röportaj: Uğur Ayazsın