Fabrika yemlerinin çok pahalı olması, yaklaşık yüzde 40-50'si ithal ürünlerin kullanması dolayısıyla döviz fiyatlarına bakılması, ki hayvancılık yapan çiftçi için piyasa dengelenmesi gün geçtikçe bu sektörden elin eteğin çekilmesine sebep oluyor. Yonca Silaj gibi ürünlerden verim alınamaması ve yeterli olarak bu iş ve işlemler yapılmadığı için 13-14 protein olması gereken kuru otlarda 8-9 oranında kalıyor ve verim düşmesine neden oluyor. Ayrıca Süt hayvancılığı yapacak bir çiftçi için girdi maliyetlerinin yüksekliği sektörün durma noktasına gelmesine sebep oluyor. Besicilik yapanlar için hayvan yetiştirmede satış olursa kar elde ediliyor yine de maliyet olarak gelir sağlanmıyor. Alınan süt fiyatları girdileri Karşılamıyor, dolayısı ile her satışı yapılan sütte zarar ediliyor. Süt firmasına süt veren üretici, süt firmasının sattığı yemi almak zorunda bırakılıyor.

Devlet destekli yapılacak olunsa bile çoğu insan açık seçik hayvancılık sektörüne soğuk bakıyor ve yanaşmıyor.
Mehmet Ali liseyi bitirdikten sonra Kayseri’nin Kazancılar Çarşısında bir sarraf olarak çalışırken, babasının teşviki ile hayvancılık ile tanıştı. Şehirde hayvancılık fikri çoğuna göre imkânsız. Mehmet Ali ve ailesi “şehirde hayvancılığa” imkânsız demedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Aşkın Bak’tan Kayseri’ye Övgü Dolu Sözler Gençlik ve Spor Bakanı Aşkın Bak’tan Kayseri’ye Övgü Dolu Sözler

Ufak bir ev ile başladı tüm imkanlar, sonrasında küçükbaş hayvanlar alındı, ahır düzenlendi, büyükbaş hayvan alınınca sütçülükte işin içine dahil oldu.
Bu duruma Mehmet Ali şu şekilde yorum getirdi: “Babam teşvik ediyordu bazen bu teşvik ısrara bile dönüşüyordu, isteksizdim çoğu insan gibi bana da alışık olmadığım bir süreci sunuyordu, mutsuz şekilde gidip geldim, az tartışma konusu olmadı hayvancılık mevzusu, işin en önemli kısmı çobanlık da yapmamız gerekiyordu, ben ne anlarım diyordum, hayvanın yiyeceğinden tutunda yavrulamasına kadar her şeyi detaylı olarak ele almak gerekiyordu. Bu iş zaman geçtikçe hoşuma gitmeye başladı. Bir meşakkatten çok bir hobiye dönüştü. Belki, biraz daha teşvik edilse ve geliştirilse çoğu kimse için güzel bir kazanç kapısı olur, atalarımız yabana atmadığı işlerden biridir, ‘hayvancılık’. Teşviklerde kurum olarak ve devlet tarafından sağlanıyor, hayvancılık için en önemli şey sabır, sadece düşünce olarak kalmasın hayvancılık fikriniz, somut şekle dönüştürülmeye başlansın bence, Etinden, sütünden, derisinden, faydalanıyoruz, bu hususta yerel üreticilik gerek dışa bağımlı olmayalım”

Hayvancılığın önemine değinen, Mehmet Ali teşviklerin ve desteğin esirgenmemesi doğrultusunda bir hobi ve aynı zamanda, gelişen üreticiliğin kazanımı olarak, hayvancılığı geleceğin en çok kazanç sağlayacak sektörü olarak görüyor.