Ülkemizde son günlerde artan iş kazaları sonucu hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarının acıları henüz dinmemişken, şehrimizde yapılmaya devam edilen 2 ayrı noktada ki dış cephe çalışmalarında da güvenlik önlemi alınmaması gözlerden kaçmadı. Büyükşehir Belediyesi tarafından İstasyon Caddesi üzerinde devam ettirilen binaların dış cephelerinde ki görüntü kirliliğinin giderilmesi ve tektipleştirilmesi çalışmalarında ve ayrıca Hunat çarşısı Yönetimi tarafından Çarşı binasının dış cephesinde ki iskele üzerinde çalışan işçilerin, Baret, güvenlikli ayakkabı, emniyet kemeri, yayaların iskele yakınlarından geçmemesi, araçların park ettirilmemesi gibi durumlara özen gösterilmemesi, aslında yaşanan iş kazalarından hiç ders almadığımızı gözler önüne seriyor. Bir işçinin iskelenin son katından binanın çatısına tırmanırkenki görüntüsü ise aşağıdan bakan vatandaşların yüreğine adeta su serpti. 

Yapı İşlerinde Alınacak Güvenlik Tedbirleri

Madde 6 - Yapı işlerinin gündüz yapılması esastır. Karanlıkta veya gece çalışılmasının gerekli veya zorunlu bulunduğu hallerde, çalışma yerinin ve geçitlerin yeterince ve uygun şekilde aydınlatılması ve iş güvenliğinin sağlanması gereklidir.

Madde 7 - Yapı işlerinde kullanılan iskeleler, platformlar, geçitler, korkuluklar, merdiven parmaklıkları, güvenlik halatları ve güvenlik fileleri, zincirler, kablolar ve diğer koruma tedbirlerine ait araç ve gereçler ve işçilere verilen güvenlik kemerleri ile diğer malzeme ve araçlar; yapılan işe uygun ve işçileri her çeşit tehlikeden korumaya yeterli olacak ve kullanılan tesisat, tertibat, malzeme veya araçlar, kaldırabilecekleri yüke dayanacak nitelik ve sağlamlıkta bulunacak; alet, parça, malzeme gibi cisimlerin düşmesi muhtemel yerlerde çalışacak işçilere koruma başlığı (baret) verilecektir.

Madde 8 - Yapı alanı içindeki tehlikeli kısımlar, açıkça sınırlandırılacak ve buralara görünür şekilde yazılmış uyarma levhaları konulacak ve geceleri kırmızı ışıklarla aydınlatılacaktır.

Madde 9 - Yapının devamı süresince sivri uçları veya keskin kenarları bulunan malzeme ve artıklar, gelişi güzel atılmayacak ve ortaklıkta bulundurulmayacaktır.

Madde 10 - Yapı işyerinde kazaya sebep olacak veya çalışanları tehlikeli durumlara düşürecek şekilde malzeme istif edilmeyecek ve araçlar gelişi güzel yerlere bırakılmayacaktır.

Madde 11 - Tavan veya döşemelerdeki boşluk ve deliklere korkuluk yapılacak veya bu deliklerin üstleri geçici bir süre için uygun şekilde kapatılacaktır.

Müftü Skandalı! Arabada Yarı Çıplak Halde Kadınla Yakalandı! Müftü Skandalı! Arabada Yarı Çıplak Halde Kadınla Yakalandı!

Madde 12 - Yapı işyerinde çalışanların birlikte korunmaları sağlanamadığı hallerde, yapılan işlerin özelliği itibari ile gerekli kişisel korunma araçları verilecektir. Bu araçlar işçilerin fizik yapılarına uygun olacaktır. Bir işçinin kullandığı koruyucu araçlar başka işçilere verilmeden önce uygun şekilde temizlenecektir. 

Madde 13 - Yüksekliği tabandan itibaren 3 metreden daha fazla olan ve düşme veya kayma tehlikesi bulunan yerlerde çalışanlarla, kiremit döşeyicilerine, oluk ve her türlü dış boya işleri yapanlara, gırgır vinçlerini çalıştıranlara ve kuyu, lağım, galeri ve benzeri derinliklerde çalışanlara güvenlik kemerleri verilecek ve işçiler de verilen bu kemerleri kullanacaklardır.