Kayseri’de Zam Tepkisi Gündem Oldu! Ekmeğe Zam Kararı Uygulanmadı! Kayseri’de Zam Tepkisi Gündem Oldu! Ekmeğe Zam Kararı Uygulanmadı!

Sekiz yıllık görev süresi boyunca yaptıkları çalışmalar neticesinde şehirdeki hava kirliliğini minimum seviyeye indirdiklerini belirten Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Karabük Organize Sanayi Bölgesinde faaliyetlerini sürdüren ve Türkiye demir çelik sektörünün önemli kuruluşlarından; Çolakoğlu, Kaptan, İCDAŞ, Diler ve Kroman şirketlerinin ortağı olduğu, MARZINC Tesislerinin yapımında ve ruhsatında Karabük Belediyesi olarak herhangi bir imzalarının olmadığını ifade ederken; “Benim kişisel görüşüm; bu tip tesislerin yapılması ekonomiye çok iyi katkılar sunabilir. Ancak bu tesislerin tüm kriterlere uygun olarak yapılması ve çalıştırılması çok önemli bir olaydır. Bu tesislerin asıl amacı toz tutma filtrelerine biriken tozun içeresindeki çinko ve kurşunu tekrardan ekonomiye kazandırmak. Ancak ekonomiye kazandırılırken de dünya standartlarına uygun işlemlerin yapılması da şart. Karabük’ümüzde ki MARZINC firması Türkiye’deki ilk 100 zenginlerin içerisinde olan beş kuruluşun ortaklığında bir şirket. Bunların derdi Marmara Bölgesindeki işletmelerinin içerisindeki çöpü, pisliği Karabük’e yollayıp, Çevre Bakanlığının vermiş olduğu kriterlere uydu gözükmek.

Kendilerine defalarca ikaz ettiğimiz halde bu arkadaşların bu kriterleri yerine getirmedi. Bu tesisi düzgün bir şekilde çalıştırmaları mümkün değil. Sürekli olarak bakanlığı yanıltarak, ellerine almış oldukları belgeler ve raporlarla işletmelerin devamını sağlıyorlar. Yalnız bu Karabük’ün konusu değil. Bu işletmelerden Karabük’ün dışında; Aliağa’da, Kayseri’de ve İskenderun’da da var. Bunların ÇED raporlarının hepsinde, bakanlığı yanıltacak bilgi, belge ve dokümanlar var. Normal dünya standartlarına göre yapılacak tesislerin kriterlerine kesinlikle uygun değiller. Elimde internet sitesinden indirmiş olduğum bilgi ve belgeleri mevcut. Bakanlıkta bu güne kadar bunlara, siz ne yapıyorsunuz kardeşim diye hiç hesap sormamış” dedi.

Aynı zamanda kendisi de dünya çapında bir demir çelikçi olan ve dünyanın değişik ülkelerinde birçok tesis kuran Karabük belediye Başkanı Rafet Vergili; “Bu tesislerde yalnız bacaların ölçülmesi yeterli değil, tesisin içerisine çinko ve kurşun buharlaşma ölçüm cihazlarının kurulması şart. Ayrıca açık depolama yönteminin yeniden belirlenmesi ve bu tip tesislere zehirli atık yönetmeliğinin uygulanması gerekir. Bu tesislere kendi su arıtma tesisini kurma şartı ve atık sularını şehir şebekelerine bağlama yasağı getirilmeli, ayrıca bu firmalar tesisleri kuran firmalardan AB standartlarında çalışma taahhüttü almalı” diye konuştu.

“Sayın Çevre Bakanının memleketi de çevre felaketi riski taşıyor”

Aynı problemin, Aliağa, İskenderun ve Kayseri’de de yaşandığını iddia eden Başkan Vergili, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye de çağrı yaparken, “Sayın Bakanın seçim bölgesi de büyük bir felaketle karşı karşıya, buradaki en büyük sıkıntı şu; bu tesisler Karabük’te, Aliağa’da, İskenderun’da ve Kayseri’de zehir depoları ortaya çıkartmakta. Hatta İskenderun’daki çok daha vahim, çünkü oradaki tesis bu atıkları Amik Ovasında bir noktada depoluyor” dedi. [Kurumsal]