Kayseri depreme hazır değil

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Kayseri Temsilcilik Kurulu Başkanı Murat Yıldız, temsilcilik binasında basın toplantısı düzenledi.

Hulusi Akar’dan Dikkat Çeken Açıklama: Son Olaylardan Sonra Gördük Ki… Hulusi Akar’dan Dikkat Çeken Açıklama: Son Olaylardan Sonra Gördük Ki…

SİYASİ İKTİDARIN KONUYA YAKLAŞIMINI YANLIŞ BULUYORUZ

İnşaat Mühendisleri Odası olarak 17 Ağustos 1999 depreminin 20. yıldönümünde, depremin ülkemizin hala en büyük sorunu olduğunu hatırlatmayı toplumsal bir sorumluluk olarak gördüklerini belirten Yıldız, “Çünkü deprem önlemlerini almakta, toplumu depreme karşı bilinçlendirmekte, yapı üretim sürecini ve yapılaşmayı deprem tehlikesini gözeterek düzenlemekte, ilgili mevzuatı deprem gerçeğine göre yeniden ele almakta birinci derecede sorumlu olan siyasi iktidarın konuya yaklaşımını yanlış buluyor, toplumun güvenle geleceğe hazırlanmadığını düşünüyoruz” diye konuştu.

RESMİ KAYITLARA GÖRE 100 BİN CİVARINDA İNSAN HAYATINI KAYBETMİŞTİR…

Başkan Yıldız, Türkiye bir deprem ülkesi olduğunu, topraklarının ve nüfusunun büyük bir bölümünün deprem tehlikesi altında olduğunu ifade ederek “Türkiye topraklarında 1900’lü yılların başından günümüze otuza yakın büyük ölçekli deprem meydana gelmiş ve resmi kayıtlara göre 100 bin civarında insan hayatını kaybetmiştir” dedi.

İNSAN HAYATI İLE KUMAR OYNAMANIN ÖRNEKLERİ…

Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “Depremle birlikte ortaya çıkan can ve mal kayıplarını ‘kadere’ bağlamak, her afetten sonra günü kurtarma anlayışı ile yapılan açıklama ve çalışmalar deprem gerçeğini anlamamanın ötesinde insan hayatı ile kumar oynamanın örnekleri olarak değerlendirilmelidir.

Deprem Bir Afet Değil Doğa Olayı…

Bilim ve tekniğin yok sayıldığı bir ortamda ticari kaygı teknik kaygının önüne geçmiştir. Bilgi ve beceriye dayalı yöneticilerin yerini şirket ve cemaat ilişkileri almıştır. Üniversiteler, meslek odaları sürecin dışına itilmiştir. Bilimin, tekniğin ve insan yaşamının dikkate alındığı bir kentleşme ve yapılaşma yerine, kişi ve grupların çıkarlarına dayalı bir yapılaşma anlayışı kentlerimizi yaşanmaz hale getirmiştir. Biz İnşaat Mühendisleri Odasının, Odaya bağlı şubelerin ve temsilciliklerin yöneticileri olarak bilim ve tekniğin bağlılığın ülkemizin ve halkımızın aydınlık geleceğinin biricik yolu olduğuna inanıyor ve bu inançla depremin bir afet değil doğa olayı olduğunu, onu afet yapanın rant yaratma politikaları ve buna bağlı olarak işletilen bozuk yapı üretim süreci olduğunu kamuoyu ile paylaşıyoruz.”

KAYSERİ DE DEPREME HAZIR DEĞİL

Kayseri’nin de şu aşamada depreme hazır olmadığını belirten Yıldız, “1999 depremini milat olarak kabul edersek 1999 yılından önce yapılmış özellikle yüksek katlı betonarme yapıların değerlendirmelerinin yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Şuan yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları maalesef düşük katlı, az daire olan, tamamen ucuz arsa üretmeye yönelik çalışmalardır. Henüz bütün ülkede olduğu gibi Kayseri de depreme hazır değil” şeklinde konuştu.