Coğrafi konumu ve iklim şartlarından dolayı Kayseri’nin köy ve kasabalarında genellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılıyor. Bunun yanı sıra kümes hayvancılığı da yapılırken merkez bölgelerde de kümes hayvancılığına olan ilgi artıyor. Kayseri’de herhangi bir iklim ve bölge özelliği gözetmeden her yerde yapılabilen kümes hayvancılığı son zamanlarda kendi doğal ürününü üretmek ve tüketmek isteyenler tarafından tercih ediliyor. Aynı zamanda Kayseri’de kümes hayvancılığı çiftliği de ticari anlamda büyük değer taşıyor.
Tavuk eti üretiminde artış yaşandı
Tavuk eti ve yumurta üretiminde, Ağustos ayı itibariyle önemli artışlar dikkat çekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, tavuk eti üretimi 214 bin 432 ton, tavuk yumurtası üretimi ise 1 milyar 808 milyon 368 bin adet olarak kaydedildi.
2023 yılı Ağustos ayı oranlarına kıyasla 2024 yılı Ağustos ayında tavuk üretimi %2,8 oranında arttı. Kesilen tavuk sayısında yaşanan artış %6.2, tavuk eti üretimi ise %5,6 oldu. 2023 yılına kıyasla 2024 yılı ağustos ayında üretilen hindi eti üretimi %3,3 oranında azaldı.
Beyaz ete ilgi arttı
2024 yılı Ocak-Ağustos ayı dönemine göre ise tavuk yumurtası üretimi %4,9, kesilen tavuk sayısı %6,5, tavuk eti üretimi %5,6 oranında arttı. Yıllık bazda hindi eti üretimi azalırken 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde ise hindi eti üretimi %17,1 oranında artış gösterdi.
Kayseri’nin kümes hayvancılığına etkisi büyük
Tavuk eti ve yumurta üretimindeki aylık ve yıllık oranda yaşanan artış Kayseri’de ve ülkede kümes hayvancılığı sektörünün gelişmesinin sürdüğünü gösteriyor. Ülkedeki beyaz et ile buna bağlı olarak ortaya çıkan yumurta ihtiyacının rahatlıkla karşılanması öngörülüyor. Büyükbaş hayvancılık ve ticaretin yanı sıra Kayseri’nin kümes hayvancılığı üzerine yürüttüğü faaliyetler ve kurulan çiftlikler dikkate alındığında bu artışa önemli derecede katkı sağladığı görülüyor.