Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu, Ulaşım A.Ş. Genel Müdürlüğü’nde basın toplantısı düzenledi.
Gündoğdu, 2008 yılında kurulan Ulaşım A.Ş.’nin birçok başarılı ve örnek çalışmaya imza attığını belirterek, “Kayseri Ulaşım A.Ş. kente sığmayan bir şirket haline geldi. Dünyada birçok indekslerde listeye girdi. Türkiye’de ulaşım denilince Kayseri akla gelmeye başladı, Kayseri modeli diye birçok yerlerde gündeme gelmeye başladı” diyerek sözlerine başladı.
Kayseri Ulaşım A.Ş.’nin yüzde yüz belediye kuruluşu olduğunu ifade eden Gündoğdu, “Kayseri Ulaşım A.Ş. yüzde yüz bir belediye kuruluşudur. Sermayesinin yüzde 98.5’i doğrudan Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne, kalan kısmı da Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerine ait belediyeye ait bir kuruluştur. Kaliteli, çevreci ve hızlı ulaşım hizmeti vermeye çalışıyoruz. 34 kilometre hattımız var, 55 istasyonda raylı sistemde toplu taşıma hizmeti veriyoruz. Toplam 69 aracımız var. Bunlardan 31 tanesi yerli. Otobüs tarafında da toplam 657 otobüs ile kent içinde hizmet veriyoruz. Bunun içerisinde 385 tane özel halk otobüsü dâhil olmak üzere” diye konuştu.
“BİSİKLET PAYLAŞIM SİSTEMİ ÜRETİMİNİN YAZILIM VE MÜHENDİSLİĞİ BİZE AİT”
Türkiye’de bir ilk gerçekleştirerek bisiklet paylaşım sisteminin Kayseri’de 2010 yılında kurulduğunu hatırlatan Gündoğdu, “Şu anda 650 bisiklet ile hizmet veriyoruz. KAYBİS’te 57 bin kullanıcımız var, her gün artarak devam ediyor. Bisiklet paylaşım sisteminin üretimini tamamen kendimiz yapıyoruz, yazılım, mühendislik bize ait” dedi.
“VALE HİZMETİMİZ VATANDAŞIN BÜYÜK MEMNUNİYETİNİ KAZANDI”
Otopark işletmesini de kendilerinin gerçekleştirdiğini söyleyen Gündoğdu, “Yakın dönemde devreye aldığımız Kaleönü’nde vale hizmetimiz vatandaşların çok büyük memnuniyetini elde etti. Kale içerisindeki gereksiz araç sirkülasyonunun önüne geçmiş oldu. Bu uygulama da başarılı bir şekilde devam ediyor” şeklinde konuştu.
86 YABANCI ÜRÜNÜ YERLİLEŞTİRDİK
Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Gündoğdu, 86 yabancı ürünü yerlileştirdiklerini anlatarak, “Şirket olarak bir mühendislik gücüne sahibiz. AR-GE merkeziyiz, aynı zamanda üretim geliştirme faaliyetlerimiz de var. Şu ana kadar tramvay araçları üzerindeki 86 yabancı ürünü yerlileştirmiş vaziyetteyiz. Dışarıda ortaklarımız da var tabi. Buradan yerlileştirme ile elde edilen kaynak tasarrufu ile 4 milyon TL civarında kazanım elde etmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
ULAŞIM A.Ş. TÜRKİYE’DEN İLK ŞİRKET VE DÜNYADAKİ 12 ŞİRKET ARASINDAN BİR TANESİ
Gündoğdu, Kayseri Ulaşım A.Ş.’nin karbon ayak izi, CO2 azaltımı için taahhüt veren Türkiye’den ilk şirket, dünyadaki 12 şirket arasından da bir tanesini olduğunun gururunu yaşadıklarını belirterek, kurumsallaşma ve reform çalışmalarından bahsetti.
“HİZMET KALİTESİNDEKİ ARTIŞ YOLCUDAN DA TALEP GÖRMEYE BAŞLIYOR”
Genel Müdür Gündoğdu, toplantıda, “2016’da 123 milyon yolcu taşıması olurken, 2019’da 131 milyon yolcuya çıkmışız. Bu ne demek hizmet kalitesindeki artış yolcudan da talep görmeye başlıyor. Pandemi döneminde yüzde 50’ler civarında düşüşler var” diyerek, kilometre başına düşen toplu taşıma araçları otobüs ve tramvaylardaki yolcu sayısı ile ilgili sayısal verileri paylaştı.
Daha az trafikte kalma süresi, daha az yol işgali, daha az trafik, daha az yol bakımı ve daha az gürültü gibi konuların yer aldığı entegre ulaşım modelleri ile ilgili de bilgi veren Gündoğdu, pandemi sürecinde Kayseri Ulaşım A.Ş. olarak korona virüsten korunmak için yapılan çalışmaları anlattı.
Toplantının sonunda Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu, gazetecilerin sorularını cevapladı.
Basın toplantısına kentte yayın yapan yaygın ve yerel medya mensuplarının yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayar Özsoy da katıldı.