Anadolu'da bulunan Kayseri doğal güzellikleri ve tarihi ile dikkat çekiyor.  Tarih boyunca birçok medeniyete eşlik eden Kayseri'de baktığımız her yerde farklı bir devlete dair izleri bulmak mümkün. 1191 yılında yapılan Surp Krikor Lusavoric Ermeni Kilisesi'de bu tarihi yerlerden sadece biri. 
Kayseri'de bulunan diğer kiliseler farklı alanlarda kullanılırken sadece Surp Krikor Lusavoric Kilisesi ibadet için lkullanılıyor. Kayserİ Cumhuriyet Meydanı'na sadece 2  kilometre uzaklıkta yer alıyor. Tarihi boyunca birçok kez restasyonu yapılan kilise 1997 yılında yeniden düzenlenerek ibadete açıldı. 2009 yılında yeniden  Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan tarafından düzenlendi. 

Tarihikilise
Kayseri’nin Setenönü bölgesinde 1191 yılında yapılan Surp Krikor Lusavoric Ermeni Kilisesi ibadete açık olarak kullanılan tek kilisedir. 1859 yılında yeniden yaptırılan kilisenin yanında 1865 yılında yaptırılan Gümüşyan Mektebi  bulunuyor. Gümüşyan Mektebi şimdilerde harabe bir şekilde dururken Surp Krikor Lusavoric Ermeni Kilisesi ile 1885 yılında yeniden onarıma girmiştir. 
Orta Anadolu'nun en eski kilisesi
 Kilise Osmanlı tarihinde de kendisine yer buldu. Fatih Sultan Mehmet Han’ın fermanı ile 1461 yılında kurulan İstanbul Ermeni Patrikhanesine bağlandı. Sonrasında 1977 yılında kapatılan kilise 1997 yılında Ermeniler ve din adamlarının iştirakı ile yeniden ibadete açıldı. Kayseri de ibadet için kullanılan tek kilise olan Surp Krikor Lusavoric Ermeni Kilisesi Orta Anadolu'da bulunan en eski ve ibadete açık Ermeni Kilisesi olma unvanını taşıyor.

Kayseri Millet Bahçesi'ne o belediye damga vurdu! Kayseri Millet Bahçesi'ne o belediye damga vurdu!

Kkilisse (1)
5 sütun yarım kubbe şeklinde tasarlanan kiliseye girildiğinde sizleri freskolarla kaplı duvarlar karşılıyor. Bitkisel geometrik motiflerin bezeli olduğu duvarlara pandatiflerle Azizlerin resimleri çizilmiştir. 
833 yıllık kilisede ibadet edenlerin oturabilmeleri için sıralar var. Sıraların sonradan eklendiğini ve öncesinde ziyaret edenlerin halıyla kaplı yerde çömelerek ya da ayakta bir şekilde ibadet ettiği görülüyor. 
Kayseri, Aziz Krikor'un büyüdüğü, eğitim gördüğü ve hristiyanlığı kabul ettiği yerdir. Surp Krikor Lusarovic Kilisesi'de Ermenilerin hac mekanlarından biridir. 

Kaynak: Fatma Elmas