Türkiye’de kahvehane kültürü günümüzde hâlâ yaşamaya devam ediyor. Özellikle Türk erkekleri açısından oldukça önemli bir yere sahip olan kahvehaneler, kadınlar arasında yapılan altın günüyle kıyaslanıyor.

Kahvehane Kültürü 1

Farklı nesil ve fikirleri bir araya getiriyor

Kayseri’de neredeyse her sokakta bir kahvehane bulunuyor. Kahvehaneler, Türk erkeklerinin genellikle yaşlı kesimi tarafından tercih ediliyor. Kahvehanelerde toplanan erkekler gün boyu çay, kahve içip okey oynayarak vakit geçiriyor. Sabah erken saatlerinden itibaren dolmaya başlayan kahvehanelerde okey taşı sesleri sohbetlerin arka fonunu oluşturuyor. Emeklilerin de rağbet ettiği yerlerin başında gelen kahvehaneler adeta bir buluşma noktası görevi görüyor. Anadolu’nun küçük şehirlerinden metropol şehirlere kadar her yerde kahvehane kültürü görülüyor. Toplumsal paylaşımın ve kültürel devamlılığın simgesi haline gelen bu mekânlar, farklı nesilleri ve fikirleri aynı masada buluşturuyor. Genç yaşta olanlar için geçerken uğranan bir yerken, yaşlı ve emekliler için adeta bir ev oluyor.

Kahvehane Kültürü 2

Dostluklar kuruluyor

Yaşlılar ve emeklilerin uğrak yeri olan kahvehaneler tıklım tıklım dolu oluyor. Kadınlar arasında yapılan altın günlerinin sosyalleşmeye ve kültürel aktarıma katkısının bir benzeri kahvehane ortamlarında da yaşanıyor. Aynı zamanda emekli maaşıyla geçinen ve çoğu arkadaşı da emekli olan erkekler kahvehanelerde bir araya gelerek hem ekonomik anlamda hem de ruhsal anlamda dinlenerek vakit geçiriyor. Kahvehaneye gelenler sohbet edip günün haberlerini tartışıyor, pişti ve okey gibi oyunlarla zaman geçiriyor. Kahvehane, anılarını paylaşabilecekleri, dertlerini anlatabilecekleri ve yeni dostluklar kurabilecekleri bir ortam sağlıyor.

Kahvehane Kültürü

Psikolojik sağlığı olumlu etkiliyor

Kayseri Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden dikkat çeken paylaşım! Kayseri Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden dikkat çeken paylaşım!

Kahvehanelerin sunduğu sosyal ortam, yaşlıların psikolojik sağlığını da olumlu etkiliyor. Yalnızlık ve hareketsizliğin getirdiği olumsuz etkiler, burada kurulan dostluklar ve yapılan sohbetlerle azalıyor. Emeklilik sonrası yaşamın değişen temposuna ayak uyduran yaşlılar, kahvehanelerde vakit geçirerek günlük hayatın zorluklarından uzaklaşıyor.

Kaynak: Elif Gökçe Topal