Erciyes Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi ve Kayseri Üniversitesi ile öğrencileri karşılayan Kayseri’de en büyük ihtiyaç yurtlardan sonra kütüphaneler oluyor. Kütüphane yönünden zengin seçenekleri olan Kayseri’de ücretsiz bir şekilde yararlanabileceği 28 kütüphane bulunuyor. Erciyes Üniversitesi’nin, Kayseri Üniversitesi’ne bölünmesi ile farklı ilçelere yüksekokul açıldıktan sonra Kayseri’nin kırsal ilçelerinde de kütüphane ihtiyacı çoğaldı. Bu ihtiyaca yönelik olarak çevre ilçelere de açılmaya başlayan kütüphaneler yoğun ilgi görüyor.
Yeni okul döneminin başlaması ile birlikte üniversite öğrencileri okuyacağı kentlere döndü. 1978 yılında kurulan Erciyes Üniversitesi 47 bin öğrencisi ile yeni eğitim yılına başlangıç yaptı. Kayseri’de eğitimine devam eden öğrenciler de ders çalışmak ve kitap okumak için kütüphaneleri tercih ediyor. Şehir merkezinin yanı sıra belirli ilçelerde de kütüphane açan Büyükşehir Belediyesi’nde eğitim ve öğretime katkılarını her geçen gün arttırarak devam ettiriyor.
Kayseri’de 28 Kütüphane Bulunuyor
Kayseri’nin merkez ve ilçelerde öğrencilerin ücretsiz kullanabileceği 13 kütüphane bulunuyor. Bu kütüphanelerden 3 tanesi şehir merkezinde bulunuyor. Kayseri’de bulunan kütüphanelerde toplamda 3850 kişi aynı anda ders çalışabiliyor ve kitap okuyabiliyor.
Yapısının 1618 yıllarına dayandığı bilinen ve öncesinde kilise olarak hizmet veren Kayseri Şehir Kütüphanesi İnönü Bulvarı üzerinde bulunuyor. Aynı anda 300 kişinin çalışabildiği ve kitap okuyabildiği kütüphane sadece bu işlevle değil tarihi açısından da dikkat çekiyor.
Aynı An da 800 Kişi Kitap Okuyabiliyor
800 kişinin aynı anda çalışabildiği Kayseri’nin en büyük kütüphanesi olan Merkez Kütüphanesi’nde üniversitelilerin vize, final döneminde yoğun olduğu görülüyor.
Bir diğer merkezde bulunan kütüphanelerden biri olan Gevher Nesibe Kütüphanesi 170 kişiye aynı anda çalışma imkânı sunuyor. Gevher Nesibe Medresesi’nin yakınında bulunan kütüphaneye ulaşım da oldukça kolay.
Kütüphaneler ders çalışma imkânı sunduğu gibi aynı zamanda kitap okuma ve ödünç kitap alma imkânı da sunuyor. Bu yıl 28 bin kitap ödünç alınırken kütüphaneleri 646 bin kişi ziyaret etti. Hem halk hem de farklı şehirlerden gelen üniversite öğrencileri tarafından ilgi ile karşılanıyor.