Kayseri’de türbesi bulunan Seyyid Burhaneddin, Mevlâna’nın manevi eğitimiyle ilgilenmiş ardından Kayseri’ye yerleşmiştir.

Mevlana Celâleddin-i Rumî’nin akıl hocası olan Seyyid Burhanettin, aslen Tirmizilidir. Hz. Hüseyin’in soyundan geldiği düşünülen Seyyid Burhaneddin, kalplerdeki sırları bilmesi, Şems-i Tebrîzi’nin Konya’ya geldiğini Mevlâna Celâleddin-i Rumî ‘ye haber etmesi, kıymetli düşüncelere ve hoş hâllere sahip olmasından dolayı ‘seyyid-i sırdan’ olarak anılır. Şimdiki Özbekistan topraklarında bulunan Tirmizi’de aldığı tahsilden sonra yine şimdiki Afganistan sınırları içerisinde yer alan Belh şehrine gelerek ruhani yolculuğuna burada devam etmiştir.

Tarihi kale asırlara meydan okuyor Tarihi kale asırlara meydan okuyor

Burhaneddin Türbe Giriş

Hocasının vefatını kalp gözüyle hissetmiştir

Hocası, Sultân-ül-ulemâ Muhammed Behâeddîn-i Veled’dir. O’nun himayesinde yetişen Burhaneddin, ardından Tebriz’e geçmiştir. Tebriz’de şeyhlerle bir arada otururken hocasının öldüğünü kalp gözüyle anlamış ve ‘Eyvah! Üstadım, âlimlerin sultanı efendim vefat etti. Bizi terk ederek bekâ âlemine göç eyledi.’ dedi.

Türbe Yan Çekim

Mevlâna’nın akıl hocası olmuştur

Hocasının ölümünden sonra büyük bir hüzne ve kedere boğulan Burhaneddin, kendisini inzivaya çekmiştir. Bu inzivada rüyasında hocasını görmüş ve oğluna eğitim vermesini istemiştir. Seyyid Burhaneddin hocasının rüyasında söylediklerini dikkate alarak Mevlâna Celâleddin-i Rumî’ye ders vermek üzere Konya’ya doğru yolculuğa başlamış ve bir sene sonunda Konya’ya ulaşmıştır. Babasının ölümünden sonra Karaman’a yerleşen Mevlâna’ya mektup göndererek Konya’ya çağırmıştır. Mevlâna mektubu alarak Konya’ya gelmiş ve Seyyid Burhaneddin, terbiye olması, maddi ve manevi anlamda olgunluğa ulaşması konusunda üstüne düşeni yapmıştır. Mevlâna Celâleddin Rumî’nin ruhani yolculuğunu tamamlamasının ardından Kayseri’ye gelmiş ve buraya yerleşmiştir. 1244 yılında Kayseri’de vefat etmiş ve buraya defnedilmiştir.

Mevlana

Rivayetler çoktur

Seyyid Burhaneddin hakkında birçok rivayet vardır. Seyyid Burhaneddin, Mevlâna’nın eğitimini tamamladıktan sonra Kayseri’ye dönmek istemesi üzerine Mevlâna gitmemesi için ricada bulunur. Bunun üzerine Burhaneddin, Yakında Şems-i Tebrîzi’nin buraya geleceğini ve eğitiminin devamını birlikte alacaklarını belirtmiş ve dediği gibi de olmuştur.

Vefatını önceden haber verdi

Seyyid Burhaneddin, vefatından önce ecel şerbetinin hazırlandığını belirterek hizmetçisinden sıcak su hazırlamasını istemiş ve kapının önüne çıkarak ‘Seyyid Burhaneddin öldü’ demesini istemiştir. İki rekât namaz kıldıktan sonra ‘Allah’ım! Bana verdiğim emaneti alma vakti geldi. Ben hazırım.’ dedikten sonra vefat etmiştir. Mevlâna Celâleddin-i Rumî haberi alır almaz yola çıkmış ve Kayseri’ye gelmiştir. Mezarı başında dua ettikten sonra Seyyid Burhaneddin’in eşyaları Mevlâna’ya verilmiştir.

Türbe Genel

Türbesi Kayseri’de yer almaktadır

Seyyid Burhaneddin’in türbesi Kayseri’de yer almaktadır. 1892 yılında Ankara Valisi Abidin Paşa’nın yardımlarıyla Kayseri Mutasarrıfı Mehmet Nazım Paşa tarafından yapılmıştır. Türbenin giriş kapısı üzerinde kitabe yer almaktadır. Kitabede ‘Ey ihlas sahibi ziyaretçi! Burası, Hazreti Burhaneddin'in hürmete layık türbesidir. Eğer irfanının gözüne sürme çekmek istiyorsan, Burhaneddin Hazretleri'nin ayağına, alnını sürmelisin.’ yazmaktadır.

Kaynak: Elif Gökçe Topal