Röportaj: Ekrem Nazlı / Okusanseversin, bir proje olmakla birlikte aynı zamanda kitap özgürlük hareketi. Cihan Demir hareketi başlatan isim olarak projeye nasıl başladıklarını şöyle anlatıyor; “İstanbul’da işe gidip gelirken, insanların toplu taşımada sürekli cep telefonları ile ilgilenmelerini kendime dert ettim. Ne yapabilirim sorusuna cevap olarak toplu taşıma alanlarına kitap bırakma fikrinde karar kıldım ve okusanseversin hareketinin çekirdeğini oluşturan arkadaşlarım ile bu fikri paylaştım. Ortak bir zeminde ne yapabileceğimizi düşündük ve bu amaçla web sitemiz üzerinde çalışmaya başladık.”okusanseversin.org adlı web sitelerinden çalışmaya başlayan ekip üyeleri 9 kişiden oluşuyor ve sonra üyeler aracılığı ile hareket büyüyor.
Özgür kitap ne anlama geliyor?
28 yaşındaki Cihan Demir, projeye isim olarak alternatiflerinin olduğunu ama aralarından en sempatik ve enerjisi en yüksek olan isim olarak nitelediği okusanseversine karar kıldıklarını ve grubu bu isim etrafında topladıklarını belirtiyor.Okusanseversin hareketinin amacına değinen Demir; “ Kitapları özgür bırakmak istiyoruz.” diyor. Kitaplık raflarında yıllarca okunmadan bekleyen ve bu bekleyiş sürecinde kimseye faydası dokunmayacak olan kitapları yeni okuyucular ile buluşturmanın en büyük arzularından biri olduğunu aktaran Demir, hem kitaplara hak ettiği değeri vererek, hem de insanlarda paylaşım kültürünü canlandırmak istediklerini aktarıyor.
“Kitaplar için kitaplıkları bir hapishane olarak düşünüyoruz”
Kitapları özgür bırakma uygulamasına verilen isim dünya üzerinde bookcrossing olarak adlandırılıyor. Okusanseversin hareketinin başlatıcısı Cihan Demir bookcrossing hareketinden ise proje başladıktan sonra haberdar olduklarını şu cümleyle ifade ediyor; “ Bookcrosing dünya genelinde yıllardır olan ancak okusanseversin projesi hayata geçirildikten sonra varlığından haberdar olduğumuz bir başka kitap projesidir.” Okunmadan kitaplıklarda kalan kitaplar hakkında Demir, kitapların hapishanede olduklarını düşünüyor. “Demir, özgür kitap ve özgür bırakma kavramlarının anlamını ise şöyle açıklıyor; “ Bu düşünceden yola çıkarak kitaplık esaretinden kurtulan kitaplara özgür kitap, kitapları şehrin ortak kullanım alanlarına bırakma işleminde özgür bırakma diyoruz.”
Proje nasıl yürüyor? Maddi destek alıyor mu?
Proje gönüllü üyelerden oluşuyor. Maddi beklentisi olmayan ve herhangi bir kurumdan kuruluştan destek almayan okusanseversin hareketi, gerekli harcamaları kendileri karşılıyor. Sistemin işleyişi hakkında Cihan Demir şunları söylüyor; “Tam anlamıyla web sitemize üye olan ve kitapları özgür bırakmaya başlayan her birey ailemizin bir üyesi oluyor. Okusanseversin projesinde gönüllük esas, kuruluş aşamamızda maddi herhangi bir beklentimiz olmadığı için projeye dahil olan bireylerinde bizimle aynı duyarlılıkta olması gerekli. Okusanseversin projesi başlangıçta ilke olarak herhangi bir kurum, kuruluş, dernek veya vakıfla organik bağ kurmama kararı aldı. Web sitemizin ve proje masrafları çekirdek kadro dediğimiz aile üyelerimiz tarafından finanse ediliyor. Proje ile ilgili akla soru işaretlerinin gelmemesi için bireysel maddi yardım talepleri kabul etmiyoruz.”
“Siz kitaba gitmiyorsunuz ama biz kitabı ayağınıza getirdik mesajı veriyoruz”
Özgür bırakılacak kitaplarda 3 tür etiket kullanıldığını belirten Demir, şöyle konuşuyor; “ İç etiket