Son yıllarda ekonomik kriz, enflasyon, hayat pahalılığı ve zamlar vatandaşı maddi yönden zorlamaya devam ediyor. Alkolden alınan Özel Tüketim Vergisi(ÖTV) oranındaki artış ise dikkat çekti.
Türkiye’de vatandaşlar, gelen zamlar karşısında maddi zorluklar yaşıyor. Vatandaşlar, asgari ücret zammını dört gözle beklerken henüz zam oranı ile ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Asgari ücret belli olmamışken birçok üretici tarafından ürün veya hizmetlerde fiyat artışları göze çarpıyor. Özel işletmelerin dışında Türkiye’de vergi sistemlerinde de yeni düzenlemeler yapılıyor. Enflasyon oranıyla paralel yapılan artışlar, vatandaşların vergi yükünü artırıyor.
Alkolde Alınan ÖTV’de Rekor Artış!
Alkolden alınan ÖTV’deki artış dikkat çekiyor. Bir litre alkolden alınan ÖTV oranında son 14 yılda yapılan vergi artışı pes dedirtti. 2010 yılında bir litre alkolde 51 lira 48 kuruş olan ÖTV bugün 1.269 lira 72 kuruş oldu. 14 yıllık artışın oranı hesaplandığında ise yüzde 2 bin 366 oranında artış yapıldığı gözlemleniyor.
‘Gelir odaklı bir vergileme yaklaşımı oluşmuş’
Vergi uzmanı Ozan Bingöl, 2010 yılından itibaren alkolün litre fiyatı için belirlenen vergi artışına dikkat çekti. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; “Alkol ürünlerindeki yüksek vergilemenin temel amacı toplum sağlığını korumak olmalıdır. Ancak geldiğimiz noktada sadece ‘gelir odaklı’ bir vergileme yaklaşımı oluşmuş ve hatta alkolden alınan ÖTV, bir vergi politikası aracı olmaktan ziyade kısmen yaşam tarzına müdahale aracına dönüşmüştür. Bu denli yüksek vergi yükü kaçak içki, merdiven altı sahte üretimleri tetiklemiş ve pek çok vatandaş hayatını kaybetmiş veya sağlığından olmuştur. Dolayısıyla, toplum sağlığını korumak için öngörülen bir verginin bizzat kendisi toplum sağlığı sorununun kaynağı olmaya başlamıştır” ifadelerini kullandı.