Gazeteciler Cemiyetinden Kınama Gazeteciler Cemiyetinden Kınama

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından kültür ve sanat merkezine dönüştürülen tarihi Kayseri Kalesi içerisinde arkeoloji müzesi, kütüphane, konferans salonu, kültür-sanat faaliyetlerinin yapılacağı sosyal alanlar, sanatçılar sokağı, sanat galerileri, açık oturma alanları, kafeler ve seyir alanları yer alıyor.

Sanatçılar Sokağı’nda tornadan cezveler, biplolar, kupa bardakları çektiklerini ve yine 920 derece ateşte pişirerek astarlanıp sergileniyor. Sanatçılar Sokağı’nda öğrencilik zamanındaki eserlerini sergileyen Batuhan Deniz, “Isparta’da Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi’ndeki Geleneksel Türk Sanatları (GTS) Bölümü’nde yer alan Eski Çini Onarımları bölümü mezunuyum. Erzurum’da yüksek lisansıma devam ediyorum. Kalede bize bu şekilde hizmet sundular, bizler de eserlerimizi sergiliyoruz. Çini hamuru bize ham halde geliyor, biz önce kalıpları alıyoruz, aldığımız kalıpları astar atıp, 920 derece fırında fırınlıyoruz. 3 gün boyunca fırında duran çini kalıpları sertleşiyor. Daha sonra kompozisyon halinde desen kalıpları yapıyoruz. Kontür, tonlama ve boyama işlemini yapıyoruz. Tekrardan sırlama işlemi var, tekrar 920 derecede 3 gün daha pişirip, sergilenecek hale getiriyoruz” diye konuştu.

KUL MUSTAFA SANATÇILAR SOKAĞI’NDA…

Sanatçılar Sokağı’nda hayranları ile buluşan Kayserili sanatçı, halk ozanı, aşık Kul Mustafa da “Biz de burada Kayseri kültürünü inşallah Kayseri’nin dışına Türkiye’ye ve Avrupa’ya aktarmak için azimli ve kararlıyız. Yeni sürpriz çalışmalarımız var, yeni eserlerimiz var. Deniz Postası’na da ilgisinden dolayı teşekkür ederiz, kültür sanatı aktarmak için hep ilk sırada olan bir gazete ve TV oldu. Sağolun, varolun. Hemşerilerimiz buraya gelip bizleri canlı canlı dinleyip, gerekirse istişare yapacağız. Sanatçılar Sokağı çok güzel düşünülmüş bir yer, burada tüm sanatçıları bulabiliyorsunuz” ifadelerini kullandı. Kul Mustafa, Deniz Postası TV ekranlarına kısa bir konser de verdi.

NAHT SANATI, SANATÇILAR SOKAĞI’NA RENK KATIYOR

Naht sanatı ile uğraşan sanatçı Halil Ülger ise “Naht sanatında Kültür Bakanlığı sanatçısıyım. Naht sanatı ahşap olarak biliniyor ama biz biraz daha çeşitlilik açısından bakır ve sedef ve kabut üzerine de bu oymayı yapıyoruz. Kesebildiğimiz her şeyi sanata çeviriyoruz, pirinç, ceviz oymağı ve pirinç çalışıyorum” dedi.

RENGARENK ÇOCUK OYUNCAKLARI…

Rengarenk çocuk oyunları tasarımcısı Fatma Nur Yılmaz da “Burada gördüğünüz çocuk oyuncaklarını kendimiz imal ediyoruz, boyasından kesimine kadar bize ait. Kayseri’de bir çok kurumlarla birlikte çalışıyoruz. Çocukları bir çok oyuncaklarını kendileri yapıyorlar. N71 Sağlık Bakanlığı onaylı boyalar ile yapıyoruz, biz de bu ürünlerimizi Sanatçılar Sokağı’nda sergiliyoruz” ifadelerini kullandı.

“TÜM SANATSEVERLERİ SANATÇILAR SOKAĞI’NA DAVET EDİYORUZ”

Fotoğraf Sanatçısı Yusuf Kartal da “Burada Kayseri’nin fotoğraflarını sergiliyoruz, isteyen herkese Kayseri fotoğraflarını ve tarihi yerlerini tanıtıyoruz. Sanatçı arkadaşlarımız burada, ebru ile ahşap ile uğraşan arkadaşlarımız var. Tüm sanatseverleri Sanatçılar Sokağı’na davet ediyoruz” dedi.

DÜNYANIN İLK TABLETLERİN REPLİKALARI DİKKAT ÇEKİYOR

Sanatçı Ali Akaryıl da Sanatçılar Sokağı’nda yaptığı tablet replikaları ile dikkat çekiyor. Akaryıl yaptığı açıklamada, “Kültepe’den çıkan tabletlerin orjinallerinin replikasını yapıyorum. Asurca, Sümerce, Hititçe tabletler yapıyorum. Günlük hayat ile ilgili, ticaret ile ilgili her şey var. Evlenme belgesi, boşanma, alacak, verecek, Sümerce çarpım tablosu var. Hititçe yemek tarifi var. Dünyanın ilk Bulgarit belgeli müzik çivi yazısına aktarmışlar. Bu yıl Sanatçılar Sokağı’ndayız” dedi.

Akaryıl, dünyadaki ilkleri replikaya çevirdiğini belirterek, “Dünyanın ilk oyuncağı Mardin Müzesi’nde sergileniyor. Ben bunun replikasını yaptım. Özellikle dünyada ilkler var, ilk mahkeme kararı, ilk ilaç, ilk oyuncak. Ön plana çıkan tabletlerin replikalarını yapmaya çalışıyoruz. Mesela MÖ 1760 yılı civarında Mezopotamya'da ortaya çıkan, tarihin en eski ve en iyi korunmuş yazılı kanunlarından biri olan Hammurabi kanunlarının ilk 21 maddesinin burada yazıyor. Bu kanunlar kısasa kısas kanunlar var, ilk kanunlardan bir tanesi. Sümerce özel günler için yazılar da yazdım. Dünyanın ilk İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin çivi yazısı tablete uyarılmış. 25 TL’den 200 TL’ye kadar fiyatları değişiyor” diye konuştu.