Abdullah Gül Üniversitesi’nde geçtiğimiz Salı günü başlayan Stil Leftover adlı çalıştay kapsamında Herkes İçin Mimarlık Derneği Kent Artığı Atölyesi atölye çalışmasının 5.’si Kayseri’de yapıldı. Çalıştayın ardından kent içerisinde insanların fark etmediği, tarihi eski yapıların görülebilir ve fark edilebilir hale gelmesi için mimarlık öğrencileri çalışmalar yapıyor. Proje ve çalışmalar kapsamında Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri Esra Nur Gündüz, Merve Karakaya, Kübra Gülhan ve Feyza Nur Delier Roma Mezarı’nın etrafında pankartlarla bir çalışma yaptı. Yapacakları bu çalışmaların temasının “Sınır, Sınıf Ötesi” olduğunu söyleyen Esra Nur Gündüz ve Merve Karakaya çalışmalarını anlattılar.

“Sınır yokken ki görmediğimiz yapıları acaba sınır koyarsak insanların dikkatini çekebilir mi diye düşündük”

Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 3. Sınıf öğrencisi Merve Karakaya Roma Mezarı etrafına yapmış oldukları çalışma hakkında şunları anlattı: “Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ)’nin düzenlemiş olduğu bir Stil Leftover adlı çalıştay için bu çalışmayı yaptık. Amacımız kent artığı yani artık kullanılmayan, eskiden kullanılmış çok değerli olmasına rağmen günümüzde daha az kullanılan veya fark edilmeyen yapıları tekrar topluma kazandırmaya çalışıyoruz. Burada da her gün gelip geçtiğimiz bir yerde çok eski ve değerli, tarihi, önemli bir yapıya dikkat çekmek istedik. Konumuzda “Sınır”dı. Sınır yokken ki görmediğimiz şeyleri acaba sınır koyarsak insanların dikkatini çekebilir mi diye düşündük. Mesela “Girmek yasaktır”, “Dikkat köpek var” gibi yazılar toplumumuzda olan şeyleri yazıp buraya asarak dikkat çekmek istedik. Çalıştayımız Salı günü başladı ve dört gün boyunca sürüyor. Dün son günümüzdü bugün de çalıştay hakkında sergimiz olacak Abdullah Gül Üniversitesi’nde.”

Şaşırtan Seçim Anketi Açıklandı: CHP’den AKP’ye Büyük Fark! Şaşırtan Seçim Anketi Açıklandı: CHP’den AKP’ye Büyük Fark!

“Belki de sınırlar koyarsak fark ettirebiliriz”

Esra Nur Gündüz de Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 3. Sınıf öğrencisi. Gündüz de konu ve pankartlar hakkında şunları söyledi: “ Konumuz “Sınır, Sınır Ötesi” ile kent artığı başlığıyla birleştirip bir şey yapmak istedik. Kenti dolaştığımızda artık, köşede kalmış ya da kullanılmayan ya da fark edilmeyen şeyleri keşfetmeye çalıştık. Roma Mezarı dikkatimizi çekti. Öncesinde alt kotta yapıldığı için yıllar geçtikçe kotlar da arttığı için biraz kot altında kaldığı için mezar çok fazla dikkat çekmiyor. Buradan insanlar geçmesine rağmen biz de sürekli geçip fark etmiyorduk. Bu gözle bakınca ancak fark edebildik. Sonra da böyle bir şey yapmaya karar verdik nasıl yapabiliriz diye düşünürken. Aslında hiçbir sınır olmadan görmediğimiz bir şeyi belki de sınırlar koyarsak fark ettirebiliriz diye düşündük. Böylece ‘sınır’ ve ‘yasak’ koyduk.”

Roma Mezarı çevresinde astıkları pankartlarla dikkat çekip farkındalık yaratmaya çalışan öğrenciler insanların dikkatini daha çok çekebilecek şeylerin yapılmasının gerektiğini belirttiler. “Eski yapıları, mekânları sadece kafelerle doldurmamamız gerekiyor diye düşünüyoruz. Daha güzel ve dikkat çekici etkinlikler, çalışmalar yapılmalıdır” diyen öğrenciler son olarak şunları söyledi: “Mesela Roma Mezarının künyesi var fakat çok küçük görünmüyor. Arkası dönük banklar yapılmış mesela insanlar sırtını dönüp oturuyor mezara ve farkına varmıyorlar.”