Arkeoloji kazısında 2 bin yıllık tarih gün yüzüne çıktı! Arkeoloji kazısında 2 bin yıllık tarih gün yüzüne çıktı!

4 Eylül 1919 tarihinde gerçekleştirilen ve manda ve himayeyi reddeden kararları ile Kurtuluş Savaşı döneminde bağımsızlığa giden yolda temel taşlardan biri olan ve Atatürk'ün "Cumhuriyet'in temellerini burada attık" dediği Sivas Kongresi'nin 98'inci yıl dönümü, düzenlenen törenle kutlandı. Kutlama programı kapsamında ilk olarak Atatürk Kültür Merkezi'nde Sivas Devlet Tiyatrosu sanatçıları tarafından Sivas Kongresi'nin temsili olarak canlandırılması yapıldı. Programa Milli Eğitimi Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İdari Amiri Salim Uslu Sivas Valisi Davut Gül, AK Parti Sivas milletvekilleri Mehmet Habip Soluk, Selim Dursun, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici Belediye Başkanı Sami Aydın ve vatandaşlar katıldı. Daha sonra Bakan Yılmaz ve beraberindeki Sivas Kongresi delegelerinden Mustafa Taki Hazretlerinin Yukarı Tekke Mezarlığı'nda bulunan kabrini ziyaret ederek dua etti. Ardından Cumhuriyet Meydanı'ndaki çelenk sunma törenine geçildi. Sırasıyla TBMM, Sivas Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Sivas Belediyesi'nin çelenkleri Atatürk Anıtı'na sunuldu ve saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Çelenk sunumunun ardından Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi bahçesinde düzenlenen kutlama törenine geçildi. Törende ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği kutlama mesajı okundu.

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Bizlere emanet ettiği Cumhuriyet'in bugün dünden daha güçlü olduğunu yarında bugünden daha güçlü olacağını çağda uygarlık seviyesinin üzerine çıkma hedefimize her geçen gün daha yaklaştığımızı gururla ifade etmek isterim. Bugün biz iki bayramı bir arada kutluyoruz. Sivas Kongresi ve bu kongrede alınan kararların Cumhuriyet tarihimizde çok önemli ve müstesna bir yeri vardır. 2 Eylül-18 Aralık 1919 tarihleri arasında Milli Mücadele karargahı olarak kullanılan Sivas Anadolu'daki milli mücadele hareketinin teşkilatlanmasında önemli bir rol oynamış Cumhuriyet'in temelleri burada atılmıştır. Sultan şehir Sivas 108 gün boyunca Milli Mücadeleye merkezlik etmiş bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlara ev sahipliği yapmıştır. Tarih bu dönemde Sivas Kongresi ve kongrede alınan kararlar kadar bu kararları alan heyete ev sahipliği yapan Sivaslılar'ı da yazacaktır. Milli Mücadele destanı Sivas ve Sivaslı olmadan hakkıyla yazılamaz" dedi.

"Çağdaş mandacılık mümkün değildir"

İnanmış bir millet ve onun inanmış önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün en zor şartlarda dahil tam bağımsız bir Türkiye'nin kurulacağını gösterdiğini söyleyen Yılmaz, "Sivas Kongresi'nde alınan kararlardan 'Vatan milli sınırlar içinde bir bütündür parçalanamaz', 'Millet kendisini birlik olarak müdafaa edecektir', 'Kuvay-ı Milliye'yi amil İrade-i Milliye'yi hakim kılmak esastır', 'Manda ve himaye kabul olunamaz' bugünde tüm canlılığı ile geçerliliğini korumaktadır. Bugüne kadar yaşanan olaylar bir kez daha bize gösterdi ki milletimiz Sivas Kongresi'nde alınan kararların arkasındadır. Bu ülkeyi bölmek, milli iradenin üzerine söz söylemek ve çağdaş mandacılık mümkün değildir. Milletimiz bunların hiçbirine müsaade etmeyeceğini en son 15 Temmuz milli irade destanında gösterdi. Canı pahasına tankların, silahların, bombaların karşısına dikildi. Kendisine vur emri verildiğinde bu emrin aynı zamanda kendi şehadet emri olduğunu bile bile yerine getirmekten zerrece tereddüt etmedi. Bu aziz millet ilelebet hür ve bağımsız yaşamayı hak etmektedir. Tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet idealini yaşatma kararlılığından bundan sonrada zerrece taviz vermeyecektir. Bu ruh ve inanç bu topraklara geldiğimizden beri aziz milletimizle beraberdir. Sultan Alpaslan'ın duası bizimde duamızdır. Çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkma yolunda cehalet ve yoksullukla savaşımız devam etmektedir. Bu yolda zafer ve istikbal bizimdir. Cumhuriyet'imizin temellerinin atıldığı bugünde Allah yükümüzü taşıyacak güç ayağımızı sürçtürmeyecek akıl ve kalp versin" diye konuştu.

TBMM İdari Amiri Salim Uslu ise, "Böylesine onur ve gurur gününde, bir kutlu günde sadece konuşup dağılmak sadece resmi tören boyutundan bu bırakıp gitmek ve bu etkinlikleri seromoni olarak görmek 4 Eylül'e de, Sivas Kongresi'ne de bu aziz milletimizi de haksızlık olur. Tarihimize, kahramanlarımıza ve devletimizin kurucularına olan borçlarımızı, sorumluluklarımızı hatırlamak ve şükranlarımızı ifade etmek gelecek nesillere bu şuuru nakletmek el bette boynumuzun borcudur" ifadelerini kullandı.

Bakan Yılmaz konuşmasının ardından 4 Eylül Kongresi ile ilgili resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi. Tören mehteran birliği gösterisi ve Genelkurmay Başkanlığı Türk Armoni Yıldızları Orkestrası konseriyle sona erdi. (İHA)