Şarjlı Diş Fırçaları Diş Eti Problemlerine Sebep Olabilir! Şarjlı Diş Fırçaları Diş Eti Problemlerine Sebep Olabilir!


Anne baba gibi temel bağlanma figürlerinden ayrılmanın, okul hayatına yeni başlamış çocuklarda ‘ayrılık anksiyetesi’ adı verilen bir kaygı bozukluğuna neden olduğunu belirten Dr. Bahadır Bostan, “Çocuğun kendisini güvenli hissettiği ev ortamından uzaklaşmasının etkisiyleartan bu kaygı, erken çocukluktayoğunlaşıyor; yaşa ve gelişime bağlı olarak ancak 13-15 yaşlarında azalmaya başlıyor. En sık başlangıç yaşı 7-9 yaşları olsa da ergenlik döneminde okul reddi şeklinde de görülebilen ayrılık anksiyetesi bugün her 100 çocuktan 2 ila 5’ini etkiliyor” dedi.
Ayrılıkla ilgili rüyalar uykudan uyandırıyorsa
Normal şartlarda çocukların yaş ilerledikçe kendiliğinden ebeveynlerden uzaklaşabilmesi ve kendi başlarına etrafı inceleyebilmesinin beklendiğini kaydeden Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bahadır Bostan, ayrılık anksiyetesinin varlığı durumunda ise,çocukta ayrılma ile beraber ortaya çıkan kaygının şiddeti çocuğun yaş ve gelişim düzeyinin çok üstünde gerçekleştiğine ve bunun da uyumsuzolarak tanımlandığına dikkat çekti.
Ayrılık anksiyetesi belirtileri gösteren bir çocuk geceleri ayrılıkla ilgili rüyalar yüzünden uykusundan uyanabileceğini ve annesi olmadan tekrar yatağa gitme güçlüğü çekebileceğini söyleyen Dr. Bahadır Bostan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Böyle bir kaygı taşıyan çocuklar ancak anneleri göz mesafesinde olduğunda kendilerini güvende hissediyorlar. Bu da çocuğun okula uyumunda ve devamlılığında ciddi ölçüde olumsuz etkiler yaratıyor. Ayrılık anksiyetesi, tedavi edilmemesi durumunda, çocuğun özgüvenini, ilerleyen yaşlardaki yetişkin hayatını ve ikili ilişkilerini de istenmeyen biçimde etkileyebiliyor.”
Bu belirtiler 4 haftadan uzun sürüyorsa
Sömestr tatiliyle birlikte okula yeni başlamış çocukların anne babayla ve evle yeniden yoğun ilişki kuracağını ve bu nedenle ayrılık anksiyetesinin tekrar ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Bahadır Bostan, çocuklarda ayrılık anksiyetesi belirtilerini şöyle sıraladı:
“Çok yoğun korku ve sıkıntı ile beraber kendini yerlere atma, anneye kızma ya da vurma gibi öfkeli davranışlar gösterme, tam okula gidecekken baş ağrısı, karın ağrısı ya da ayrılık zamanında çarpıntı, nefes darlığı, korku, terleme gibi bedensel belirtilen ortaya çıkması, ayrılıkla ilintili kötü rüyalar görme, ergen dönemde belirgin bedensel yakınmalar ve okula gitmemek için hastalık bahanelerinin ortaya çıkması.”
Bütünleşik tedavi ile sorun çözülebiliyor
Ayrılık anksiyetesinin tedavisi için öncelikle ailenin bilinçli ve kararlı davranması gerektiğinin altını çizen Dr. Bahadır Bostan, “Çocuğun davranışlarının takibi ve daha sonra uzman doktora başvurulmasından sonra çocuğun ihtiyacına göre bireysel davranışçı terapiler, aile odaklı terapiler, anksiyete bozukluğu ve depresyona yönelik ilaç tedavileri ile sorunun ortadan kaldırılması mümkün oluyor” ifadelerini kullandı. [Kurumsal]