Güvenliğin altın kuralı: İş ve güvenlik ekipmanlarıyla sağlıklı çalışma hayatı Güvenliğin altın kuralı: İş ve güvenlik ekipmanlarıyla sağlıklı çalışma hayatı


Kayseri Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Murat Doğan, sporcu sakatlanmalarıyla ilgili uyarılarda bulundu. Uzman Dr. Murat Doğan, "Bilinçsiz spor yaralamalarıyla ilgili öncelikle daha çok spor yaralanmaları profesyonel olmayanlarda yaşanıyor. Profesyonel olanlar daha öncesinden hazırlıklarını yaptığı için ve tedbirlerini aldığı için sakatlanmaları az oluyor. Bu oran ortalama yapılan çalışmalarda profesyonel olanlarda yüzde 5, profesyonel olmayanlarda yüzde 95 oluyor. Bunun nedeni de yapılan spor öncesi esneme hareketlerinin ve daha önce vücudun eksik kaslarının kuvvetinin az olması ve hazırlıksız başlanması. Profesyoneller kendilerini hazırlayarak, hangi kasları güçsüz, hangi tendon güçsüz ise onları güçlendirerek ve vücudunda ne olduğunu bilerek spora başladıkları için daha az yaralanmalar oluşuyor" diye konuştu.


'KAS BÖLGESİNDEKİ ZEDELENMELERİ DAHA ÇOK GÖRÜYORUZ'


Spor yapılan zeminin ve spor ayakkabısının da sakatlıklarla ilgisi olduğunu kaydeden Uzman Dr. Doğan, "Spor yapılan zeminin bozuk olması veya spor ayakkabısının uygun olmaması problemleri artırmaktadır. Özellikle obezite hastalığı bulunanların vücut yükü fazla olduğu için ayak bileği, diz, bel burkulmaları ve zedelenmeler yaşanabiliyor. Spor yapmadan önce vücudu tanıyarak, vücutta bir problem varsa onları tedavi edip ardından spora başlanması gerekir. Daha çok alt taraflarda dizde, dizde en çok ön çapraz bağ yaralanmaları, menüsküs yırtıkları ve kalça bölgesindeki kas zedelenmelerini daha çok görüyoruz. Menüsküs yırtıkları daha çok halı saha ortamında ani hareketler sırasında olmaktadır. Beraberinde de ön çapraz bağı zedelenmesi olmaktadır. Bununla ilgili zemin etüdü, hava koşulu da dahil buna kayma olup sıkıntıyı arttırabilir. Bunlar göz önünde bulundurularak spor yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.


'GÜNDE EN AZ 2 LİTRE SU TÜKETİLMELİ'


Sıcak havalarda aşırı tuz ve su kaybı olduğu için buna bağlı sodyum eksikliğinin ortaya çıktığını belirten Dr. Doğan şöyle konuştu: "Sodyum eksikliğinden dolayı da vücut halsiz ve yorgun kaldığı için daha çok kas krampları görülür. Sıcakla ilgili sıcak çarpması denilen beyni etkileyen durumlarda olabilir ama bu daha çok uzun süre tempolu spor yapanlarda veya uzun süre sıcakta kalanlarda ortaya çıkan bir durumdur. Erken dönemde önlem alarak sıcak havalarda özellikle 11.00 ile 16.00 arasında sıcak ortamda bulunmamalıyız. Beraberinde sıvı desteği almalıyız. Saatlik dilimde en az 2 veya 3 bardak su içmemiz gerekir, biz bunu günlük ortalama 2 litreye kadar öneriyoruz. Eğer bu oranın altında kalırsa vücut hem susuz kalacak hem de sodyum azlığından dolayı hiponatremi dediğimiz bir tabloya girecek o da kas kramplarını ve kasılmalarını arttıracak."