“EĞİTİMLERDE AİLELERİN BİLGİLERİ VE DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ”

‘Özel eğitimde ailenin önemi’nden bahseden stajyer Emine Yaldız, özel gereksinimli çocukların engeller ile baş etmesi ve dış dünyaya uyum sağlayabilmesi için verilen eğitimlerde ailelerin bilgileri ve desteğinin çok önemli olduğunu belirterek, “Eğitimcilerin ve ailenin, ortaklaşa yürüttüğü bir program çocuk için amaçlayan süreyi kısıtladığını ve öğrenilen becerilerin günlük yaşama genellenmesini kolaylaştırdığını gözlemlemekteyiz. Problemli davranışların en aza indirilmesinde ve yeni davranışların kazanılmasında etkili olur” diye konuştu. Yaldız, ailelerin çocuklarının durumunu öğrendikleri andan itibaren şu evrelerden geçtiklerini anlattı: “1. Evre: Şok, Reddetme, Depresyon. 2. Evre: Karmaşa, Suçluluk, Kızgınlık. 3. Evre: Pazarlık, Kabul, Uyum. Ailelerin bu evrelerden ve özellikle 1. Evrede psikolog desteği almaları ve herkesin bu konuda bilinçlenmesi gerekmektedir.”

Pelvik Taban Egzersizleriyle İdrar Kaçırmayı Azaltmanın Etkili Yolları Pelvik Taban Egzersizleriyle İdrar Kaçırmayı Azaltmanın Etkili Yolları

“TEMEL EĞİTİM İÇİN ALT YAPI OLUŞTURDUĞUNU GÖZLEMLEMEKTEYİZ”

Stajyer Gamze Arslan da ‘Erken tanı ve eğitim’ konusundan bahsederek, şunları söyledi: “Erken müdahale, çocuğun yeterliliklerin artırılması, problemin en aza indirilmesi, yetersizliklerin önlemesi ve gerekirse eğitim araç-gereç desteklerinin sağlanmasını içerir. Özel eğitimde erken müdahale, var olan hasarı ortadan kaldırmayı değil, çocukta bulunan işlevlerin kullanılabilmesini ve korunabilmesini amaçlarız. Erken eğitim programına katılan çocukların gelişimlerinin hızlandığı, bilişsel, sosyal ve dil becerilerinde değişim olduğunu ve temel eğitim için alt yapı oluşturduğunu gözlemlemekteyiz.”

GamzeArslan1

“ÇOCUKLARIN İLGİ VE BECERİLERİNİ BELİRLEMELİYİZ”

‘Özel eğitimde psikoloğun yeri’ konusunu anlatan stajyer Kübranur Ceyhan ise özel eğitim gören bireyin genellikle işitmesinde, görmesinde, konuşmasında, hareket yeteneğinde yada düşünebilme becerilerinde desteğe ihtiyacı olan kişi olduğunu vurguladı. Ceyhan, sözlerine şöyle devam etti: “Özel eğitimde biz psikologların amacı çocukların ve ailelerin bu güçlüklerden dolayı içinde bulundukları durumlarla etkili bir şekilde başa çıkmalarını sağlamaya çalışmaktır. Çocukların ilgi ve becerilerini belirleyip kendisinin farkına varabilmesini sağlama aynı zamanda da topluma uyumunu sağlayıp ailenin ve çocuğun günlük hayatında karşılaştığı sorunlar konusunda psikolog tarafından bilgilendirilip problemin üstesinden gelmeye çalışılır.”

Kübranurceyhan1