Türkiye’de sürekli olarak artan nüfus ile birlikte, yaşamsal ihtiyaçlarda buna bağlı olarak arttığını vurgulayan Varol,"Bunlardan bahsedecek olursak en önemlilerinden biri, Dünya’da ve Ülkemiz’ de yaygın olarak kullanılan ‘’Doğalgaz’’ çok önemli bir konudur. Doğalgazın kullanılmaya başlanıldığı günden itibaren, Odamız doğalgaz sistemlerinin yetkili proje büroları tarafından çizilmesi, çizilen projelerin gaz dağıtım şirketleri tarafından onaylanması ve ısıtma sistemlerinin uygulanmasının bünyesinde yetkili makine mühendisleri bulunan firmalarca yapılması gerektiğini defalarca kamuoyuyla paylaşmıştır. Vatandaşlarımıza düşen görev; ısıtma sistemi yaptırırken yetkisiz firmalara iş yaptırmamaktır" dedi.
Süleyman Varol, Vatandaşların olası zehirlenmelere karşı şu konulara dikkat etmesini söyledi,
Doğalgaz tesisatlarına kesinlikle müdahale edilmemeli, yetkisiz kişi ve kuruluşlara tamir ve bakım gibi işlemler yaptırılmamalıdır.
Gaz açma işlemi gerçekleştirildikten sonra tesisatlara yeni bir cihaz bağlanması halinde, kesinlikle gaz dağıtım firmasına haber verilmelidir.
Pencere veya duvarlara monte edilen, ortama taze hava girmesini ve herhangi bir gaz kaçağı durumunda da gazın dışarıya tahliye edilmesini sağlayan menfezler asla iptal edilmemeli ve üzeri kapatılmamalıdır.
Kombi, şofben gibi cihazların her yıl kış mevsimine girmeden yetkili servisler aracılığıyla bakımı yaptırılmalıdır.
Baca gazının kimyasal yapısında veya diğer dış etkenlerden dolayı bacaların deformasyona uğraması ihtimaline karşı, yetkilendirilmiş baca temizleme firmalarına kontrol ettirilmelidir.
Gaz kaçağı riskini ortadan kaldırmak için ocak ve kombilerdeki eskimiş, paslanmış veya ömrü tamamlanmış bağlantı refleksleri mutlaka yenilenmelidir.
Lodoslu havalarda baca çekişi olumsuz yönde etkileneceğinden gaz sızıntısına karşı dikkatli olunmalı, bacalı cihazın bulunduğu odadaki menfezlerin açık olması sağlanmalıdır.
Cihaz baca bağlantı fleksleri yıpranmamış, delinmemiş olmalı, flekslerin baca girişleri ile arasındaki boşluk sıcaklığa dayanıklı malzeme ile sızdırmaz hale getirilmelidir.Bacanın çekmemesi durumu için cihazların çalışmasını engelleyen emniyet sistemi her bacalı cihazda mutlaka olmalı, cihazlarda bu sistem devre dışı bırakılmamalıdır.
Bacalı cihazların olduğu mahal yatak odası ve banyo olmamalı, bu cihazların olduğu mahallerde yatılmamalıdır.
Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şubesi olarak, kötü sonuçlar yaşanmaması adına halkımızı dikkatli olmaya davet ediyor, dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uyarıyoruz.