Türk sinemasının efsane ismi Sadri Alışık "Turist Ömer", "Ah güzel İstanbul", "Küçük Hanfendi", "Ah Müjgan ah", "Darıldın mı cicim bana?" gibi unutulmaz filmleriyle hafızalara kazındı. 30 yıl önce hayatını kaybeden merhum sanatçının bilinmeyen yönleri ortaya çıktı. İstanbul doğumlu olan usta ismin yıllar önce verdiği bir röportajda aslında Kayserili olduğu öğrenildi.
Türk sinemasının sevilen ismi Sadri Alışık sayısız filmde rol almasının yanı sıra Turist Ömer film serisindeki ikonik karakteriyle hafızalarda yer etti. Güleç yüzlü ve yumuşak huylu karakterleriyle tanınan Alışık Komedi ve dram türlerinde gösterdiği başarı ile nam saldı. İstanbul doğumlu olan usta sanatçı Sadri Alışık’ın yıllar önce Kayseri ile ilgili yaptığı samimi açıklamalar ise birçok kişiyi şaşırttı.
Kayserililere selam gönderdi
Sadri Alışık, bir röportajında, annesinin ve babasının Kayserili olduğunu belirterek, Kayseri hakkında çok şey duyduğunu ve şehri mutlaka ziyaret etmek istediğini ifade etti. Hiç görmediği Kayseri’ye olan ilgisi o kadar büyüktü ki, o dönem Kayseri Haber Gazetesi'ne verdiği röportajda Kayserili vatandaşlara da selam gönderdi.
Sadri Alışık kimdir?
5 Nisan 1925’te İstanbul’un Paşabahçe, Beykoz semtinde doğan sanatçı, çocukluk yıllarından itibaren tiyatroya ilgi duymaya başladı. İstanbul Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra tiyatro eğitimine Cağaloğlu Halkevi’nde başladı. Ankara Devlet Konservatuvarı'na kabul edilse de miyop gözlük problemi nedeniyle eğitimini İstanbul’da sürdürdü.
Profesyonel oyunculuğa 1943'te Raşit Rıza Tiyatrosu’nda adım atan sanatçı, 1944’te Faruk Kenç’in yönettiği Günahsızlar filmiyle sinemaya girdi. Askerlik dönemi sonrası, 1950’lerde Yeşilçam filmlerinde yan rollerde yer aldı. Aynı dönemde seslendirme çalışmaları yaptı.
1951’de Küçük Sahne Tiyatrosu'na katıldıktan sonra birçok önemli tiyatro topluluğunda sahneye çıktı. 1957’de tiyatro sanatçısı Neriman Esen ile evlendi. 1959’da başrolde olduğu Hicran Yarası filmi büyük ilgi gördü. Aynı yıl, Zümrüt filmindeki performansıyla en iyi erkek oyuncu ödülü kazandı. Yine 1959’da Çolpan İlhan ile Yalnızlar Rıhtımı filminde başrolü paylaşarak evlendi ve oğlu Kerem Alışık dünyaya geldi.
1960'ların başında sinemada kötü adam ya da sevimli komedi figürleriyle tanınmaya başladı. Küçük Hanımefendi filmindeki Bülent Soysal rolü, yıldızlık yolunda önemli bir adım oldu.
Yan karakter olan Turist Ömer ilham kaynağı oldu
Sadri Alışık, 1963'te Ayhan Işık’ın başrolünde olduğu Helal Olsun Ali Abi adlı filmde yan karakter olarak canlandırdığı "Turist Ömer" rolüyle tanınmaya başladı. Yönetmen Hulki Saner'in amcası Rasih Bey'den ilham alarak yaratılan bu karaktere, Sadri Alışık da asker arkadaşından esinlendiği çarpık selam ve kişisel gözlemleriyle hayat verdi.
Filmin başarısı sonrasında 1964'te Turist Ömer, Ayşecik ile başrolü paylaştığı Ayşecik Cimcime Hanım ve Ayşecik Çıtı Pıtı Kız filmlerinde tekrar yer aldı. Bu filmlerin gişe başarısının ardından 1964'te Turist Ömer adlı ilk başrol filmine imza attı. Alışık, bu karakterle geniş kitleler tarafından tanınıp sevildi ve sonraki on yıl içinde Turist Ömer serisinde toplamda 7 filmde başrol oynadı.
Sadri Alışık, 1964-1970 yılları arasında seslendirdiği şarkılardan üç kırkbeşlik plak çıkardı. 1968'de şarkı söylemeye ve hikâyeler anlatmaya başladığı gazino programlarına katıldı. Bu gösterilerini tek kişilik bir piyese dönüştüren Alışık, 1980’e kadar sürdürdüğü programlarını, "dünün meddahını bugüne uyarlamak" olarak tanımladı. 1970’te, sahne şovunda anlattığı "Müjgan" hikâyesi sinemaya Ah Müjgan Ah adıyla uyarlandı.
Gazino programlarının ardından şarkıcılığını öne çıkardığı Acı İle Karışık (1969), Menekşe Gözler (1969) ve Üvey Ana (1971) gibi filmlerle kariyerine devam etti.
Sadri Alışık'ın son zamanları
1986'dan sonra karaciğer rahatsızlığı nedeniyle oyunculuğa ara veren Sadri Alışık, 1990’da dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın desteğiyle karaciğer nakli için ABD'ye gitti. Döndükten sonra bir özel televizyon kanalında Sadri Alışık Halk Show programını sunmuş, ancak ilk sezonun ardından programdan ayrıldı. Karaciğer, böbrek ve solunum yetmezliği ile kemik iliği hastalığı nedeniyle tedavi gören Alışık, 18 Mart 1995'te İstanbul'da 69 yaşında vefat etmiştir ve Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.