Bölgenin adından dolayı Meshet Türkleri ya da Mesket Türkleri ve Türkçede bölgenin adının Misketya biçiminde yanlış yazılmasından dolayı Misket Türkleri olarak da adlandırılmaktadır. Bu farklı adlandırmalar "Ahıska Türkü" teriminin yeni olmasından ve tarihsel kaynaklarda yer almamasından kaynaklanmaktadır.

Ve bundan 75 yıl önceydi…

1944 yılında Sovyet lideri Stalin tarafından yük trenleri içinde anayurtlarından Orta Asya’ya sürgüne yollanan Ahıska Türklerinin yarası 75 yıldır kabuk tutmuyor. Ahıska Türklerinin 75 yıl önce yaşadığı göz yaşartan hikayesini kısaca sizlere hatırlatmak isterim.

14 Eylül 1829 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında imzalanan Edirne Antlaşması, Ahıska ve Ahilkelek de Rusya'ya bırakıldı, Ahıska Türkleri Rusya egemenliğinde yaşamak zorunda kaldı.

II.Dünya savaşının başlamasıyla Ahıska Türkleri için zor günler başladı. Savaş patlak verdiğinde 15 yaşından 55 yaşına kadar erkeklerden oluşan yaklaşık 40 bin Ahıska Türk’ü Stalin tarafından Alman cephesine sevk edildi. Hiçbir silah eğitimi olmayan Ahıska Türkleri Sovyetler Birliği için savaştırılırken, gerideki aileleri adeta dehşeti yaşadı.

Ahıska Türkleri dönemin Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Birliği Lideri Josef Stalin'in iskân ve sınır politikalarıyla insanlık dışı bir muameleye maruz kaldı.

Zorunlu sürgün, Ahıska Türklerinin stratejik konumları itibarıyla Stalin tarafından Birlik için tehdit olarak görüldüklerinin kanıtı niteliğindeydi. İkinci Dünya Savaşı'nda Sovyet ordusunun emrinde savaşan Ahıska Türkleri, zalim Stalin yönetimi tarafından zulme uğradı. Hazırlanmaları için birkaç saat verilen insanlar tren vagonlarına doldurularak 10-15 günlük yolculuğa çıkarıldı. Sürgün esnasında ve sonrasında binlerce insan; hastalıktan, açlıktan, havasızlıktan hayatlarını kaybetti.

Zalim Stalin’in sürgüne gönderdiği 126 bin Ahıskalı vatandaşı sürgünün yıl dönümünde rahmetle anıyoruz.

14 Kasım 1944 Unutmadık!

Unutmayacağız...