CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık’ın madencilerin şikayetlerini gündeme getirerek, 5 başlık altındaki soruları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi vermişti. Arık soru önergesinde şu soruları gündeme getirmişti:
“1- 4. Grup (Krom, Çinko, Demir, Kurşun) madenlerin ruhsat ihaleleri yaklaşık 1,5 yıldır yapılmıyor. Bu ihalelerin yapılmaması yaklaşık 50 bin kişinin istihdamını engellemiş, ekonomimizin yaklaşık 2 milyar dolar zarara uğramasına neden olmuştur. Ayrıca iş bulamayan köylülerim, köyünü terk edip şehre göçtüğü için köyden kente göç hızlanmıştır. 4. Grup Madenlerin ruhsat ihaleleri neden yapılmamakta, sektör ve sektörden ekmek yiyen binlerce insan neden mağdur edilmemektedir.
2- Madencilerin şikayet ettiği bir diğer konu ise Ruhsat Harçları konusudur. Orman İzin Harçlarının yüksek oranda artması madencileri mağdur etmiştir. Bu konuda yeniden bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
3- Geçmişte orman izinleri, Orman Bölge Müdürlükleri tarafından üç gün içinde verilirdi. Maden Ruhsat İzinleri ise Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2-3 gün içinde onaylanırdı. Günümüzde Bakanlık ve Başbakanlığın onayı isteniyor, madenciler bu izinlerin onaylanmasının 2 yılı bulduğunu ifade ediyor. Madencileri mağdur eden bu uygulamayı değiştirmeyi düşünüyor musunuz?
4- Madenciler 2010 yılından önceki Maden Kanunu ve Yönetmeliği’nin sektörün önünü açtığının altını önemle çiziyor. Mevcut uygulamadan vazgeçerek, sektörün talepleri doğrultusunda geriye dönüş yapmayı düşünüyor musunuz?
5- Mevcut uygulamalar küçük ölçekli işletmeleri mağdur etmektedir. Mevcut uygulama ile küçük ölçekli işletmeler yok edilerek, yeraltı zenginliklerini konusunda yabancı kaynaklı bir tekel mi yaratılmak istenmektedir?”
Arık’ın sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Maden Sahaları İhale Yönetmeliği 21 Eylül 2017 tarih ve 30187 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup, I-b, II., III, ve V. Grup toplum 1.218 ihalelik sahanın ihale süreci başlatılmıştır. IV. Grup ruhsatlar müracaat yoluyla da alınabildiği gibi Bakanlığımızca gerçekleştirilen ihaleler yoluyla da sektöre sunulmaktadır. Gelen talepler ve Bakanlığımız çalışmaları doğrultusunda IV. Grup ihalelik sahaların ihale süreci ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Ruhsatlandırma ve izin düzenlemesi işletmeleri Bakanlığımız nezdinde hızlı bir şekilde yürütülmektedir” dedi.
Bakan Albayrak’ın 5 soruya 5 satır yanıt verdiğini ifade eden Arık, bu yanıtın da madencileri tatmin etmediğini ifade etti. Arık, “Sayın Bakan 4. Grup Madenlerin ihaleler yoluyla sektöre sunulduğunu öne sürüyor ama madenciler mağdur. İhale yapılmıyor. Müracaat yolu ile kimlerin önünün açıldığını ise biz bilmiyoruz. Sayın Bakan sorunlara çözüm üretmek için değil, prosedürü yerine getirmek için sorularımızı yanıtlıyormuş gibi yapmış. Umarım Sayın Bakan bir an önce madencilerin feryadına kulak verir ve sorunların çözümü için ciddi adımlar atar” diye konuştu. [Kurumsal]