Kuantum bilgisayarların gücü ve tehlikesi: İş dünyasında yeni dönem başlıyor! Kuantum bilgisayarların gücü ve tehlikesi: İş dünyasında yeni dönem başlıyor!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Türkiye’nin denizcilik alanındaki yükselişini sürdürmeye devam ediyor. Üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada olan ülkemiz, denizlerin korunması ve deniz ticaretinde küresel rekabet gücünün artırılması amacıyla önemli yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor.  

Son zamanlarda ulaşım ve askeri teknolojilerine olan yatırımın çoğalmasıyla, Türkiye üretmeye devam ediyor. Bu kapsamda, Türk mühendisleri tarafından inşa edilen DÖKER-1 gemisi, geçtiğimiz Mart ayında denize indirilmişti. Bugün ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın duyurusuyla resmen hizmete alındı. Aynı zamanda, emici tip tarama gemisinin üretimi için ilk kaynak töreni de gerçekleştirildi.

Döker 1 (2)

Mavi Vatan'daki vizyonumuzu koruyacak!
Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı yazılı açıklamada, deniz dibi tarama faaliyetlerinde kullanılacak olan yeni DÖKER-1 gemisinin özelliklerine dikkat çekti. 750 metreküp taşıma kapasitesi ve 7,5 knot hızı ile dikkat çeken DÖKER-1 deniz dibi tarama faaliyetlerinde kullanılacak. Ayrıca 1700 metreküp kapasiteli emici tip yeni geminin de inşasına onay verildi. Bahsi geçen tarama gemisinin adının ne olacağına dair bir bilgi verilmedi. 

Düzenlenen törende, DÖKER-1 Çamur Taşıma Barcının hizmete alınması ve emici tip tarama gemisinin ilk blok kaynak töreni gerçekleştirildi. Bakan Uraloğlu sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda; “Yerli mühendislik gücümüzle tasarlanan bu gemiler, yalnızca deniz tabanını değil, Mavi Vatan’daki vizyonumuzu da koruyacak. DÖKER-1, çevreci yapısıyla tarama filomuza güç katarken; emici tip tarama gemimiz ise tamamlandığında büyük tonajlı gemilerin güvenliğini sağlayacak, ticaret gemilerimizin yolunu açacak” ifadelerine yer verdi. 

Döker 1 (4)

Bağımsızlığa atılan imza!
Bakan Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konudaki önderliğine dikkat çekerek; Türkiye, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde artık denizlere yön veren bir ülke. Filomuza katılan her yeni gemi, bağımsızlığımıza atılmış yeni bir imzadır” şeklinde konuştu. 

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği ile bir araya geldiklerini belirterek şu ifadelere yer verdi; “Gemi inşa sanayimiz, denizcilik sektöründeki yükselişimizin adeta çelikten kalbi oldu. Sektörümüz; inovasyonun rüzgârıyla, çevreci tasarımlarla ve yerli üretimle doludizgin ilerliyor. Gemi inşasındaki yerlilik oranımızı %20-30’lardan %60’lara çıkarmayı başardık. Hedefimiz bu rakamı daha da yukarılara çekmek.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk denizlerinin temizliğinin, sadece çevre koruma açısından değil, aynı zamanda deniz ticaretindeki küresel rekabet gücünü artırma açısından da kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Bakan, üretilen yeni gemilerin hizmete alınmasıyla, Türkiye’nin denizlerde hem çevresel tehditlere karşı korunmasını hem de yeni ticaret yollarını güvenli hale getireceğine dair söylemlerde bulundu.  

Kaynak: Haber Merkezi