Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ilk Kayseri ziyaretini Heyet-i Temsiliye Reisi sıfatıyla 19 Aralık 1919 tarihinde Sivas’tan ayrıldıktan sonra gerçekleştirmiştir. Dönemin zorlu hava koşullarına rağmen Mustafa Kemal Paşa ve heyetini Kayseri halkı ‘Yolunda ölmeye hazırızı paşam’ sözleri eşliğinde büyük bir coşkuyla karşılamıştır. Karşılamanın ardından heyetiyle birlikte Kayseri Belediyesi’ni ziyaret eden Mustafa Kemal Paşa, Raşid Efendi Kütüphanesi’nde Kayseri halkıyla bir araya gelerek birlik ve beraberliğin önemini vurgulamıştır. Kayseri’de iki gece konaklayan Mustafa Kemal Paşa’nın kaldığı yer günümüzde ‘Kayseri Atatürk Evi Müzesi’ hâline getirilmiştir. 21 Aralık 1919 sabahı Kayseri’den ayrılmıştır.
Kayseri Lisesi, Atatürk için önemli yerlerden biriydi
Mustafa Kemal Paşa 13 Ekim 1924 yılında eşi Latife Hanım ile birlikte Kayseri’ye gelmiştir. Dönemin en önemli eğitim yerlerinden olan ve son sınıf öğrencilerinin Sakarya Muharebesi’nde cepheye giderek şehit olmaları üzerine hiç mezun veremeyen Kayseri Lisesi’ne ziyaret gerçekleştiren Gazi Mustafa Kemal, lisenin şeref defterine şu notu düşmüştür: ‘Kayseri Lisesi’ni, müdürüyle, muallimleriyle, bütün talebesiyle Cumhuriyet’in ateşli, feyizli bir ocağı olarak bulduk.’ Ayrıca bu gelişiyle Mustafa Kemal Atatürk Kayseri’de Memleket Hastanesi’ni kurmuştur.
Türk harflerini Kayseri’de tanıttı
Başvekil İsmet Paşa ile birlikte Cumhuriyet Dönemi’nin en önemli devrimleri arasında olan Yeni Türk Alfabesi hakkında halkla görüşmeler yapmak üzere 20 Eylül 1928 yılında Kayseri’ye gelen Mustafa Kemal Paşa, belediyede karatahta üzerinde yeni Türk harflerini Kayseri halkına tanıtarak okuma ve yazma eğitimi üzerine bilgiler vermiştir.
Mustafa Kemal Atatürk, dördüncü kez Kayseri’ye 19 Kasım 1930 yılında teşrif etmiştir. Bu ziyareti sırasında da yine Kayseri Lisesi’ne konuk olan Atatürk, derslere girerek öğretmen ve öğrencilerle bir araya gelmiştir.
Atatürk’ün Kayseri’ye beşinci ve son gelişi 4 Şubat 1934 yılında olmuştur. Kayseri’de Tayyare Fabrikası’nı kurmuştur. Talas’ı ve Hunat Medresesi Müzesi’ni gezen Mustafa Kemal, halkın sevgi gösterileri eşliğinde yapılan çalışmaları incelemiştir.
Kayseri’ye ilk ziyaretini Heyet-i Temsiliye Reisi olarak gerçekleştiren Mustafa Kemal Atatürk, diğer dört ziyaretini Cumhurbaşkanı sıfatıyla yapmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kayseri’ye yaptığı her ziyarette halkın büyük ilgisiyle karşılanmış ve Kayserililerin desteğinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etmiştir.
Türk diline her şeyden çok önem veriyordu
Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni her daim ve her konuda ileri taşıyan bir liderdir. Pek çok devrime ve yeniliğe öncülük eden, Atatürk gelişmenin ilk yapı taşı olarak Türk Milleti’nin kolay bir okuma ve yazmaya sahip olmasını vurgulamıştır. ‘Milleti bilgisizlikten kurtarmak için kendi diline uymayan Arap harflerini bırakıp Lâtin esasından Türk harflerini kabul etmekten başka çare yoktur’ diyerek Türkçe’nin önemini belirten Atatürk, 1 Kasım 1928’de Yeni Türk Harfleri kabul edilmiştir.
Türk dilini yabancı işgalinden kurtarıp özüne döndüren Gazi Mustafa Kemal Atatürk, harf devrimiyle halkın daha kolay okuyup yazabilmesini hedeflemiştir. 1932 yılında Türk Dil Kurumu’nu kurarak yabancı kelimelere karşılık Türkçe kelimeler üretilmesini sağlamıştır. Aynı zamanda Türk dilinde yazı dili ile konuşma dili arasında farkların azaltılması amaçlanmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Kayseri’de öğrettiği ve kültür aktarımı ile kültür korunmasıyla birlikte öz benliğin ilk şartlarından olan dil olgusunu gerçek kimliğine kavuşturmuştur. Atatürk ‘Türk milletinin dili Türkçedir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve onu yüceltmek için çalışır.’ diyerek önemini vurgulamıştır.