Av. Aydemir, "Sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğuna aykırı davranan kuruluşlara Cumhuriyet Savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan on altı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgari ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idari para cezası verilecektir. Yani, bahse konu suçun tespiti halinde tespit edilen her ay için suç tarihinde uygulanan asgari ücretin iki katı idari para cezası verilecektir" dedi. 

Ayrıca avukat Ceren Aydemir, "Kayseri Barosu da bildiğimiz kadarıyla, düzenlemeye uyan şirket ve kooperatiflerin tespiti ve düzenlemenin uygulamaya konulması yönünde çalışmalara başlamış bulunmaktadır" diye konuştu.

İşte Av. Ceren ile yaptığımız, anonim şirketlerini ilgilendiren çok özel ve önemli röportajımız: 

SORU: Öncelikle anonim şirketin tanımı nedir?

AVUKAT CEREN AYDEMİR: Anonim Şirket; sermayesi belirli ve paylara bölünmüş, pay sahiplerinin sadece taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile sorumluluğu bulunan şirket türü olarak tanımlanabilir.

SORU: Bu şirketlere sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu ne zaman getirildi?

AVUKAT CEREN AYDEMİR: 8 Şubat 2008 yılında yayınlanan ve yayınlandığı tarihte yürürlüğe giren 5728 sayılı Temel Ceza Kanunlarına uyum amacıyla çeşitli kanunlarda ve diğer bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunun 329. maddesi ile 1136 sayılı Avukatlık Kanunumuzun 35. maddesi değiştirilerek Anonim Şirketler ile Yapı Kooperatiflerine sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Bu düzenleme, düzenlemenin iptali yönünde yapılan Anayasa Mahkemesi başvurusunun 30.06.2011 tarihinde talebin reddi ile sonuçlanması ile kesinleşmiş bulunmaktadır.  Bahse konu bu düzenleme 08.02.2008 yılı itibari ile Avukatlık Kanununda yapılan değişiklikle yürürlüğe girmiş, 30 Haziran 2011 tarihi itibari ile Anayasa Mahkemesi tarafından itirazın reddedilerek kesinleşmiş olsa da, denetlemesi yapılmamış bu sebeple de uygulanmamıştır. Fakat 2016 yılı itibari ile bazı baroların çalışmaları neticesinde denetimler başlamış ve bahse konu düzenleme tekrar gündeme gelmiştir. 

SORU: Peki anonim şirket vasfına sahip bütün şirketler ve bütün kooperatifler bu zorunluluğa tabi midir?

AVUKAT CEREN AYDEMİR:

• Türk Ticaret Kanunu 332. Maddesine göre Anonim Şirketlerin esas sermaye miktarlarının 50.000 TL’den aşağı olamayacağı kuralı getirildiğini belirtmekle beraber;

 Esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile

•Üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır.

Bahse konu düzenleme, esas sermaye miktarı 250 bin TL’nin altında kalan anonim şirketler ile kayıtlı sermaye sistemini benimseyen kapalı anonim şirketler i bu zorunluluğun dışında tutmuştur. 

SORU: Bahse konu bu zorunluluk ne zamandan itibaren başlar?

AVUKAT CEREN AYDEMİR: Anılan zorunluluk, kuruluş esas sermayesi 250 bin TL ve üzeri olan anonim şirketlerde, şirketin tüzel kişilik kazanması ile birlikte; kuruluş esas sermayesi 250 bin TL’nin altında olmakla birlikte sermaye artırımı sonrasında esas sermaye miktarı 250 bin TL ve üzerine çıkan anonim şirketlerde ise, sermaye artırımına ilişkin genel kurulunun ticaret siciline tescil ettirildiği anda doğar.

"BAHSE KONU SUÇUN TESPİTİ HALİNDE..."

SORU: Sözleşmeli avukat  zorunluluğuna aykırı davranılması halinde uygulanacak cezası nedir? Geriye dönük işlem yapılabilir mi?

AVUKAT CEREN AYDEMİR: Sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğuna aykırı davranan kuruluşlara Cumhuriyet Savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan on altı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgari ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idari para cezası verilecektir. Yani, bahse konu suçun tespiti halinde tespit edilen her ay için suç tarihinde uygulanan asgari ücretin iki katı idari para cezası verilecektir. 

Sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu şirketin tüzel kişilik kazanması veya sermaye artırımı sonrasında sermaye artırımına ilişkin genel kurul kararının ticaret sicile tescil ettirildiği anda başladığından, denetleme yapıldığında bu tarih itibari ile sorumluluk başlayacaktır.

Bahse konu suç, şikayete bağlı bir suç olup, ilgili her birey tarafından şikayete konu edinilebilir.

SORU: Şirketin veya kooperatifin vekaletinin bir avukatta bulunması yeterli midir?

AVUKAT CEREN AYDEMİR: Bahse konu zorunluluk kapsamında olan anonim şirketin veya kooperatifin vekaletinin bir avukatta bulunması, bu cezadan kurtulmamız için yeterli değildir. Düzenlenme metnin de geçtiği üzere, şirketin veya kooperatifin sözleşmeli bir avukatının bulunması gerekmektedir, yani savcılık tarafından çağrıldığımızda elimizde avukatlık sözleşmemiz yoksa cezadan kaçışımız bulunmamaktadır. 

KAYSERİ BAROSU HAREKETE GEÇTİ

SORU: Kayseri Barosu'nun konu ile ilgili çalışmaları var mı?

AVUKAT CEREN AYDEMİR: Türkiye genelinde bildiğimiz kadarıyla Antalya Barosu bu düzenleme kapsamında olan anonim şirketleri ve kooperatiflerin tespitini yapmış, cumhuriyet savcılığına bildirimde bulunmuştur. Antalya Cumhuriyet Savcılığı tarafından incelemeler başlatılmış, tespiti yapılan şirketlere ve kooperatiflere cezalar kesilmiştir.  İstanbul Barosu da bu kanun hükmünü uygulatmak amacıyla İstanbul Valiliği ve Defterdarlığı ile çalışmalar yaparak bu zorunluluğu uygulamaya katma yönünde tavır göstermektedir. Kayseri Barosu da bildiğimiz kadarıyla, düzenlemeye uyan şirket ve kooperatiflerin tespiti ve düzenlemenin uygulamaya konulması yönünde çalışmalara başlamış bulunmaktadır.

SORU: Şirketin avukat bulundurması şirkete hangi katkıları sağlayacak?

Silahlı Saldırıya uğrayan Gazeteci Azim Deniz'den İlk Açıklama Silahlı Saldırıya uğrayan Gazeteci Azim Deniz'den İlk Açıklama

AVUKAT CEREN AYDEMİR: Sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğunun ötesinde düzenlemeye konu büyüklükte bir şirketin düzenli çalıştığı bir avukatın bulunması, günümüzde şirketin en önemli ihtiyaçlarından biri olmuştur. 

Şirketler düzenli bir avukatla çalıştıklarında;

Şirket çalışanlarının özlük dosyalarının düzgün tutulup tutulmadığı, iş güvenliği açısından işyerinde gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığı, iş sözleşmelerinin, ikale sözleşmelerinin usulüne uygun düzenlenip düzenlenmediği gibi iş ve vergi hukukunu ilgilendiren konular; 

Sözleşme hazırlaması, şirketlerin genel kurul toplantılarında bulunma, kararların usulüne uygun alınıp alınmadığını denetleme, ticari defterlerin usulüne uygun tutulup tutulmadığını, açılış – kapanış tasdiklerinin yapılıp yapılmadığını, kesilen faturaların usulüne uygun olup olmadığını, ayıp ihbarlarının süresinde yapılıp yapılmadığını kontrollerinin yapılması, ortaklar arası ortaya çıkacak hukuki sıkıntılar, ortakların ortaklıktan ayrılmaları, ortakların ortaklığın bitmesinden sonrası sorumlulukları, devralmalardaki hukuki sıkıntılar gibi ticaret ve şirketler hukukunu ilgilendiren konular; 

Şirketin anlaşma yapmasından itilafa düşmesi aşamasına kadar bütün aşamalarda bulunduğundan şirket alacaklarının pratik şekilde en kısa süre de en az masrafla tahsili, icra iflas kanununda düzenlenen suçlardan şirket lehine faydalanılması gibi icra hukukunu ilgilendiren konular;

Şirket adına teminat ipoteği almak, resmi senet hazırlamak, tapuda vekaleten işlemler yapmak gibi gayrimenkul hukukunu ilgilendiren konular; 

Ve şirketin faaliyet alanına göre değişen daha bir çok alanda düzenli danışmanlık aldıkları meslektaşlardan, sorunu çözücü değil sorunu önleyici bir hukuk hizmeti almış olacaklardır. 

Teşekkür ederiz.