Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Türkiye’nin ve dünyanın önemli turizm destinasyonlarından biri haline getirme hedefiyle yoğun bir çalışma yürüttüklerini vurguladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, kadim şehir Kayseri’nin turizmdeki yükselişine dikkat çekerek, “Kayseri’miz, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaparak, kültürel ve tarihi mirasıyla büyüleyici bir şehir olmuştur. 6 bin yılı aşkın geçmişiyle adeta tarihe ışık tutan Kayseri, her köşesinde bir başka kadim iz bırakmış, dünya çapında eşsiz güzelliklere ve zenginliklere sahip kadim bir kenttir. Ticareti, turizmi, doğasıyla, mutfağıyla ve tarihi yapılarıyla Kayseri, Türkiye’nin göz bebeği bir şehridir” dedi.
Başkan Büyükkılıç, tarihi ve kültürel geçmişe sahip Kayseri’yi Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından biri yapma yönünde çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirtti.
Tarihe, Turizme, Eğitime, Sağlığa ve Spora Yönelik Birbirinden Özel Projeler
“Altın Bayrak Ödüllü Avrupa Spor Şehri Kayseri’de; tarihe, turizme, eğitime, sağlığa ve spora yönelik projelerimiz, kültürel mirasımızı koruma ve yaşatma noktasındaki çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Kayseri’yi hem geçmişin hem de geleceğin buluştuğu bir merkez haline getirmek için gayret ediyoruz” diyen Büyükkılıç, bu başarıların arkasında tüm Kayserililerin desteğinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Başkan Büyükkılıç, “Şehir ekonomisinde ciddi katkılar sağlayan projelerimizle ve bütçesinden yatırıma en çok payı ayıran Türkiye’de yatırım lideri Büyükşehir olarak, Kayseri’yi turizm şehri yapma yönünde her geçen gün daha da güzelleştirmeye, büyütmeye devam ediyoruz” diyerek, Kayseri’nin her tarafından tarih fışkıran bir açık hava müzesi konumunda olduğunu söyledi.
Kayseri’nin Güzellikleri, Yerli ve Yabancı Turistlerimizi Bekliyor
Kayseri’de turizmin hemen her türüne rastlandığını belirten Başkan Büyükkılıç, “Başta ülkemizin incisi Erciyes’imiz olmak üzere; dünyanın en büyük ikinci şelalesi Kapuzbaşı Şelalelerimiz, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Koramaz Vadimiz, Aladağlar-Hacer Ormanlarımız, balon turizmi yapılan Soğanlı Vadimiz, kuş cenneti Sultan Sazlığımız, tarihi değerlerimiz Kültepe Kaniş-Karum’umuz, Kayseri Kalemiz, medrese ve müzelerimiz, Cumhuriyet Meydanı’mız ve Kapalı Çarşı’mız yerli ve yabancı turistlerimizi bekliyor” dedi.
İncesu Örenşehir bölgesinde İç Anadolu’nun en büyük mozaik yapısına ulaşıldığını hatırlatan Büyükkılıç, kazı çalışmalarında Roma ve Erken Bizans Dönemi’ne ait mozaiklerin dünyada kendisinden söz ettireceğini, ayrıca dünyada eşi benzeri bulunmayan 7,5 milyon yıllık fosillerin de kazılarda ortaya çıkmaya devam ettiğini ifade etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kültepe Kaniş-Karum’u, dünyanın sayılı kayadan oyma müzesi olacak Kültepe Müzesi, 14 evden oluşan Asurlu Tüccarlar Sokağı ve Kültepe Ziyaretçi Merkezi projeleri ile yeniden ayağa kaldırdıklarını söyledi.
Büyükkılıç, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile planlanan protokol kapsamında taşlara adeta sırrını üfleyen, dünyada eşsiz bir deha olan Mimar Sinan’ın Ağırnas’taki evinin müze haline getirileceğini, Ağırnas’ta restorasyonu tamamlanan Çerkes Mustafa Bey Konağı’nın da Koramaz Vadisi Müzesi olarak hizmet vereceğini söyledi. Başkan Büyükkılıç, Selçuklu Uygarlığı ve Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi’nde yapılan yenilikçi çalışmalar ile kentin tarihi ve kültürel mirasını daha etkili bir şekilde ziyaretçilere sunmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
Kayseri Turizm Master Planı Çalışmaları
Kayseri’nin kültürel zenginliği ve çeşitliliğini tanıtmak için özel gayret gösterdiklerini vurgulayan Büyükkılıç, “Kayseri’nin binlerce yıllık tarihi ve pek çok medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle, bu kültürel zenginliği gerek diğer şehirlere gerekse dünyaya tanıtmak amacıyla çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyemizin Coğrafi Bilgi Sistemi olan cbs.kayseri.bel.tr adresinde Kayseri Turizm Haritası’nı yenileyerek hizmete sunduk” dedi.
Başkan Büyükkılıç, ayrıca ‘Kayseri'nin Sıra Dışı Turizm Rehberi’ olarak nitelendirilen kayseri.com.tr turizm portalında, gezilecek yerlerden tadılacak lezzetlere, gezi rotalarından keşfedilmeyi bekleyen güzelliklere kadar her şeyin yer aldığını belirtti.
Kayseri’nin, dağ turizminde merkez olma hedefiyle Erciyes’in, modern tesisleri, farklı zorluk seviyelerine sahip kayak pistleri, doğal güzellikleri ve uluslararası standartlardaki altyapısıyla yıl boyunca turizme hizmet ettiğini kaydeden Büyükkılıç, Kayseri Valiliği ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilecek olan Tomarza Böke Kano Projesi ile sporun ve doğal güzelliklerin iç içe geçtiği eşsiz bir deneyimin daha hayata geçirileceğini de ifade etti.
Başkan Büyükkılıç, kentin kalkınmasını ve yaşam kalitesinin arttırılmasını hedefleyen Kayseri Kent Konseyi’nin, Turizm Çalışma Grubu toplantılarıyla da dikkat çektiğini söyledi. Kayseri Turizm Master Planı çalışmalarına da değinen Büyükkılıç, “Kentimizin turizm geleceği için büyük önem taşıyan Kayseri Turizm Master Planı Arama Konferansı’nı başarıyla gerçekleştirdik. Bu plan doğrultusunda kentin sahip olduğu potansiyeli daha planlı ve sürdürülebilir şekilde değerlendirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Büyükkılıç, gastronomi turizminde Kayseri’nin dünyaya adını duyurduğunu söyleyerek, “UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi şehri olarak dâhil olduk. Bu bizim için büyük bir gurur. Gastronomi Günleri’nin yanı sıra, Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi içerisindeki Mutfak Sanatları Merkezi projemizi de yakın zamanda tamamlayarak hizmete sunacağız” ifadelerini kullandı.
Turizm alanında yatırımları sürerken, doğa dostu ve kamp severleri sevindirecek yeni projelere de imza attıklarını belirten Başkan Büyükkılıç, “Yeni bir turizm destinasyonu olacak iki bölgemizde Karavan Park Projesi’ni hayata geçiriyoruz” dedi.
2025 Türkiye Kültür Yolu Festivali, Kayseri’ye Çok Yakışacak
Son olarak Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, “Kayseri’miz ile ilgili güzellikler saymakla bitmez. Binlerce yıllık tarihinden süzülüp gelen eşsiz kültür mirası ve Anadolu’nun bağrında sahip olduğu sayısız doğal güzelliklerin yanı sıra sağlık, spor ve gastronomi alanlarında dikkat çeken Kayseri, kültürün ve sanatın merkezi olarak çok yönlü, çok fonksiyonlu bir turizm destinasyonu haline geldi. 6-14 Eylül günleri arasında gerçekleşecek olan 2025 Türkiye Kültür Yolu Festivali de medeniyetler şehri Kayseri’ye çok yakışacak” diyerek sözlerini tamamladı.