Kayserililer dikkat! Evinizin altından fay geçiyor mu? İşte MTA deprem raporu Kayserililer dikkat! Evinizin altından fay geçiyor mu? İşte MTA deprem raporu

Bu dönemde, destekler üretimin her aşamasına değil, katsayı ve performansa bağlı olarak verilecek. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni programın işletmelere ek destek sağlayacağını ve bu sayede verimliliğin ve kaliteyi artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024-2026 Hayvancılık Yol Haritası çerçevesinde ithal hayvan alımını 3 yıl içinde sona erdirmeyi planlıyor. Yeni destekleme modeli ile genç ve kadın üreticilere yönelik teşvikler artırılacak, böylece üretimde sürdürülebilirlik sağlanacak ve verimli, kaliteli üretim desteklenecek.

Bakan Yumaklı, Resmi Gazete'de yayımlanan Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı'nı değerlendirirken, “Yeni destekleme programı ile belirlenen kriterleri karşılayan işletmelere ilave destek verilecek. Bu şekilde, üretimde verimlilik ve kalite artışı sağlanacak” dedi. Ayrıca, destekleme modelinin gıda arz güvenliği ve üretim planlaması göz önünde bulundurularak hazırlandığını vurgulayan Yumaklı, yerli gen kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi, üretim sürecinde yaşanan maliyet artışları ve fiyat dalgalanmalarına karşı üreticilerin korunmasını amaçladıklarını ifade etti.

Yeni destekleme programı çerçevesinde, belirlenen kriterleri karşılayan işletmelere ilave destek verileceğini belirten Yumaklı, şu bilgileri paylaştı: "Aile işletmeleri için ilk kez ek destek sağlanacak. Kırsalda üretimin temel direği olan kadın üreticilere ve geleceğin teminatı gençlere pozitif ayrımcılık yapılacak. Hayvancılıkta belirlenen kriterleri karşılayan işletmelere ilave destek verilecek."

2024 yılı için belirlenen destek tutarları ise şu şekilde: Buzağı ve malaklar için 1000 lira, kuzu ve oğlaklar için 200 lira, arıcılıkta kovan başına 100 lira, ipekböceğinde kilogram başına 1000 lira, besilik erkek sığır için hayvan başına 500 lira ve tiftik üretimi için kilogram başına 80 lira destek sağlanacak. Mevcut destek modelinde verimlilik kriterlerini sağlayan bir aile işletmesi buzağı başına 2 bin 68 lira destek alırken, yeni modelle bu destek 4 bin 800 liraya çıkacak. Ayrıca, ari bir aile işletmesi mevcutta 28 bin 680 lira destek alırken, yeni modelle bu miktar 77 bin lira olacak.

Kaynak: Haber Merkezi