Mesela hiç çıkmadığımız bir mağaza olan Gratis’in yabancı marka olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Gratis Latince 'Bedava' anlamına gelse de, aslında Demir Sabancı'nın bir girişimi olduğunu öğrendim.

Sosyal medyada dolaşan paylaşımı ben de sizlerle paylaşmak istedim. Aslında sırf yabancı marka olduğu için tercih ettiğimiz havalı markaların, Türkçe isimlerini öğrendikten sonra hayal kırıklığına uğrayacağınıza eminim. Bilmiyoruz tabi bunlar gerçek mi ama ben okuyunca hem hayal kırıklığına uğradım hem de şaşırdım.

Beymen firması, kuruluşunda erkek tüketicileri hedeflediği için Türkçe 'bey' ve dünya çapında da yer alabilmek için İngilizce "men" sözcükleri birleştirilerek son halini aldı.

Mado ismi ise 'Maraş Dondurması' kelimelerini içerir.

Sabancı Ailesi aslen Kayserili olmasına karşın, iş dünyasındaki başarılarını Adana'da elde etmişlerdir. Bu sebeple Akbank'ın ismi bu şehirlerin baş harflerinden oluşur.

Restoran Sahibi olan Hüseyin Aymutlu'nun soyadının, İngilizce'ye eğlenceli bir şekilde çevrilmesiyle Happy Moon's ismi ortaya çıktı.

Mesela RODİ Mood. Ramazanoğulları Dikim İşletmeciliği', bir diğer yabancı sanılan marka olan Rodi'nin isim açılımıdır.

Kurucusu Remzi Gür olan Ramsey, sanıldığı gibi bir İngiliz markası değildir. Remzi Gür, bir dönem Londra'da yaşamış ve adı orada yaşayanlar tarafından Ramsey'e benzetilince, işletmenin adı Ramsey olmuş.

Marka, İstanbul'un özelliklerinden hareket ederek, piyasaya 'Yeditepe' adıyla giriş yaptı fakat tutmadı. Sonrasında, adı Sevenhill olarak değiştirildi.

Alfemo, 'Ali Feyzullah Mobilya'nın kısaltmasından oluşur.

Mudo ismi, markanın kurucuları olan Mustafa Taviloğlu ve Doğan Gürün'ün isimlerindeki ilk hecelerden oluşur.

HES Kablo firmasının adının açılımı ise "Hacılar Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş."dir.

YKM'nin açılımı ise "Yeni Karamürsel Mağazaları" kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor.