Gram altın sahipleri bayram edecek! İslam Memiş düşmesine rağmen bu rakamı görecek dedi Gram altın sahipleri bayram edecek! İslam Memiş düşmesine rağmen bu rakamı görecek dedi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kayseri Ticaret Odası (KTO) ve Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen ''3. Kayseri Ekonomisi Sempozyumu''na katıldı. Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, dünyadaki paranın giderek azaldığını, azalan paranın da daha kıymetli hale geldiğini belirterek, "Faizdeki iniş ve çıkışlar da bundan kaynaklanıyor. Para azalırken bir yandan da dünya ticaretinin büyüyor" dedi.

Dünya ticaretinin büyümesine paralel olarak dünyanın zenginleştiğini, dünya zenginleştikçe de daha çok mal ve ürün satmanın söz konusu olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ''Bununla birlikte dünyadaki ticaretin kuralları değişiyor. Dünya tek bir pazar olmaya doğru gidiyor. Parası olanlar, tek bir pazarda buluşuyor. Türkiye, bu müzakerelerin içinde olmalı. Türkiye bu fırsatı ıskalarsa pazar olarak Rusya, Çin, Uzak Doğu, Orta Doğu ve Afrika ülkeleriyle sınırlı bir ticaret yapmak zorunda kalacak. Bu arada dünyanın enerji haritası da değişiyor. ABD kaya gazını keşfetti ve önceden 10 liraya mal ettiği enerjiyi şimdi 3 liraya mal ediyor. Bu da Amerika'ya büyük avantaj sağlıyor'' diye konuştu.

Dünyada orta sınıfın büyüdüğünü, bununla birlikte insanların alım gücünün de arttığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Yani her yıl Türkiye'nin nüfusunun 2 katı kadar insan orta sınıfa dahil oluyor. Şu anda dünyada 2 milyar orta sınıf var. Bu nüfusun harcadığı para ise 7 trilyon dolar. Kısacası, dünya artık büyük bir pazar konumunda. Yani bugün Kayseri üretirken, sadece Kayseri için değil, sadece Türkiye için değil, dünya için üretmeli. Dünya ekonomisi dereye gidiyor, biz nereye gideceğiz, buna çok dikkat edilmeli. Artık ülkeler değil, şehirler yarışıyor. Dünyanın en büyük 600 şehrinde 2 milyarın üstünde insan yaşıyor. İngiltere'nin Liverpool şehri, bir zamanlar dünya ticaretine büyük etki yapardı. Şimdi ise geleceği iyi okuyamadığı için ekonomiye katkısı sıfır noktasında'' ifadelerini kullandı.

Ülkeler arası rekabette girişimciliğin ana unsur olarak görüldüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, ''Ülkemizde her yıl 1 milyon kişiye iş bulmamız lazım. Bunlara girişimciler iş verecek. O yüzden girişimcilik çok önemli. Bütün dünyadaki girişimcileri Kayseri'ye çekmek için şehri cazip hale getirmemiz lazım. Artık ülkeler girişimcileriyle yarışıyorlar. Bürokratı, siyasetçisiyle hepimizin girişimcileri Kayseri'ye çekmek için çaba sarf etmemiz lazım'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, dünyada iletişimin büyük bir hızla gelişip büyüdüğünü, iletişimin gelişmesiyle de mesafelerin azaldığını, dünyanın herhangi bir yerindeki üretimin, internet aracılığıyla çok başka bir yere satılabildiğini de ifade ederek, ''Biz interneti sosyal medya, gazete okuma, televizyon seyretme olarak kullanıyoruz ama e-ticarette kullanamıyoruz. Altyapıda sıkıntı var. Türkiye, e-ticarette interneti kullanma oranı yüzde 1, İngiltere'nin oranı ise yüzde 14. İngiliz iş adamları bizden 14 kat ileride. Gelişmelere ayak uyduramazsa Türkiye de zenginleşemez'' diye konuştu.

Türkiye'de zaman zaman siyasi çekişmeler yaşandığına değinen Hisarcıklıoğlu, ''Birbirimizle siyasi çekişmelerden dolayı milli gelirimiz 10 bin dolarda kaldı. Enerjimizi ekonomiye değil, başka çekişmelere harcadık. İş adamları olarak enerjimizi kendi iş alanımıza yoğunlaştırmalıyız'' dedi.

2008'de yaşanan küresel ekonomik krize rağmen bu dönemde özel sektörün 4,5 milyon yeni istihdam sağladığını da söyleyen Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörüyle gurur duyduklarını ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ileri görüşlülüğüyle iş adamlarının önünün açıldığını, ufuklarının geliştiğini kaydetti.

Sempozyumda daha sonra KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'na cam vazo hediye etti.