KAYITLAR FAKÜLTELERDE YAPILIYOR

Bu eğitim öğretim döneminde 9 bin 885 yeni öğrencinin kayıt yaptıracağı Erciyes Üniversitesi’nde kayıt sistemi değişti. Kazandığı fakülteye ve yükseköğretim kurumuna kayıt olacak öğrenciler o bölümlerin binalarında kayıt yaptırıyor. Her dönem Sabancı Kültür Sitesi’nde yapılan kayıtlarda izdiham yaşanırken, bu yıl kayıtların ilk günü o görüntülere rastlanmadı. 

Öte yandan Fen Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Yabancı Diller Yüksek Okulu’nda kayıt için yoğunluk görülürken, diğer bölümler ise daha sakin göründü.

ERÜ’DE ÖĞRENCİ SAYISI 50 BİNİ BULACAK

Erciyes Üniversitesine bu yıl 9 bin 885 yeni öğrenci kayıt yaptıracak. Ayrıca, özel yetenek sınavı, dikey, yatay geçiş ve yabancı öğrenci sınavı yoluyla gelecek öğrencilerle birlikte üniversiteye kayıt yaptıracakların sayısı 12 bine ulaşacak. 

Kayıtlar sonunda, Erciyes Üniversitesinde öğrenci sayısının toplam 50 bini bulacağı ifade ediliyor. 

SINAV SONUÇ BELGESİNDE BELİRTİLEN 

TARİHTE KAYIT YAPTIRMALARI GEREKİYOR

Üniversitelerdeki her program için ayrı kayıt tarihi belirlendiğinden, adayların sınav sonuç belgesinde belirtilen tarihte kayıt yaptırmaları gerekiyor. Belirtilen tarihte kayıt yaptırmayanlar, kayıt hakkını kaybedecek. ÖSYM, üniversiteyi kazanan adayları gösteren fotoğraflı sınav sonuçlarını, adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine elektronik ortamda gönderdi. Üniversitelere kayıt hakkı kazanan adayların, "Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi, aday ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmi belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılı oluyor), 4,5 x 6 santimetre boyutunda 12 fotoğraf, katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesiyle ilgili belge, kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri" ile ilgili üniversitelere başvurmaları gerekiyor. ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından "http: //kamu.turkiye.gov.tr" internet adresinde görülebilecek. Adayların, askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekiyor.2013-ÖSYS sonucunda herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmeleri durumunda adayların kayıtları yapılacağı için, bu durumdaki adayların askerlikleri tecil edilmiş ise askerlik tecil sürelerinin bitimine kadar kayıt hakkı kazandıkları programda eğitime devam edebilecek.Tecil sürelerinin sona ermesi halinde askerlik erteleme haklarını kaybettiklerinden bu durumdaki adaylar, kayıtları dondurularak, askerlik hizmetlerini yaptıktan sonra eğitimini sürdürecek. Anadolu Üniversitesi merkezi açık öğretim programlarını kazanan adaylar, kayıt işlemleri ve kayıt tarihi için ise Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne başvuracak.

 

KAYIT UYARILARI

Kayserili ilahiyatçı Eliaçık Sırrı Süreyya Önder’e yanlışlıkla başsağlığı diledi: Aynı cezaevinde yatmıştık! Kayserili ilahiyatçı Eliaçık Sırrı Süreyya Önder’e yanlışlıkla başsağlığı diledi: Aynı cezaevinde yatmıştık!

Adayların kayıt için şahsen üniversiteye başvurmaları gerekiyor. Postayla kayıt yapılmayacak. Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmeyecek. Ancak aslının getirilmesi suretiyle üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilecek. Belgelerin eksik olması halinde kayıt yapılmayacak. Belirtilen tarihler arasında kaydını yaptırmayan aday herhangi bir hak iddia edemeyecek. Yükseköğretim kurumları, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilecek. Üniversiteler, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemleri yapmaya yetkili olacak.

KAYIT YAPTIRILAMAYACAK DURUMLAR

Merkezi yerleştirme işlemiyle bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayın kaydını yaptırabilmesi, ilgili yükseköğretim kurumunun aradığı bütün şartları taşımasına bağlı bulunuyor. Adayın internet ortamında bir programı kazandığının yazılmış olması bu adaya, ilgili programın öngördüğü diğer şartları taşımadan kayıt yaptırma hakkı vermiyor. Sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik, mülakat sınavını kazanamama ve intibak eğitiminin olumsuzluğu gibi başvuru sırasında bilinemeyen bir nedenle yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrencilerin durumları, ÖSYM'ce değerlendirilecek. Bu öğrenciler alt tercihlerinden puanlarının elverdiği programlara (burslu programlar hariç) kayıtlar tamamlandıktan sonraki ilk 1 ay içinde başvurdukları takdirde yerleştirilecek. Ek puan veya sınavsız geçişle bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların kayıt sırasında okul türü veya alanını belgelendirmeleri zorunluluğu bulunuyor. Belgelendiremeyen aday, yerleştirilmiş olduğu programa kayıt hakkını kaybecek. ÖSYM'nin gerek yükseköğretim kurumlarındaki kayıt işlemleri gerekse yükseköğretim kurumları arasındaki yatay geçiş işlemleriyle hiçbir ilişkisi bulunmuyor. Bu konudaki bütün başvuruların doğrudan ilgili yükseköğretim kurumlarına yapılması gerekiyor. (egitimnerede.com)

[Haber: Şeref Kahraman / Foto: Levent Levent]