11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün acı günü: Son yolculuğuna uğurladı 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün acı günü: Son yolculuğuna uğurladı

İŞKUR (İş ve İşçi Bulma Kurumu), 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması'nın sonuç raporlarını yayımladı. Araştırma, Türkiye'deki iş gücü talebi ve açık iş pozisyonlarına dair önemli veriler sunuyor. 2024 yılına ait rapor, 2 ve üzerinde çalışanı bulunan 86 bin iş yeriyle yapılan görüşmelerin ardından elde edilen verileri içeriyor.

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'deki en fazla iş gücü ihtiyacı imalat sektöründe ortaya çıkarken, 20 ve üzerinde çalışanı bulunan iş yerlerinde ise %29,7 oranında açık iş tespit edildi. Bu oran, iş gücü arzı ile talebi arasındaki dengesizliği gözler önüne seriyor.

işkur

Açık iş pozisyonları ve zorluklar

İŞKUR'un raporuna göre, en fazla açık işin tespit edildiği meslekler arasında garsonluk, dikiş makineciliği, satış danışmanlığı, temizlik görevliliği, gazaltı kaynakçılığı, kasiyerlik, paketleme ve konfeksiyon işçilikleri ile yük ve yolcu taşımacılığı şoförlükleri yer aldı. Eleman temininde en fazla zorluk yaşanan mesleklerin başında garsonluk bulunuyor. Bunu, dikiş makineciliği, kaynakçılık, temizlik görevliliği, sıvacılık, satış danışmanlığı ve yük taşımacılığı şoförlüğü gibi meslekler izliyor. Bu mesleklerde yaşanan eleman teminindeki güçlükler, sektörlerin büyümesine engel olabiliyor.

Geleceğin meslekleri ve yükselen trendler

Araştırmada ayrıca geleceğin mesleklerine de dikkat çekildi. İşverenler, önümüzdeki 10 yıl içerisinde öne çıkması beklenen meslekleri sıraladı. Buna göre, yazılım ve inşaat mühendislikleri, yapay zeka, e-ticaret ve bilişim uzmanlıkları, yapay zeka geliştiriciliği, dil ve konuşma terapistliği ile CNC operatörlüğü gibi meslekler, iş gücü piyasasında önemli bir yer edinmesi beklenen alanlar olarak öne çıkıyor. Bu meslekler, teknolojinin hızla gelişen dünyasında büyük bir talep görecek gibi görünüyor.

Sonuç ve değerlendirme

İŞKUR'un 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması, iş gücü ihtiyacındaki artış ve sektörler arası farkları ortaya koyuyor. İmalat sektöründeki yüksek iş gücü talebi ve bazı mesleklerde yaşanan eleman teminindeki zorluklar, iş gücü piyasasında daha fazla destek ve çözüm odaklı yaklaşımların önemini vurguluyor. Ayrıca, geleceğin mesleklerine yönelik tespitler, iş arayanlar için yeni fırsatlar sunarken, işverenler içinse nitelikli eleman temininde stratejik planlamaların gerekliliğini gösteriyor.

Kaynak: Haber Merkezi