Sağlık Bakanı'ndan istifa iddialarına yanıt geldi! Sağlık Bakanı'ndan istifa iddialarına yanıt geldi!

Kayseri mutfağı, Anadolu’nun farklı bölgelerinden harmanlanan kültürel zenginlikleri içerisinde barındırıyor. Birçok kültüre ev sahipliği yapan Kayseri’de Çerkes kökenli yemekler de bu çeşitliliğin bir parçasını oluşturuyor. Abista, hıngel, gubate gibi yemeklerin yanı sıra velibah yemeği de öne çıkan lezzetler arasında yer alıyor. Kökleri Kafkasya’ya dayanan velibah, Çerkes mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak tanımlanıyor. Patatesli iç harcı ve ince hamuruyla bilinen bu geleneksel yemek, Çerkes göçmenleri tarafından Türkiye’ye taşınan ve özellikle Kayseri gibi Çerkes nüfusunun yoğun olduğu şehirlerde yaygın bir yemek hâline gelmiştir.

Velibah 1Kayseri Birleşik Kafkas Derneği tarafından düzenlenen kermeste Çerkes lezzetlerine yer verilerek öğrenciler için yardım kampanyası başlatıldı. Kermeste velibah yemeği dikkat çekti. Kayseri’de, velibah gibi kültürel yemekler lezzet günlük sofralarda yerini aldı. Özellikle özel günlerde ve misafir sofralarında sıkça sunulan velibah, hem Çerkes geleneğini yaşatmaya hem de Kayseri’nin kültürel çeşitliliğini yansıtmaya devam ediyor.

Velibah 2Velibah yapmak çok kolay!

Kayseri’de velibah gibi göçle gelen bu tür yemekler, şehrin çok kültürlü yapısının bir parçası olarak öne çıkarken yöresel mutfak çeşitliliğine de katkıda bulunuyor. Çerkes mutfağına ait olan bu patatesli hamur işi yani velibah, bazlama veya gözleme tarzında pişiriliyor. İç harcında patates, hamurunda ise yoğurt, maya ve un kullanılıyor. Yoğurt, ılık su, maya, tuz ve unu karıştırarak yumuşak bir hamur elde ediliyor. Hamurun mayalanması için yaklaşık 30 dakika bekletiliyor. Ardından patatesler haşlanarak tuz ve baharatlar ile püre hâline getiriliyor. İç harcına konan baharatlar arzuya göre seçilirken genellikle karabiber tercih ediliyor. Mayalanan hamurdan küçük bezeler yapıp açılıyor ve patatesli harç ortasına konarak kapatılıyor. Kapatılan bezeler merdane ile ince bir şekilde açılıyor ve ısıtılmış tavada her iki tarafını altın rengi alıncaya kadar pişiriliyor. Son olarak her iki tarafı da yağlanarak servis ediliyor.

Kaynak: Elif Gökçe Topal