Sokak hayvanları ile ilgili yasanın mecliste geçmesinin ardından tartışmalar hararetlenirken ortaya korkunç görüntüler de çıkmaya başladı.

Önce Niğde’den sokak köpeklerinin katledildiği haberleri gelmeye başladı. Yüzlerce ölü köpeği görüntüsü, Türkiye’de bir anda gündem oldu.

İnfial yaratan görüntüler hayvanseverleri de harekete geçirdi. Niğde’de sokak köpeklerinin enjeksiyonla katledildiği iddia edilmişti. Çıkan görüntüler bu iddiaları doğrular nitelikte. 

Ayrıca Niğde’de sokak köpekleri sayısı 7 ay içerisinde 800’den 30’a kadar düştüğü öne sürüldü.
Niğde Belediyesi konuya ilişkin açıklama yaparak “Habere konu olan yer Niğde Belediyesine ait 5199 sayılı kanuna uygun olarak tahsis edilen hayvan mezarlığıdır… Gün içerisinde doğal ölümü gerçekleşen, trafik kazasında ölen, zoonos etken taşıyan hayvanlar için oluşturulan bir alandır. Toplum sağlığını riske atmamak adına, kireçleme suretiyle yapılan işlemler tamamen kanuna ve vicdana uygundur” denildi.

Diyelim Niğde Belediyesi, doğruları söyledi… Bu kadar köpek nereden geldi. Nasıl bu kadar sayıları fazla olabiliyor. Belediye sağlık için insan nüfusundan uzak bir yere böyle bir hayvan mezarlığı yapabilir. Ama… Bu hayvanlar katledildi mi yoksa gerçekten de denildiği gibi bir doğal bir ölüm mü?
Bir de Ankara’nın Altındağ ilçesinde de benzer şeyler yaşandı. 11 sokak köpeğinin katledildiği iddiaları yer aldı. Görüntülerde de açıkça sokak hayvanları, toplu olarak büyük bir çukurda görülebiliyor. Altındağ Belediyesi, "Katliam haberleri tamamen asılsız" diyerek iddiaları reddetti.

Belediye, “Burası yine sınırlarımız içerisinde yer alan çevre köylerimizde benzer sebeplerle ölen koyun, eşek, at gibi küçük ve büyükbaş hayvan ölülerinin de gömüldüğü bir alandır” diyerek buranın bir hayvan mezarlığı olduğunu belirtti.
Sokak hayvanları yasasının ardından bu tür haberleri duymaya alışmaya başladık. Bunun nedeni de aslında yasanın belediyeler tarafından olası bir sokak hayvanları katliamı olayının önündeki engeli kaldırmasıydı. Niğde ve Altındağ’daki olaylar diyelim ki katliam değil. Belediyeler açıklamalarında haklılar. 

Peki…
Yarın herhangi bir belediye çıkıp sokak hayvanlarına yönelik bir katliam yapsa kim ne diyebilir ki?
Kim karşı çıkabilir?
Sokak hayvanları yasası ile birlikte bu meşrulaştı. 
Diyelim ki Niğde Belediyesi ve Altındağ Belediyesi böyle bir katliamı yapmadı, tamamen doğal ölüm…
Eğer ki yapmak isteseler yapamayacaklar mıydı?