Kayseri mantısının yenme şekilleri son zamanlarda sosyal medyada tartışmaya neden oldu. Kimi Kayseri mantısını suyuyla severken kimi bol yoğurtlu tercih ediyor. Bol salçalı yenmesi gerektiği de savunulurken kimse Kayseri mantısının hangi baharatlarla yendiğini bilmiyor. Kayseri mantısı denince akla yoğurdun yanı sıra sumak geliyor. Sumak ve Kayseri mantısı ayrılmaz ikili olarak tabir ediliyor. Çok seveninin olduğu gibi hiç sevmeyenin de olduğu sumak birçok fayda sağlıyor.

SumakLimonun kardeşi olarak görülüyor

Anadolu, Akdeniz ve Orta Doğu bölgelerinde yetişen sumak bitkisi, yaklaşık olarak 3 metrelik çalılar üzerinde kırmızı meyvelerden oluşuyor. Dağlık ve seyrek ormanlık alanlarda yetişiyor. Yükseklik arttıkça sumak bitkisinin lezzeti de artıyor. Kırmızı ve yuvarlak renkte olan sumak bitkileri toplanıp kurutulduktan sonra öğütülerek baharat halini alıyor. Sumak limona olan benzerliğinden dolayı yemeklere ekşilik katması için kullanılıyor. Ağızda bıraktığı ekşi ve mayhoş tat yemeklere oldukça yakışıyor. Bu yemekler arasında Kayseri mantısı öne çıkıyor.

Sumak Ağacı

Sumak ekşisi de yapılıyor

Genelde baharat olarak kullanılan sumak, ekşisi çıkartılarak da kullanılabiliyor. Hasatta toplanılan küçük kırmızı sumak bitkileri suda bekletilerek ekşisinin çıkması sağlanıyor. Bu süreç birkaç kez tekrarlanıyor ve elde edilen ekşi su kıvam alana kadar kaynatılıyor. Elde edilen sumak ekşisi ise yemekler piştikten sonra ekşi sos olarak kullanılıyor.

Sumak Ekşisi

Diyabete karşı birebir

Kayseri’de çiftçiler azalıyor süt üretimi artıyor Kayseri’de çiftçiler azalıyor süt üretimi artıyor

Antioksidan açısından oldukça zengin olan Sumak, faydalarıyla da adından söz ettiriyor. Sumak, kalp sağlığı açısından oldukça faydalı olan tekli yağlar grubu içerisinde yer alıyor. Kan şekerini dengelerken kolesterol seviyelerinin de azalmasını sağlıyor. Stresi de azaltan sumak aynı zamanda cilt hücrelerini de yeniliyor. Aynı zamanda kas ağrılarını hafifleterek sindirim sistemini de destekliyor.

Editör: Elif Gökçe Topal