Selçuklu’dan Osmanlı’ya bütün Müslüman Türk devletleri, camii ve medrese inşaalarına büyük önem verdi. Geçmişten beri topluca ibadet etme yeri olan camiler, Türkiye’nin her yerinde şehrin en ulaşılabilir yerlerinde konumlandırılır. Ayrıca her şehirde, kentin simgesi olarak bilinen ve genelde merkezde yer alan bir cami mevcuttur. Bunlara dayanarak, Türkiye’de namaz, bireysel bir inanç ya da ibadet olarak kalmamış aynı zamanda bir sembol ve kültür haline gelmiştir.
Peygamber Efendimiz, “Namaz, müminin miracıdır” buyurmuştur. Miraç, Hz. Muhammed’in Allah katına yükselmesi anlamını taşır. Buna dayanarak, bir müminin her namaz kılışıyla Allah’a daha da yakınlaştığı söylenir. Bu nedenle her İslam coğrafyasında namaz, diğer ibadetlerden keskin bir şekilde ayrılır.
“Namaz, kalbi günahların kirliliğinden ve pisliğinden temizler, gönle gayb kapısını açar” buyuran İmamı Gazali, namazın fiziksel bir ibadet olmasının yanı sıra, ruhsal bir iyileşmeye de yardım ettiğine vurgu yapar. İşte 14 Nisan Pazartesi günü Kayseri için namaz vakitleri.
İmsak: 04:29
Güneş: 05:56
Öğle: 12:45
İkindi: 16:25
Akşam: 19:21
Yatsı: 20:43
Günün Duası
Allah’ım! Beni işlerin ve ahlakın en güzelin eriştir. Şüphesiz ki en güzele sadece sen eriştirebilirsin. Kötü işlerden ve kötü ahlaktan ben ve ailemi koru. Şüphesiz ki bunlardan da ancak koruyabilirsin.
“Kim şehadeti ikrar ederse, o kimse Müslüman olarak kabul edilir. Eğer bu kişi İslam’a girmişse, İslam’ın gerekliliklerinden yükümlü tutulur.” Ibn Receb El Hanbeli bu sözüyle, kişinin Müslüman doğmasının ya da sonradan Müslüman olmasıyla farkı olmadığını anlatır. Her halükarda Müslüman olan bir kişi, İslam’ın gerekliliklerini yerine getirmek zorunda tutulur.
“Gündüzün iki tarafında ve gecenin ilk saatlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri giderir. Bu, öğüt almak isteyenlere hatırlatmadır” Had (11/114) ayetiyle, namazın insanları günahlardan temizlediğini ve günahlardan döndürdüğünü görürüz.