İç Anadolu'da bulunan Kayseri'de küçükbaş ve kümes hayvancılığının yanında büyükbaş hayvancılık da yapılıyor. Kayseri bulunduğu bölge neticesinde büyükbaş hayvancılığa uygun bir alanda yer alıyor. Kayseri'de ve ülkede ağustos ayında üretilen süt miktarı bir önceki yıla göre yüzde 13,5 arttı. Artan inek sütüne aynı oranda içme sütü, yoğurt, ayran, peynir ve tereyağı miktarı da arttı.  

Süt (1)

Kayseri'de bulunan kırsal kesimlerde insanlar geçimlerini genellikle çiftçilik ile sağlıyor. Bunun  yanı sıra Türkiye'de de  süt üreticiliği için ticari işletmeler bulunuyor. Türkiye'de bulunan ticari süt işletmecilerince 2023 yılı Ocak- Ağustos ayları arasında 6 milyon 929 bin 150 litre süt üretilirken 2024 yılında bu rakam 7 milyon 570 bin 184 çıktı.  Süt üretimi ile aynı oranda yoğurt, peynir ve tereyağı üretimi de arttı. 


 Ticari süt işletmelerinde sadece ağustos ayında 936 bin 396  ton inek sütü üretildi. Üretilen süt miktarındaki artışa bakıldığında indirim beklenirken yakın zamanda süte yapılan zam dikkat çekti. Artan süt üretimi aynı zamanda yoğurt ve peynir üretimini de arttırıyor. 

Süt (2)

Kayseri lezzetlerinin kaç kalori olduğu biliyor musunuz? İşte cevabı Kayseri lezzetlerinin kaç kalori olduğu biliyor musunuz? İşte cevabı

Kayseri'de ve Türkiye'de ticari süt üretimi her ne kadar artsa da normal bir çiftçinin yem alma ve hayvana bakma masrafları da bir o kadar artıyor. Artan yem fiyatları ile köylü ve normal çiftçileri yani ticari olarak bu işi yapmayanları zor duruma sokuyor. Kayseri'de de devam etmeye çalışan çiftçilerden yem fiyatları yüzünden bu işi bırakanların sayıları giderek çoğalıyor. 

Artan yem fiyatları

Kayseri'nin kırsal kesiminde devam ettirilmeye çalışılan büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık faaliyetlerinde de giderek azalma görülüyor. Kayseri'de büyükbaş hayvanlar yazları her ne kadar dışarıda bulunan otlarla beslense de, kış aylarının çok soğuk geçmesi ile ahırlarda bulunuyor. Çiftçiler de kış ayları boyunca hayvanları yazın hasadı yapılan samanlar ve aldıkları yemlerle besleniyor. Yem fiyatları arttıkça da çiftçiler hayvan bakımında zorlanıyor ve bu işi bırakmaya başlıyor.  Bu sorun da ülkede kırsal alanda bulunan mahallelerin sonunu getiriyor. Çünkü geçimini sağlayamayan çiftçiler yaşayabilmek için şehirlere taşınıyor.
 

Kaynak: Fatma Elmas