Kayseri Türkiye’de ki sığınmacıların en fazla olduğu illerden biri haline geldi. Bu kapsamda 14 mahalle, yabancı uyrukluların girişlerine kapatıldı. İşte o mahallelerin listesi.

Suriye’de iç savaş, 15 Mart 2021 yılında Suriye ordusu, Suriye hükümeti ve Suriye'deki iç isyancılar arasında başladı. Ardından Irak ve Şam İslam Devleti, El Nusra ve bazı Kürt, Türkmen, Dürzi ve Süryani grupları da katıldı. 15 Mart’ta başlayan gösteriler, Nisan 2011 tarihinde daha da büyüyerek, ülke geneline yayıldı.

Aylarca süren askeri kuşatmalar yerini silahlı isyanlara bıraktı. Firari askerler ve sivil gönüllülerden oluşan muhalif güçler, isyana başlayarak, ülke genelindeki her kasaba ve şehirde çatışmalar başladı. Yaşanan çatışmaların giderek büyümesiyle Suriye’de bulunan binlerce sivil, yapılan saldırılar sonucu hayatını kaybetmeye başladı.

İncesu'da Yağmurda Çamurda Otobüs Bekleme Derdi Bitti! İncesu'da Yağmurda Çamurda Otobüs Bekleme Derdi Bitti!

Suriye’de yaşanan iç savaş aynı zamanda dünya gündemine de oturdu. Yaşanan iç karışıklığı tepki gösteren ülkeler, savaşın sonlanmasını ve sivil ölümlerin önüne geçilmesini istedi. Bunun üzerine Suriye halkı, topraklarını bırakarak, ülkelerinden kaçmaya başladı. Sınır kapılarına dayanan milyonlarca Suriyeli çocuk, genç ve yaşlılar, savaştan kurtulmak için başka ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

Suriyeli vatandaşların savaştan kaçarak sığınmak istediği ülkelerden biri de Türkiye oldu. Suriye’de yaşanan savaşa ve sivil ölümlerine en sert tepkiyi veren ülkelerden biri olan Türkiye, savaştan kaçarak sınıra sığınan binlerce Suriyeli sığınmacıya kapıları açtı. Nisan 2011 yılında Türkiye’ye sığınan Suriyeli sığınmacıların Ekim 2012’de ki sayıları 100 bine yaklaştı. İlerleyen yıllarda göç iyice hız kazandı ve 2015’te Türkiye’de ki sığınmacı sayısı 2.5 milyona ulaştı. Daha sonra Avrupa Birliği ve Türkiye arasında ‘AB-Türkiye Mutabakatı’ imzalandı ve Türkiye’nin mültecilere ev sahibi yapması kararı alındı.

Türkiye’nin belirli bölgelerinde yaşamayan başlayan Suriyelileri sığınmacı sayısının en fazla olduğu illerde birisi de Kayseri oldu. Bünyesinde bulundurduğu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) nedeniyle iş imkanının fazla olduğu Kayseri’de, sığınmacıların yaşamlarını kolaylıkla sürdürmeye başladı.

Ancak şehrinde oluşan sığınmacı fazlalığı nedeniyle Kayseri’de bazı bölgelere yabancıların girmesi yasaklandı. 14 mahalleden oluşan yasaklı bölgelere Suriyeli sığınmacılar giremiyor. Göç İdaresi Başkanlığı’nın 2022 yılı yazılı bildirisin de Kayseri’de 14 mahalle Suriyeli sığınmacılara yasaklandı.

Kayseri’de O Mahaller Yabancı Uyrukluların Girişine Kapatıldı! 2

İşte Yasak Olan Mahalleler;

-Kocasinan: Sahabiye Mahallesi

-Kocasinan: Hasan Arpa Mahallesi

-Kocasinan: Argıncık Mahallesi

-Kocasinan: Fevzi Çakmak Mahallesi

-Kocasinan: Uğurevler Mahallesi

-Kocasinan: Hacı Saki Mahallesi

-Kocasinan: Yazır Mahallesi

-Melikgazi: Danişmentgazi Mahallesi

-Melikgazi: Osmanlı Mahallesi

-Melikgazi: Cumhuriyet Mahallesi

-Melikgazi: Selçuklu Mahallesi

-Melikgazi: Aydınlıkevler Mahallesi

-Melikgazi: Gülük Mahallesi

-Melikgazi: Kılıçaslan Mahallesi

Fakat şuan da yasak olarak belirlenen 14 mahallede Suriyeli sığınmacıların yaşandığı görülüyor. İkametgah adresini başka mahalle olarak gösteren sığınmacılar bu mahallelerde yaşayabiliyor. Ya da Suriyeli sığınmacılar ikametgah bildirimi yapmıyorlar.

Kaynak: Sevilay Ay