Kayseri, Türkiye’nin merkezinde yer alması ve gelişmiş ulaşım ağı nedeniyle diğer illere göre, ulaşımın daha kolay olduğu bir ildir. Şehir içi ulaşımda otobüs, minibüs ve şehrin merkez yerlerine kadar genişletilen tramvay hattıyla, hızlı ve pratik bir sistem oturmuştur. Ayrıca son dönemde hayata geçirilen Paybis projesiyle de şehir içi ulaşım daha kolay ve ulaşılabilir bir düzeydedir.
Şehirlerarası ulaşımda ise; kara, hava ve demir yolları etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Kayseri havalimanının iç ve dış hatlarda sunduğu uçuş imkanı, Kayseri’yi yurt içi ve yurt dışı bağlantılarında önemli bir merkez haline getirmiştir. Gelişmiş havayolu sistemi, organize sanayi bölgelerinin, ürün ihracına da katkıda bulunuyor.
Ayrıca 2027 yılında tamamlanması öngörülen yüksek hızlı tren hattı ve geniş otoban ağı sayesinde Kayseri, çevre illerin de kolayca ulaşabileceği bir konumdadır. Bu özellikleriyle Kayseri, şehir içi, şehir dışı ve yurt dışı ulaşım kolaylığıyla Türkiye’nin önde gelen şehirlerindendir.
Kayseri’de Ulaşım Avantajları
Kayseri’nin şehir içi raylı sistem projeleri hızla gelişiyor. Raylı sisteme son eklenen tramvay ağı Kayseri Anafartalar HT Tramvay Hattı oldu. Kentin doğu-batı hattında baştan sona kat ederek Otobüs Terminali, Şehir Hastanesi, Otogar ve Hızlı Tren Gar’ı gibi noktalara doğrudan bağlantı sağlıyor.
İldem 5-Organize Sanayii, Talas Cemil Baba-Cumhuriyet Meydanı, İldem 5-Kumsmall AVM, Anayurt İzzet Baba Camii-Cumhuriyet Meydanı güzergâhlarıyla şehir içi ulaşımı rahatlatan tramvay ağı geniş bir alanda hizmet vermektedir.
Ulaşıma gelen son zamlarda tam bilet 25 TL, öğrenci 13,75 TL olurken, vatandaşlar ulaşımın daha konforlu olup olmayacağını merak ediyor.
Şehir içi ulaşım artan nüfus için yeterli mi?
Gelişmiş ulaşım teknolojileriyle dikkat çeken Kayseri, KayseRay projesini bu güne kadar başarıyla yürüttü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2024 yılı verilerine göre 1 milyon 445 bin 683 kişilik nüfusuyla, Kayseri’nin tramvay ağı yeterli mi?
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kayseri Ulaşım’ın verilerine göre; kentte 2025 yılı itibariyle 38 adet ithal ve 42 adet yerli üretim olmak üzere toplamda 80 adet tramvay bulunmakta. Özellikle son yıllarda gelişen nüfusla birlikte 80 adet tramvay gün içinde Kayserililer için yeterli mi?
Kayseri'de özellikle sabah ve akşam saatlerinde vatandaşların bir kısmı, otobüs ve minibüs kullanırken bir kısmı ise tramvayı tercih ediyor. Vatandaşlar, Şehir Hastanesi ve Talas hatlarının da kullanıma açılmasıyla birlikte; kullanıcısı artan tramvay hattının yetersiz gelmeye başladığı yönünde şikayetlerde bulunuyorlar. Kayserililer, bu yetersizliğin bir nedenin de özellikle sabah saatlerinde, seferler arasındaki zaman farkından kaynaklandığını dile getiriyor.
2009’dan 2025 yılına kadar geliştirilen tramvay ağına yeni güzergâhlar eklenecek mi? Sefer saatlerine düzenleme gelecek mi? Geçtiğimiz kış mevsiminde ulaşımda yaşanan zorluklar ve ulaşıma yapılan son zamla birlikte, Kayserililer tramvay ulaşımının daha konforlu hale getirilmesi yönünde isteklerini dile getiriyorlar. Yetkililerden konuyla ilgili bir açıklama gelmedi fakat Kayserililer, şehir içi ulaşımda yeni bir düzenleme bekliyor.