Kayseri’de zirai don felaketinin etkileri gece saatlerinde sıcaklığın -15 dereceye kadar düştüğü ve yaklaşık 12-13 saat boyunca gerçekleştiği bildiriliyor. İddialara göre özellikle Yahyalı, Yeşilhisar ve Develi ilçelerinde ciddi hasara yol açtı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, yaşanan felaket sonrası açıklamalarda bulunarak, üreticilerin bir yıllık emeğinin yok olduğunu ve ciddi bir ekonomik kaybın yaşandığını vurguladı.

'Ne ürün kaldı ne umut'

CHP Kayseri Milletvekili Genç, "Kayseri’de yaşanan zirai don felaketi, özellikle elma, kayısı, kiraz ve vişne üreticilerimizi büyük bir yıkımla karşı karşıya bıraktı. Yahyalı, Yeşilhisar ve Develi ilçelerindeki bahçelerde, gece saatlerinde sıcaklığın -15 dereceye kadar düştüğü, 12-13 saat süren donun zararı yüzde 100’e ulaştı. Bu süre, çiçeklenme dönemindeki meyve ağaçları için tam anlamıyla bir felakete dönüştü. Ağaçlar yandı, ürün kalmadı." ifadelerini kullandı.

Genç, açıklamasında üreticilerin borçla üretim yaptığını hatırlatarak, "Binlerce üreticimizin emeğini, geçimini ve gelecek yılki üretim güvencesini silip süpüren yapısal bir krizle karşı karşıyayız. Çiftçimiz borçla üretim yapıyor, alın teriyle geçiniyor. Ama şimdi ortada ne mahsul var ne gelir umudu…" dedi.

Kayserili avukat Mehmet Üçok son yolculuğuna uğurlandı! Kayserili avukat Mehmet Üçok son yolculuğuna uğurlandı!

'Afet Bölgesi ilanı talep ediliyor'

Etkilenen bölgelerde zarar tespit çalışmalarının gecikmeden tamamlanması gerektiğine dikkat çeken Vekil Aşkın Genç, "Zararın, doğrudan ve koşulsuz destekle telafisinin sağlanması ve Kayseri’nin afet bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir. Aksi halde sadece bu yılın değil, önümüzdeki yılların da üretimi riske girer. Hem çiftçimiz hem de ülkemizin gıda güvenliği tehlikeye atılır." açıklamasını yaptı.

Kaynak: Kurum Bülteni