Kayseri lezzetleri deyince aklımıza Kayseri mantısı, yağlama, katmer gibi bildiğimiz yeme isimleri gelse de yöremizin az bilinen çok güzel lezzetleri de bulunuyor. Bunlardan birisi de kurşun aşı olduğu bilinirken toplumda fazla bilinmeyen lezzetin tarifini derledik.

Kurşun Aşı nedir? 

Kayseri mutfağı deyince et yemeklerinin önemli bir yeri vardır. Kurşun aşı da İçerisinde dana eti ve nohut olan dolayısıyla uzun saatler boyunca tok kalmanızı sağlayan bir yemek çeşididir. Kurşun aşı adı verilen bu lezzet tadan insanları adeta ikiye bölmüştür. Bir kısım bu lezzetin bir çorba olduğunu söylese de diğer taraf yemek olduğunu iddia eder. Bu iki idea da henüz bir sonuç alınmamıştır. Kurşun aşının Hangi kategoride yer aldığına dair tartışmalar devam etse de lezzetli bir seçenek olduğu konusunda deneyen herkes aynı fikirdedir.

İçerisinde bulunan fazla malzeme sebebiyle yiyenlerin uzun süre tok kalmasını sağlayan bir yemek çeşididir. Aynı zamanda sulu bir yemek olduğu için genellikle yanında ekmekle servis edilmektedir. Üzerine ise bol yoğurt dökülerek yenilmesi tercih edilir. 
Geçmişi eskiye dayanan Kayseri Kurşun Aşı Çorbası, Kayseri mutfağında önemli bir yere sahiptir. Coğrafi sınıra özgü üretim metodu, özellikle çorbanın kıvamının sağlanması bakımından ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Kurşun Aşı2

Kurşun Aşı İsmi Nerden Gelmektedir?

İddiaya göre esprili bir söyleyişle “Kayseri Kurşun Aşının yapılırken çok sayıda bileşen kullanıldığı için çorba kâsesinin kurşun gibi ağır olması nedeniyle kurşun aşı” adını almış olduğunu söylemektedirler.
Başka bir ideaya göre içerisinde nohut, bulgur, mercimek vs. gibi çok malzeme bulunduğu için uzun saatler boyunca tok kalmanızı sağladığı için kurşun gibi doyurdu tabiri kullanıldığı söylenir.

Kurşun Aşı Nasıl Yapılır? Tarifi Nedir?

Kurşun Aşı Malzemesi İçin:

Kumpir sevenlere müjde: Evde yapabileceğiniz en lezzetli tarif! Kumpir sevenlere müjde: Evde yapabileceğiniz en lezzetli tarif!

Yeşil Mercimek 1/4 su bardağı
Nohut 1/4 su bardağı
Köftelik Bulgur 3/4 su bardağı
Un 1/4 su bardağı
Tuz 1 tatlı kaşığı
Kırmızıbiber 1+1/2 tatlı kaşığı
Su 6 su bardağı
Soğan 1 orta boy
Margarin (erimiş) 3 yemek kaşığı
Kıyma 250 gr.
Salça 1 yemek kaşığı
Nane 1 yemek kaşığı

Tarifi:

Mercimek ve nohut yıkanır akşamdan birer su bardağı su ile ayrı kaplarda ıslatılır. Ertesi gün nohut, 1 su bardağı su ile basınçlı tencerede haşlanır. Bulgur 1/2 su bardağı sıcak su ile ıslatılır. Bulgur kabarınca un, tuz, 1/2 tatlı kaşığı kırmızı biber ilave edilerek şekil verilecek hamur haline gelinceye kadar yoğrulur. Bu hamurdan küçük parçalar koparılarak nohut büyüklüğünde yuvarlanır. Mercimek, nohutun haşlama suyu dahil 4 su bardağı su ile kaynatılır. Yumuşayınca nohut ve köfteler içine atılarak kısık ateşte pişirilir. İnmesine yakın tuz ilave edilir. Diğer tarafta soyulmuş, yıkanmış ve ince kıyılmış soğan, yağ ve kıyma kavrulur. Salça ve kalan 1 tatlı kaşığı kırmızı biber ilave edilerek kurşun aşına eklenir. Üzerine kuru nane serpilerek servis yapılır.

Kaynak: Elif Ergindoğan