Dün akşam Rusya'nın doğusunda yer alan Kamçatka Yarımadası'nda 7.2 büyüklüğünde gerçekleşen deprem sonrası tsunami uyarısı verilmişti. Artçı depremler hala devam ediyor.
Depremin Kamçatka Yarımadası'nda, 7.2 büyüklüğünde 29 kilometre derinliğinde gerçekleştiği bildirildi. Merkez üssünün Pasifik Okyanus olduğu açıklandı. Büyük sarsıntı sonrası 4.7 ve 3.9 büyüklüğünde artçı depremler de gerçekleşti. Ardından Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi, tsunami uyarısı verirken Acil Durum Bakanlığı, herhangi bir tsunami tehlikesinin olmadığını bildirdi.
Deprem sonucu ölü veya yaralı var mı?
Rusya depreminin yaşandığı bölge Rusya için önemli limanlara ev sahipliği yaparken ikamet eden kişi sayısının 181.000 olduğu açıklandı. Bildirilen haberlere göre ölü veya yaralı yok.
Rusya'da gerçekleşen korkutucu deprem, tam 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıldönümünde gerçekleşerek bizlere de beklenen olası 7,2 ve 7,6 büyüklüğündeki Marmara depremini iki kez hatırlatmış oldu.
Olası depremde en endişe verici şehrimiz olan İstanbul, tedirginlik içinde. Yapılaşmanın yanlış ve sık olduğu İstanbul, Türkiye'nin kalbi ve beklenen büyüklükte bir deprem olması durumunda Türkiye tamamen zarar görebilir.
'Türkiye'nin bağımsızlığını kaybetmesiyle neticelenebilir'
Türkiye'nin önemli bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. Celal Şengör'ün, Marmara depremi hakkındaki düşünceleri;
'Bakın fay Marmara Denizi'nin neredeyse ortasından geçiyor. İstanbul'a yakın şimdi yeni bir fay daha bulundu. Çınarcık havzasının ortasından gidiyor. Şimdi bunların herhangi bir tanesinin kırılması tabii İstanbul'da büyük yıkım yapacak ama Tekirdağ'da da yapacak. Tekirdağ-İstanbul arasındaki bölüm tamamen gidecek.
E, İstanbul'un doğusu gitmeyecek mi İzmit'e kadar? O da gidecek. E, sizin bir sürü sanayiniz var orada. Marmara'nın güneyi etkilenmeyecek mi? Şiddetle etkilenecek. Bir Bursa ovasını, Balıkesir ovasını düşünün. Değil mi? Bunların hepsi etkilenecek. İstanbul depremi, Türkiye'nin bağımsızlığını kaybetmesiyle neticelenebilir'
Türkiye bağımsızlığını kaybederse ne olur?
Yine Türkiye'nin birçok bölgesinde birçok fay hattı en yükseği 6 ve 7 büyüklüğünde depremler üretebileceği gibi Kayseri'de bu şehirler arasında.
En büyüğü Erkilet Fayında beklenen 7.5 , İncesu Fayında 7.5, Erciyes Fayında 7.3 ve Yeşilhisar Fayında ise 6.7 büyüklüğünde deprem beklenmektedir.
Beklenen olası depremler Kayseri için büyük bir risk taşımakta. Apartmanların yüksekliği ve altyapısı sağlam olmayan birçok apartman halkı tedirgin ediyor.
6 Şubat 2023 yılında gerçekleşen büyük felaket yaşadığımız Kahramanmaraş depremi'nde Kayseri apartmanları da çok etkilendi. Hasar alan birçok apartman var. İstanbul gibi Kayseri'de hazır değil.
Naci Görür'de Kayseri için deprem hakkında konuşmuştu;
'Deprem beklentim biraz değişti'
'Mesela Kayseri'de Deprem oldu. Ama kimileri de çıkıyor; 'Kayseri'de 7 büyüklükte deprem olmaz' diyor. Kayseri halbuki canlı bir fayın üzerinde oturuyor. Üzerinde oturduğu fay 700 kilometre uzunluğunda. Bir fay depremi ne zaman oluşturur tekerrür periyodu dolarsa'
Sivas'ta ikamet eden bilim insanı Serkan İçelli ise sosyal medya hesabından Kayseri hakkında 'Kayseri tektoniği içindeki faylarda 6.5/6.7 üzeri deprem olmaz.Bu büyüklükte depremler yıkıcı olur. Bu bir deprem beklentisi değildir onu da belirtmek isterim . Şu an için Kayseri'nin hiçbir fayında 6.0 üzeri bir deprem tespiti,emaresi,catırtısı, patırtısı yoktur. 4 bin yıllık tarihsel kayıtları da incelediğimizde Kayseri'de 7 lik deprem kaydı yoktur' çalışmalarını aktarıyor.