2020 yılını tekrar mı yaşayacağız korkusu gündemde. Dünya Sağlık Örgütü, Afrika kıtasında görülen maymun çiçeği olarak bilinen mpox virüsü için küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti.

Alzheimer Hastalığında Erken Teşhisin Önemine Dikkat Çekildi! Alzheimer Hastalığında Erken Teşhisin Önemine Dikkat Çekildi!

En az 524 kişinin ölümüne sebep olan virüs Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde başladı ve öne komşu ülkelerine yayılarak ilerliyor. Virüsün şu anki varyantı eski varyantılara göre daha tehlikeli ve ölümcül olması acil durum olarak görüldü. 

Dünya Sağlık Örgütü'nden yayılma hızı için 'Çok endişe verici' açıklaması

Maymun Çiçeği virüsü nasıl bulaşır?

Mpox virüsü, insandan insana geçebilir. Enfekte olmuş kişiyle veya enfekte olan hayvanlarla doğrudan temasla da bulaşabilir. Ayrıca hamileler de doğmamış çocuklarına geçirebilirler.

Maymun Çiçeği virüsünün belirtileri

- Yüzde, ağız içinde ve el, ayak, göğüs, genital bölge veya anüste sivilce veya kabarcıklara benzeyen döküntü.
- Üşüme ve titreme
- Lenf düğümlerinde şişme
- Halsizlik
- Baş ağrısı
- Kas ve sırt ağrısı
- Ateş
- Solunum yolları problemleri (öksürük, burun tıkanıklığı)

Maymun Çiçeği'nin bu semptomları, vürüsü kaptıktan 3 hafta içinde ortaya çıkıyor. Ancak virüslü bireyin çevresine yayma konusunda semptomları başlamadan 4 gün önce bulaştırılabileceği biliniyor.

Maymun Çiçeği virüsünün tedavisi

Şu anda virüsün herhani bir tedavisi yoktur fakat semptomları azaltmak amacıyla ateşi yüksek hastalara ateş düşürücü verilebilir, hastanın sıvı kaybını önlemek amacıyla bol su içmesi önerilebilir ve antibiyotik tedavisine başlanılabilir. Maymun Çiçeği virüsü ağırlaşmadıkça kendi kendine geçen bir hastalıktır. 


 

Kaynak: HABER MERKEZİ