Sofralarınıza tat katan balkabağının şifa dolu hikayesi Sofralarınıza tat katan balkabağının şifa dolu hikayesi

Hava koşullarındaki değişimlerin vücut direncini düşürerek, hastalıklara yol açtığını kaydeden İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Huriye Vural, Türkiye’nin mevsimsel farklıları daha yoğun şekilde yaşadığına, bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti.

Vural, “Bu durumdan etkilenen bağışıklık sistemi, vücut direncini düşürerek hem bedensel hem de ruhsal hastalıkların ortaya çıkma riskini arttırıyor” dedi. Mevsim geçişlerinde pek çok insanın sağlığının bozulduğunu ifade eden Vural, çocuklar, yaşlılar, hamileler ve diyabet, hipertansiyon, astım gibi kronik rahatsızlığı olanların mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemlerinin daha zayıf olduğunu anımsattı.

Uykusuzluk, halsizlik, yorgunluk ve depresif duygular gibi şikâyetlerin arttığını bildiren Vural, bu dönemde bulaşıcı hastalıklar olmak üzere solunum ve dolaşım sistemine yönelik hastalıklara yakalanma riskinin yükseldiğini kaydetti. Vural, “Soğuk algınlığı, nezle ve grip sıklıkla görülen solunum yolu rahatsızlıklarıdır. Kilo artışı da yaşanan sorunlar arasında yer alıyor” diye konuştu.

‘Kağıt mendilleri tekrar kullanmayın’

Hastalıklardan korunmak için ortam ısısına dikkat edilmesi gerektiğine değinen Vural, şu önerilerde bulundu:

“Giysiler ortamın ısısına ve mevsime uygun olmalı, terlememeye özen gösterilmelidir. Enfeksiyonlardan korunmak için eller sık sık yıkanmalı. Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için kalabalık, kapalı ortamlardan ve havalandırması kötü olan yerlerden uzak durulmalı. Öksürük, aksırık, burun akıntısı gibi belirtilerde kullanılan kâğıt mendiller tekrar tekrar kullanılmamalı ve bulaşmaya neden olmadan hemen çöpe atılmalıdır. Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli. Dengeli ve düzenli beslenilmelidir. Bol sıvı almaya özen gösterilmelidir. Kaliteli uyku uyunmalıdır.” (Kurumsal)