Tekinsoy, “Kent merkezi Ring yoluna çıktığınız zaman nereye gitmek istiyorsa rahatça ulaşacak. Şehir dışına çıkacak bir insan kendini ring yoluna atınca hiç durmaksızın şehir dışına çıkabilecek. Trafik sıkışıklığını böylece ortadan kaldırmayı planlıyoruz” dedi.

İşte Kayseri’nin ulaşımı ile ilgili bu önemli röportaj sizlerle.. 

SORU: Kayseri’de trafik sorunu için çözümleriniz nedir?

Trafiğin sağlıklı bir şekilde şehir içerisinde akacağı planlamalar, ulaşım mastır programlarıyla yapılıyor. Kent içerisindeki trafik sıkışıklığını kaldırmak için, hem de mastır planlar çerçevesinde, bir proje geliştirdik. 

SORU: Ring yolu nedir ve nerelerden geçecek?

Trafik sıkışıklığı Düven önü meydanında,  Cumhuriyet Meydanı’nda, Osman Kavuncu Caddesi’nde, İstasyon Caddesi’nde, Park Caddesi’nde bu güzergahlarda trafiğimiz sıkışık. Kayserililer Organize Sanayi’ne giderken genelde trafiğin sıkışık olduğu caddelerden gidip geliyor.  Buralar şehrin en canlı noktaları olduğu için etrafı seyrederek gidip gelmeyi tercih ediyorlar. Halbuki buralar raylı sistem koridoru.  Hem bu güzergahtaki, hem de merkezdeki sıkışıklığı gidermek için bu alan etrafında “eski çevre yoldaki, karayollarının oradan Fırat Caddesi’ne, Kartal’dan, İl Özel İdaresi’ne ve buradan da 30 Ağustos’a tekrar çevre yolla birleşecek bir ring yolu planladık.  Bu ring yolu üzerinde 23 tane kesişim noktası kavşak var. Bu kavşakların hepsine katlı kavşak yapmayı planlıyoruz. Şimdi Karayolları’nın önünden başladık ve Hastane Caddesi, İstasyon Caddesi ve Sanayi Odası’nın önündeki kavşaklarda üst geçit yapıyoruz. 

SORU: Bağdat Caddesi’ne geçiş kapanıyor mu?

Trafik Müdürlüğü’nün oradan Bağdat Caddesi’ne giden yoldaki orta refüj kaldırılacak. Dolayısı ile Karayolları’nın oradan üst geçide çıkan bir araç Sanayi Odası’nı geçene kadar hiç durmadan geçebilecekler. Bağdat Caddesi’ne girecekler de yeni yapılan üst geçitlerin altından U dönüşü ile beklemeksizin geçebilecekler. Toplu taşım güzergahı (Raylı sistem güzergahı) yerine insanlar artık bu yolu tercih edecekler. İlerleyen zaman içerisinde ise kent merkezi ring yoluna çıktığınız zaman nereye gitmek istiyorsa rahatça ulaşacak. Şehir dışına çıkacak bir insan kendini ring yoluna atınca hiç durmaksızın şehir dışına çıkabilecek. Trafik sıkışıklığını böylece ortadan kaldırmayı planlıyoruz.

SORU: İstasyon ve Hastane Caddesi’nde tek yön uygulaması olacak mı?

Hastane ve İstasyon Caddeleri’nde tek yön çalışması daha önce düşünüldü. Kayseri’deki caddeler çok iyi planlanmış en dar caddemiz bile 30 metre.  İstanbul Ankara’da bile böyle caddeler bulamazsınız Hastane Caddesi ve İstasyon Caddeleri 4 şerit caddeler. Dolayısı ile tek yön yapmanın mantıklı olmadığını düşündük. Bir kaçta animasyon yaptırıyoruz bunlarla ilgili zaten bu katlı kavşakları, tek yön çalışmalarını, yol çalışmalarını yapmadan önce. Bütün kavşaklarda sayım yaptırıyoruz. Sabahtan itibaren o kavşağa kaç araç giriyor kaç tanesi sağa yada sola dönüyor gibi raporlar veriler oluşturuyoruz. Bu veriler sayesinde de projelerimizi ulaşım planlarımızı yapıyoruz. İstasyon caddesi ve Hastane caddesinin tek yön olmasının bir faydasının olmayacağını gördük ve vazgeçtik. Tek yön yapmanın Düven önünde ki trafik yoğunluğunu azaltacağı kanısına varılırsa bir tek bu sebeple tek yön yapabiliriz yoksa tek yön düşünmüyoruz.

SORU: Halk otobüsü ve belediye otobüslerinin meydana girmemesi ile ilgili çalışmanız var mı?

Raylı sistem hatlarının uzatılma işlemleri devam ediyor.  Toplu taşımanın en son varacağı son nokta bütün gelişmiş ülkelerde raylı sistemdir. Raylı sistemi bütün mahallelere götürmek mümkün değil ama Bütün bölgelere ulaştırdığımızda Kayseri’de cidden toplu taşımada en son noktaya vardığımız olacak. Ama şuan için bütün bölgelere raylı sistemi ulaştıramadığımızdan dolayı bazı yerlere hem raylı sistem hem belediye otobüsü birlikte çalışma zorunluluğu oluşuyor. Bu geçici bir durum. İlerleyen zaman içerisinde bu peyderpey ortadan kalkacak. Benim de, Kayseri’de belediye başkanı olarak görev yapan herkesin amacı cumhuriyet meydanına otobüsün hiç girmemesidir. zaten gelişmiş ülkelerde.  Merkezi yerlere sadece toplu taşıma araçları sokuyorlar. İlerleyen zaman içerisinde otobüslerde girmiyor raylı sistem giriyor. Sivil araçların cumhuriyet meydanına girmemesi söz konusu olamaz. Ulaşım mastır planının yenilenmesi ile birlikte bunların hepsini planladık. Ben şahsen cumhuriyet meydanından otobüs geçmemesini tercih ederim. Neden derseniz belediye otobüsü nerdeyse 5-6 otomobillik yer kaplıyor. 5-6 otobüs peş peşe gidince elli otomobilin geçmesini engelliyor. Çevre de oturan insanlarında gitmek istedikleri yer hep cumhuriyet meydanı bu nedenle kaldırdım demekle olmuyor.

SORU: Üst geçitleri yapan firma ve geçitlerle ilgili bilgi verir misiniz?

Baran Kaya firması üst geçitlerin yapımı için çok uygun fiyat teklifi verdi.  Üç üst geçidi aynı anda yapabilir mi diye firmayı araştırdık. İzmir’de birçok üst geçit alt geçit ve köprü yaptığını görünce güvenerek ihalesini verdik.

Kayseri’ye yapılan üst geçitler birebir Boğaz Köprüsü teknolojisi ile yapılıyor. Eski model üst geçitleri şehrimize sokmadık. Yeni bir sistem olan, Ark Germe sistemi ile narin, modern ve şehre yakışır üst geçitler yapıyoruz. Üst geçitler Boğaz Köprüsü ile aynı teknikler kullanılarak yapılıyor. Bu sistemin adı Ark germe sistemi. Birçok avantajı var hem göze hoş gelen zarif üst geçitler, hem de ayak mesafeleri çok uzun Aynı zamanda dayanıklı. Kayseri’de ilk kez uygulanan Ark Germe sistemi diğer köprüler gibi betonu fabrikada hazırlanıp getirilmiyor ayakları ve köprünün tamamında kalıplar hazırlanarak köprünün yapılacağı yerde beton atılıyor. Binlerce kalıp kullanılması ve inşaat sezonunda kalıpçı bulunmaması işi biraz geciktiriyor ancak. Köprüler bitince Kayserililer estetik köprülerden çok memnun olacak. 

SORU: Üst geçitler ne zaman bitecek?

Normal şartlarda 2015 yılında bitirilmesi planlanmıştı. Hastane Caddesi’ne yapılan üst geçidi, Bir vatandaş Gar binasını kapatıyor diye Anıtlar Kurulu’na şikâyet etmiş bu nedenle burada bir süre çalışma yapılamadı. Bu nedenle önümüzdeki senenin ortasına bitmiş olacak.

SORU: Kartal Kavşağı-Aşık Veysel Bulvarı arası ring yolunun maliyeti nedir?

Kartal Kavşağı’ndan İl Özel İdaresi’ne, oradan da üniversite yoluna doğru 30 metre yol açıyoruz. Bu yol için sadece istimlakine on trilyondan fazla para harcadık. Ayrıca askeri alanın içerisinden geçtiğinden dolayı da Askerlerle protokol yaptık sekiz trilyondan fazlada askeriyeye para harcadık. Nöbetçi kulübelerinin içeri alınması, Tel örgünün yeniden yapılması 8 trilyonu geçti. Bu yola 30 trilyon lira kadar para harcayacağız. Bu yol Sivas Caddesi’ni Mustafa Şimşek Caddesi’ni ve Köşk Caddesi’nin yükünü komple alacak.  

Kartal kavşağında katlı kavşak Projelerine başlandı.  Kartal Kavşağı bağ zamanında, organize sanayinin dağılma zamanında çok yoğun bir kavşak Önümüzdeki sene inşallah Kartal Kavşağı’nda katlı kavşak yapımı başlamış olacak. Bu çalışmalar bitince 30-40 yıl trafik sorunu yaşanmayacak.